Min ambition är att dela enkla berättelser - ibland kanske jag lyckas beröra

Gröngöling på besök

I lördags tog jag, för första gången sen i maj, fram telezoomen med stora stativet och ställde mig på vår altan med uppsikt över fågelmataren som jag fyllt med säsongens första mat några dagar tidigare. Jag hade sett att småfåglarna upptäckt att maten var tillbaka och efter att ha varit tomt hela sommaren var det nu lite trafik runt fågelmataren igen. Jag fick några bilder av blåmes, talgoxe och nötväcka. Dessutom så jag skymten av större hackspett och ekorre men fick inte chansen att ta några bilder. Hörde också ett kraftfullt nytt läte ifrån träden och undrade vad det kunde vara för fågel, den lät ganska speciellt.

Efter en dryg timma hörde jag oväsen i skogsbrynet till vänster och såg i ögonvrån två lite större fåglar som tycktes jaga varandra nerför en tallstam. En försvann men en fågel satte sig på marken under tallen. När jag tittade närmare såg jag en fågel med lång kraftig näbb, olivgrön rygg och en röd hätta. Den såg ut som en hackspett och jag insåg att det måste vara en gröngöling, en fågelart som jag aldrig sett men som jag läst om i Kalle Anka under barndomen. Nu sitter det en på marken, knappt 10 m ifrån mig.

Mellan kameran och fågeln fanns inte enbart grässtrån utan också en stor stolpe tillhörande altanen. Jag bestämde mig för att försiktigt flytta stativet och försöka få fri sikt för några bilder innan gröngölingen försvinner. Jag lyckades både flytta stativet och få några användbara bilder av gröngölingen innan den klättrade uppför trädstammen och försvann. Efter att ha läst om arten på Internet har jag kommit fram till att det var en ungfågel jag sett samt att den gillar myror. Detta förklarar fågelns intresse för just denna plats. I marken precis bredvid stenarna har nämligen myrorna ett bo.

Det blev en oväntat bra fågelfotopremiär för min del denna lördag. Gröngölingen blev art nr 29 som jag lyckats fotografera och Du ser de bästa bilderna nedan. Hoppas Du också kan uppskatta bilderna av den vackra fågeln.

  

Tack för att Du tagit Dig tid att titta på mina bilder av gröngölingen, hoppas att Du fått en positiv upplevelse!

Hälsningar från Sävedalen
Per-Åke

Inlagt 2024-08-19 17:00 | Läst 4151 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snyggt, och bra bilder här med likaså fin omgivning! Gissar att det är Z 180 - 600 mm. du använt här och kanske med Z50 om jag minns rätt..
Hälsn!
Svar från pellesfoto 2024-08-20 12:42
Hej Jan,
Tack för Din trevliga kommentar, roligt att Du gillar bilderna!
Jodå Du minns rätt, det är Nikon Z50 och Nikkor 180-600/5.6-6.3 som jag använde, i huvudsak på 600 mm och full öppning. Är fortfarande väldigt nöjd med hur denna kombo fungerar. Är Du också fortfarande nöjd?
Hälsningar
Per-Åke
ehrsa 2024-08-20 19:43
Hej! Per-Åke, Ja, det är verkligen en bra 'kombo' med den kameran och det objektivet! Men jag har använt det bara lite nu under sommaren, har inte riktigt de 'motiven' sommartid som kräver den brännvidden, och har också lättare 'F-objektiv' som ger nästan lika bra bilder (som t.ex. F 300 mm.PF som då blir 450 mm.). Dessutom har jag varit 'halvblind' på vänster öga under sommaren, men som opererats och så sent som idag blivit 'godkänt' även körkortsmässigt på ögomklimilem..
Hälsn!
Svar från pellesfoto 2024-08-21 10:55
Hej igen Jan,
Ajaj, det där med ögat lät inte så bra. Fint att det gick att korrigera och att Du är på bättringsvägen. Fortsatt krya på Dig och ha en fin fotohöst med vår uppskattade "kombo".
Hälsningar
Per-Åke
Det blev riktigt bra och i vacker omgivning. Den har något i näbben, det kanske är en myra? En vacker fågel att ha som nr 29.
Svar från pellesfoto 2024-08-20 12:47
Hej Peter,
Tack för Din trevliga kommentar, roligt att Du gillar bilderna! Osäker på om det är en myra eller enbart lite andra rester från myrletandet. Ja, glad att kunna lägga denna fågel till artlistan.
Hälsningar
Per-Åke
Grattis till en fin serie på gröngölingen. Den sitter mycket fin med ljungen i bakgrunden. Ibland kan man komma väldigt nära dessa när de sitter på marken och äter på myror eller döda sniglar.
Hälsningar Lena
Svar från pellesfoto 2024-08-20 12:52
Hej Lena,
Tack så mycket för Din uppskattande kommentar, roligt att Du gillar bilderna! Ja, den verkade inte särskilt skygg. Jag kunde ju gruppera om utan att den flög sin väg. Uppskattar att jag var ca 10 m från fågeln.
Hälsningar
Per-Åke
Det gillar jag verkligen! En verkligt speciell fågel som överraskar varje gång. Hur snyggt som helst.
Svar från pellesfoto 2024-08-21 14:54
Hej Stefan,
Tack så mycket för Din fina kommentar, den gläder mig mycket! Känns bra att Du och andra betraktare också uppskattar bilderna. "Delad glädje är dubbel glädje"
Hälsningar
Per-Åke
2024-08-28 16:10   Agneta Johnson
Vilken skärpa! Jag bara njöt. Tack
Svar från pellesfoto 2024-08-28 16:16
Hej Agneta,
Tack för Din fina kommentar, roligt att Du också uppskattar mina bilder!
Hälsningar
Per-Åke