Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2912: Invandrare.

2007 emigrerade 2 svenska storkar Ida och Emil från Sverige till Danmark. De har bott här sedan dess - året runt! De övervintrar i en lada och matas här. Man tror att de kommer från en svensk storkfarm och därför var vana vid att matas av människor.

Ida och Emil bor på en skorsten i Gundsølille 9-10 km norr om Roskilde. När de är i boet letar de efter föda i området - på ängarna runt boet och vid Gundsømagle Sø ca. 2 km bort.
De har haft ungar varje år sedan dess och deras ungar har alla haft den naturliga "flyttgenen." - kan man kalla det så? De väntar på att de svenska storkarna ska komma förbi och följa dem söderut. Ett av deras ungar från förra året - Birgit är just nu i Skåne.

De tre ungar från i år heter Ole, Oline och Olivia. Ole, som är störst och starkast, har en GPS-spårare på sig. Han har flugit en del runt området – både öster, väster och söder. Den längsta turen var en tur söderut  till Ringsted från Gundsølille - ca. 42 km. Nu väntar de bara på svenskarna.

På gensyn.

Inlagt 2024-08-19 10:27 | Läst 253 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Väldigt trevligt detta och fint med invandrare som inte lever rövare och ställer till jävelskap.
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2024-08-19 12:37
Hej Gunte - tack för den roliga kommentaren - gillas.
De unga svenska tonåringarna är tydligen inte medvetna om att det finns ett mycket högre straff för mord i Danmark.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej,
Va roligt att storkarna trivs och förökat sig hos er norr Roskilde. Det är bra att vi samverkar på alla plan.
Det är bra att det kommer något positivt från vårt land.
Ha det gott
Bob
Svar från Erik Madsen 2024-08-19 14:05
Hej Bob - tack för dina kommentarer.
Ja, Emil har varit väldigt viril :-)
De svenska tonåringar riskerar mycket hårda fängelsestraff för mord – i DK 20 år! - när det är gängrelaterat. Jag hör att de bara får 4 år i Sverige?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressant och trevligt. Har inte varit i Gundsølille men tätt på, i Gungssømagle naturreservat. Ungarna som föds i Danmark och flyger syd på borde återvända efter tre år, men de kanske hänger på de svenska storkarna och hamnar i Skåne? Lite konstigt med en unge från förra året som är i Skåne, de borde flytta alla ungfåglar kan jag tycka, men det finns väl alltid ett undantag till varje regel
Svar från Erik Madsen 2024-08-19 14:58
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer.
Jag kom runt Gundsømagle sjön mycket i mina yngre dagar. Med fågelkikare – inte med kamera på den tiden.
Några av Ida och Emils ungar har bildat familj här i DK. Jag vet inte om Birgit har varit söderut sedan förra året. Några av storkarna kommer inte längre än till Nederländerna heller - innan de kommer tillbaka.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vilken solskenshistoria, mycket trevligt att få ta del av. Hoppas det går bra för dem i flytten och att de kan få värdefull information från Oles sändare.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-08-20 10:39
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Alla deras tidigare ungar har flyttat söderut när tiden var inne.
Jag tycker att det är konstigt att de har den naturliga genen. Föräldrarna är förmodligen födda och uppvuxna i fångenskap innan de "flydde" till Danmark?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Ett härligt reportage om gemensamma vänner. Det har blivit storkungar här i landsbyn också, men inte så många. På gården där de hade stork från begynnelsen så matades de på andra sidan gårdsvägen, men det fick de sluta med då storkarna landade på vägen och minst en blev överkörd, där finns både skola och gårdsbutik så det blir lite trafik.