Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2482 / Situationer från TdF i mit närområde. Del 2

ROSKILDE, DEN 5. JULI 2022.

Egentligen skulle Sonyen vara utrustad med den stora zoomen. Att kameran skulle ställas in för sportfotografering - kontinuerlig fotografering - Lock -on AF  O.S.V. Lyckligtvis ändrades det i sista minuten til kit/skitlinsen 16-50 mm (24-75 ekv. FF) - Center Focus - Multi Mätning - Single Shooting - f/5,6 - f/8 - 1/1000 SEK.

Det var andra som också letade efter ett bra ställe att stå.

Detta var lite för långt ute längs Ringstedvej för mig.

11.48 - För truppen börjar komma.

Några av festivalgästerna väljer att åka hem före slutet av lördagskvällen.

Jag slutar stanna här vid en liten pensionsenhet.

"Nu venter vi altså på de der cykelryttere"

Fler festivalgäster på väg hem?

12.37 -Nu kanske det inte drar lång tid innan ryttarna dyker upp.

12.38 - Där kommer de.

På gensyn.

Inlagt 2022-07-05 19:07 | Läst 856 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Vilken klipphängare vi får stå ut med.
Får ta en whisky
Bob
Svar från Erik Madsen 2022-07-05 20:05
Hej Bob - tak for dine kommentarer.
En enkel whisky er vel heller ikke så dårligt til at dulme nerverne med ?
Hav det godt.
//ERIK//
En dubbel cliffhanger 😊. Tur man fick se lite TDF från Frankrike idag så man inte får abstinens….. då väntar vi in nästa blogg 😊. En fin dokumentation från inramningen av loppet
Svar från Erik Madsen 2022-07-05 20:59
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Man får beväpna sig med lite tålamod. Jag brukar hålla mig till 1 blogg per dag :-) Speciellt med den oväntade mängden bilder :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Spänningen stiger, jag får göra som Bob :) Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2022-07-05 21:01
Hej Mats - tack för dina kommentarer.
Det är en bra idé och en ursäkt för en extra whisky :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Nu trodde jag nog att jag skulle få se dina bilder av cyklisterna :-) Men du visar bilder med bilar med cyklar på taket istället. Nu bryr jag ju mej inte så mycket om själva tävlingen men önskar naturligtvis de danska toppcyklisterna att framgång (jag vet inte ens om de finns svenskar där i toppskiktet). Är det franska poliser som kör innan cyklisterna kommer?
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-07-06 08:53
Lena, TDF är en underlig cirkus, har inte heller tittat på det tidigare. Det är i huvudsak en lagtävlingen, där det i varje lag finns en eller flera kaptener som har ett antal arbetsmyror i laget som i huvudsak eller kanske enbart supportar dem genom att ta vind, hämta mat/dricka mm, kissa får de dock göra själva. Stannar kaptenen så stannar även arbetsmyran. Sverige har ingen representant i något lag, annars är det blandat mest från Frankrike o Belgien. Danmark och Norge har några stycken. Det är vad jag har lärt mig under några dagar 😊. Hade ju varit roligare om, det hade varit inviduella tävlingar, nu är det mest konstigt
Svar från Erik Madsen 2022-07-06 10:59
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Som jag skrev i första delen kunde jag ha valt andra platser i staden. Jag hade på förhand uteslutit att jag kunde ta några kvalificerade bilder på rytterna som är forbi på 20-25 sek. Därför blev det lite stämningsbilder om allt som pågick i mitt närområde. Det finns 10 danskar med (borde ha varit 11) och ingen svensk. Nyblivne svenske mästaren Magnus Bäckstedt blev inte uttagen av sitt lag Liquigas – tyvärr tror jag.
Det fanns ett dansk-franskt samarbete kring själva exkorten, men det var den danska polisen som tog hand om att dirigera trafiken – blockerade korsningar och så vidare.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Der kommer et par bilder på rytterna i näste blogg.
Svar från Erik Madsen 2022-07-06 11:25
Till Peter:
TdF är som "Giroen" och "Vueltan" är det som kallas "etapplopp". Det är 22 lag i TdF i år, som har olika typer av ryttare i sitt lag. Vissa är bäst för sprintetapperna och sedan kör hela laget för honom på dem. Andra är bäst på att åka på bergsetapperna och då åker hela laget för honom på dem. Idag, undantagsvis i TdF-sammanhang, åker de några sträckor på kullerstenarna och här är några experter som kan åka dem, bland annat de som åkt mountainbike tidigare (danska J. Fuglsang t.ex.) Lagkaptenen är i första hand länken mellan yttarna och sportchefen i följebilen och den som fattar några av besluten under loppet i samarbete med dom i följebilen.
Det finns 10 danskar med (borde ha varit 11) och ingen svensk. Nyblivne svenske mästaren Magnus Bäckstedt blev inte uttagen av sitt lag Liquigas – tyvärr tror jag. Det är 3 norrmän i fältet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det finns även inviduella tävlingar inom cyklingen :-)
pdahlen 2022-07-06 12:27
Tack Erik för förtydligandet, det är inte lätt att hänga med i hur det fungerar. Men det är alltid laget i första hand i TdF? spelar det någon roll som individ hur det går? mer än att man får kanske bättre betalt från laget om det går bra
Anders F. Eriksson 2022-07-06 21:05
Franska polisen har en hel avdelning som är specialister på cykeltävlingar om jag förstått det hela rätt. Här i Uppsala får vi böna och be för att få några få poliser att köra när det ska köras världscupen för damer i augusti (och att ens korsa riksväg 55 var bara att glömma). När samma världscup körs i Vårgårda stänger de av stora vägar i flera timmar, och har hur många poliser som helst ...

Tycker det är lite trist i en stad som ändå skall vara en "cykelstad" med lång tradition av cykellopp.

I Danmark verkar de inte ha några sådana problem :)
Svar från Erik Madsen 2022-07-06 21:24
Hej Anders - tack för dina kommentarer.
Jag vet inte riktigt hur stort det allmänna intresset är för cykling i Sverige idag. Förr i tiden var det de svenska cykelstjärnorna som var de stora idolerna här i DK (du vet vem jag tänker på).
Normalt sett är det inga problem med att ta hjälp av polisen och få vägarna spärrade och här får man även stor hjälp av "Hemvärnet", som har en "polisavdelning".
Här med TdF spärrades stora delar av Köpenhamn redan på torsdagskvällen. Här i Roskilde från 8 till 15 om lördagan. Storebælstsbroen blockerades för 5 teman !!!
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från Erik Madsen 2022-07-06 21:41
Hej igen Peter.
Det är klart att laget är viktigt, men har man inte rätt typer för de olika loppen kommer laget heller inte nå några framgångar.
Det är lite olika hur de enskilda lagen fördelar prispengarna, men jag tror att det har blivit väldigt vanligt att de delar lika mellan alla åkarna i laget. Och på vissa lag får assistenterna också del av poolen. Ryttarna har kontrakt med lagägaren/erna och de får betalt och der är det skillnad - precis som i alla andra former av professionell sport.
Vänliga hälsningar. Erik.
Hej Erik! Måste varit spännande att stå där och vänta, tror du kontrollerade kameran mer än en gång. Ser ut att vara en bra plats att ta bilder från, fri sikt.
Svar från Erik Madsen 2022-07-06 21:27
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Jag kollade faktiskt bara några få till en början, men slutade då det inte var så lätt att se på skärmen i det starka solljuset.
Den plats var bara vad jag skulle se dem så länge som möjligt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Inväntar då nästa inlägg, tycker du valt rätt utrustning för dessa bilder :-)
Mvh Bengt
Svar från Erik Madsen 2022-07-06 21:31
Hej Bengt - tack för dina kommentarer.
Det var ett tag sedan jag hade Sonyen ur kameraväskan, men den fungerarde bra för min användning.
Del 3 har precis släppts :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.