Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2949: Berömd dansk fotograf.

Fuji X100F og med EMs Acros simulering .

INFO og klip fra Wikipedia: 

Han föddes 3 maj 1849 i Ribe, död 26 maj 1914. Han var en dansk-amerikansk journalist, socialreformator, fotograf och föreläsare.

 

Det är Jacob A. Riis det handlar om.

Jag är bara "berömd" bland familj, vänner och bekanta, men jag sulle jo hitta en puffbild :-)

Utbildad till snickare emigrerade han 1870 till New York, USA. I flera år vandrade han runt och skaffade småjobb, bland annat som dörr-till-dörr-försäljare av strykjärn. Under perioderna utan arbete upplevde han på sin egen kropp "andra sidan", "The Other Half", som han själv kallade det. När han återvände till New York fick han ett jobb på tidningen South Brooklyn News, som han senare köpte. Denna såldes senare, vilket gav Riis tillräckligt med pengar för att återvända till Danmark och gifta sig med Elisabeth.

Det nygifta paret bosatte sig i New York, där Riis fick jobb på tidningen New York Tribune. Som journalist och polisreporter skrev han artiklar med social indignation om de fruktansvärda och hälsofarliga förhållanden som fattiga emigranter levde under i New Yorks spekulativa bostadsområden. Det var den rena slummen, som alltid låg nästan i halvmörker och där de boende levde under de sämsta förhållandena. När blixten för fotografi fick stor spridning efter 1887 blev Riis intresserad av att dokumentera den sociala nöden genom att fotografera boende och levnadsförhållanden i slummens mörka omgivningar. Han kompletterade sedan sin inkomst under några år med att föreläsa, dit han reste med sina bildföreläsningar.

Han inspirerade till en politisk uppgörelse mot korruption i New Yorks stadsregering och polisstyrka. Mulberry Bend-slummen i New York, som Riis hade dokumenterat i sina böcker, revs 1897.

Efter sin död sjönk Jacob Riis i glömska. Den ryske fotografen och emigranten Alexander Alland, som själv sysslat med emigranter och slumfotografering, spårade fotografierna via Riis familj, som efter flera generationer hade hamnat i en fastighet under rivning. I samarbete med Museum of the City of New York räddade Alland negativen, som fotograferades och restaurerades innan de förstördes, bl.a. glasplattor som var under självförstörelse. 1947 organiserade Alland en stor utställning på Museum of the City of New York.

Idag uppfattas Riis tillsammans med amerikanen Lewis Hine (1874 – 1940) som de första riktiga dokumentärfotograferna och är den i särklass mest betydande och kända danska fotografen.

Det var bara det jag med stor hjälp ville säga.

På gensyn.

Inlagt 2024-10-02 17:34 | Läst 190 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för påminnelsen om denna fina fotograf!
Jag har tittat runt lite på hans bildmaterial. En fantastisk, och bildmässigt begåvad dokumentation av en brutal verklighet för så länge sedan.
Stor tur att hans negativ blev räddade i tid!
Svar från Erik Madsen 2024-10-02 20:05
Hej Peter H. - tack för dina kommentarer och intresse.
Han var en speciell person.
Berättelsen om hans kärlek till Elisabeth var också speciell. Innan han emigrerade försökte han bli hennes pojkvän, men han kom från fattiga förhållanden och han kunde inte accepteras av familjen alls. Elisabeth gifte sig med en mer passande make. Det var när Jakob Riis fick höra att Elisbeth blivit änka som han tog den långa sjöresan hem till Danmark för att göra ett nytt försök och denna gång lyckades han. De gifte sig och åkte tillbaka till USA.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
syntax 2024-10-02 20:57
Vilken story!!
En berömd dokumentärfotograf som jag måste erkänna att jag inte hört talas om. Men nu vet jag vem det är, tack var ditt inlägg. Då känner jag till minst två berömda danska fotografer :-)
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-10-02 22:32
Hej Lena H. - tack för dina kommentarer.
He He - jag är kanske mer berömd här på FS-bloggen än Mr. Riis, men han har trots allt haft en mycket större betydelse och inflytande – åtminstone i USA.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Om du menade mig :-)
Intressant blogg, inte minst eftersom det finns emigranter i ens egen släkt från den tiden.
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2024-10-03 17:55
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
OK - det har min fru också, men inte några mycket nära släktingar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.