Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2948: Landskapsfoto.

Bildtexten finns under bilderna här hos mig.

Långt borta ses Langtved Færgekro i bakgrunden. Den finns inte längre. Den brann ner för många år sedan och kunde inte byggas upp igen på grund av krav från många olika myndigheter.

Munkholmsbron leder över den inre delen av Isefjorden från Hornsherred till Odsherred på Själland.

 

Det här är ett foto från min digitala fotograferingsstart och från en tid då jag kunde cykla. Den är tagen från en plats lite utanför stadsgränsen. Det är nog ett lite romantiskt motiv, som någon skulle kalla ett "Sofastykke" på danska. Jag kommer inte riktigt ihåg vad man kallar detta på FS - rosa.... nåt annat :-)

Det här motivet såg jag på en semesterresa för många år sedan. Jag hade ingen aning om huset innan jag kom hem till Danmark. Det var först när medlemmar på FS kommenterade bilden i mitt landskapsalbum som jag googlade på det.

Det var på en biltur i Ramsvikslandet och vi körde längs Sotekanalen som jag såg motivet. Jag har tidigare fått veta att det nu är ett museum av ett slag och att man kan komma in i från den andra sidan av Sotekanalen.

Jag hade trots allt några landskapsbilder i ett album här på FS :-) Jag kanske visar några fler en annan dag.

På gensyn.

PS: Jag slutade sätta text och copyright på bilderna för länge sedan. Upphovsrättsinformation och mitt namn finns nu med i filerna.

Inlagt 2024-10-01 14:15 | Läst 214 ggr. | Permalink

"Vilka idylliska bilder, kul att se lite av detta landskapet tycker jag."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Möjligt att Sofastykke skulle kunna vara hötorgskonst på svenska. Den första bilden så var jag ganska säker på att det var bron över till Mors, Vilsundbroen. Jag var betydligt oftare uppe i Jylland när jag bodde i Göteborgstrakten och var över i arbetet i Ålborg, så man var runt i området där uppe. Har också för mig att vi någon gång har ätit på ett ställe vid brofästet ”vid min bro”. Fint med de gamla bilderna
Svar från Erik Madsen 2024-10-01 16:27
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer.
Vi åt även på "Øst Vildsund Gl. Færgekro" innan vi körde runt på Mors.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik bild nr 2 fastnade jag för med hästarna!
Svar från Erik Madsen 2024-10-01 16:29
Hej Dan - tack för dina kommentarer.
OK för att välja det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Ditt Sofastykke är en bild jag tycker mycket om, ett vackert romantiskt landskap, inget komplicerat. På sista bilden ser det ut som en backstuga, ett hus som fattiga svenskar kunde bo i för minst 100 år sedan, huset delvis grävt in i backen, även en del av mina förfäder.
Svar från Erik Madsen 2024-10-01 16:38
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Uttrycket "Sofastykke" var en något nedlåtande term för en tavla som vanliga och inte särskilt konstintresserade danskar satte upp på väggen ovanför soffan.
Som jag minns det bodde Mor Karen i huset med många barn - 12 tror jag det var. Under en period användes huset för att lagra potatis! Idag ska det fungera som ett museum med tillgång från andra sidan än jag har fotograferat det här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vibybo 2024-10-01 16:45
Hej Erik! Den nedlåtande termen i Sverige för liknande konst är hötorgskonst, men inte riktigt samma. Hötorgskonst är framställt i mängd för att tilltala massorna - gråtande barn, älg i motljus m.m. Billigt men inte jättebra. Sofastykke är nog mer som många tavlor jag målat - ett vackert landskap ska det föreställa.
Svar från Erik Madsen 2024-10-01 16:54
Ja jeg tror, at du har ret.
Mvh. Erik.
Vilka idylliska bilder, kul att se lite av detta landskapet tycker jag.
Svar från Erik Madsen 2024-10-01 20:22
Hej Morgan - tak for dine kommentarer.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Även om det skulle vara ett banala motiv så fyller dom sin funktion många år senare när man vill se hur landskapet har förändrats. Det byggs hus och vägar och då finns inte dom fria vidderna kvar annat än på fotografi.
Fin liten stuga, ser nästan ut som ett minilandskap.
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2024-10-01 20:28
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Ja du har en poäng där.
Jag fick den tanken också när jag såg den när jag kom hem och såg den.
Det kan mycket väl se ut som något från katalogerna man fick som pojke med Märklintåg och landskapar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag faller direkt för Lenas stuga. Vilket trevligt litet hus som ju smälter in otroligt bra i den miljön. Den påminner om en typ av fäbostugor som man kan se i Norge. En del är så övervuxna att man knappt ser dem.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-10-01 20:36
Hej Lena H. - tack för dina kommentarer.
Vi körde längs Sotekanalen och det var fartygen vi tittade mest på.
Det her var också ett motiv som plötsligt fångade mig och vi körde in åt sidan mitt i regnet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Erik, när jag tänker på Mors, så tänker jag på Danmarks fina landskapsfotograf Kirsten Klein som bor där. Hon fotograferar endast analogt. Jag har lite svårt att se Dina bilder, eftersom jag kan inte förstora dem denna gång! Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2024-10-01 21:02
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Jag hade en gammal fototidning där det fanns ett stort reportage, intervju och en del av hennes speciella sv/vit landskapsbilder. Det har jag tappat bort, men så har jag en bok som jag köpte på Skagens museum för några år sedan. Här har 14 fotografer fått i uppdrag att ta itu med samma områden och motiv som Skagenmålarna upplevde. Nu helt enkelt genom att använda kameran som verktyg.
Kirsten Klein bidrar med 10 fotografier - några av dem i färg!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det är första gången som jag har laddat ner flera bilder från ett av mina album och jag var osäker på om jag skulle länka till förstora. Och nu kan jag bara inte komma på hur jag ska göra. Så nu har jag bytt till ny layout.
Wolfgang 2024-10-01 21:19
Tack det blev bättre och bra! Du kan kanske se den senaste videon om Kirsten Klein på Louisianas websida.
Svar från Erik Madsen 2024-10-02 17:28
Idag den 2 oktober återgick jag till den gamla layouten. Det passar mig bättre Wolfgang. Jag ska nog göra mina bilder så att de kan förstoras.
Etc. Erik.
Fina landskapsbilder och det där stenhuset ser intressant ut.
Svar från Erik Madsen 2024-10-02 16:31
Hej Margareta - tack för dina kommentarer.
Vi var på semester i området kring Smögen och körde denna dag längs Sotekanalen när jag såg det här huset. Resten är historia :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.