Min ambition är att dela enkla berättelser - ibland kanske jag lyckas beröra

Gräsmattan

Det var några veckor sedan vi senast klippte vår gräsmatta och det tittar nu fram en del småblommor bland grässtråna. Igår bestämde jag mig för att, med kamerans hjälp, närmare studera gräsmattans olika småblommor.

För en bekväm arbetsställning valde jag objektivet Nikkor 50-250/4,5-6,3 kompletterat med två mellanringar från Viltrox på sammanlagt 36 mm. Detta ger en avbildningsskala på 0,91-0,50 beroende på vilken brännvidd zoomen är inställd på. Närgränsen ligger i spannet 26-72 cm, åter beroende på brännvidden. Nu kunde jag sitta bekvämt på en låg trädgårdspall när jag fotade. Nackdelen med uppställningen, en solig dag som denna, är att det ibland är svårt att kontrollera skärpan på kamerans flip-skärm. Då gäller det att autofokus fungerar. Dessutom får jag ju ett ensidigt uppifrån perspektiv, men för dessa små blommor bland grässtråna tycker jag det fungerar.


Denna utrustning använde jag till samtliga bilder, brännvidden varierades men låg i spannet 135-250 mm. Använde manuellt exponeringsläge med auto ISO. Ville ha så stort skärpedjup som möjligt och testade då f10 och f11. Valde slutartider 1/10 - 1/60 sek för att hålla ner ISO-talet. Detta låg i spannet 100-320. Eftersom mellanringarna kraftigt reducerar avståndet mellan närgräns och bortre gräns för möjlig fokusering så har jag en släde för att kunna finjustera kamerans position efter att ha grovpositionerat med stativet. För slutlig skärpeinställning använder jag autofokus, vilket dessa mellanringar stödjer. Jag använde också en trådlös fjärrutlösare för att minimera skakningsoskärpa. Ovanstående arbetsflöde funkade mycket bra.


Hittade några olika arter i olika stadier av blomning. Vet inte vad arterna heter (bortsett från klöver) men tycker de är vackra när man kommer dem nära. Klicka gärna på bilderna för förstoring.


Ojdå, en snigel bland grässtråna. Den fick också några rutor. Lite lurigare att fota med vald uppställning eftersom den hela tiden kröp ur skärpeområdet.


Är själv nöjd med resultatet från stunden på gräsmattan. Grannen kom fram för en pratstund och undrade lite försiktigt om det var humlor som stod på dagens fotomeny. När jag svarade att det var blommor tittade han lite skeptiskt på mig och bytte samtalsämne. Vi har inte samma intressen, grannen och jag, men han är en väldigt snäll och trevlig granne!

Hoppas att Du, som delar mitt fotointresse, har uppskattat detta inlägg. Förhoppningsvis har Du fått inspiration att testa något Du inte tidigare prövat. Stort tack för att Du har tittat och läst, återkoppla gärna Dina egna reflektioner och/eller relevanta erfarenheter.

Hälsningar från en gräsmatta i Sävedalen
Per-Åke

PS. Om Du vet vad de olika arterna heter får Du gärna återkoppla detta i kommentarsfältet. Alltid roligt att lära sig nya saker. DS.

Inlagt 2024-06-29 17:10 | Läst 245 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den blomman som är blå ytterst och brun innerst heter Brunört. Den brukar finnas i gräsmattor där den pryder sin plats.
/Gunnar
Svar från pellesfoto 2024-07-01 10:45
Hej Gunnar,
Stort tack för Din återkoppling! Nu har jag läst på om brunört, en oväntat intressant växt, roligt att lära nytt!
Hälsningar
Per-Åke