Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2387 / De Danske Spritfabikker & Gammel Dansk.

Roskilde, den 16. februar 2022.

Eftermiddagsfika igår.

Balkongdörren stod öppen och jag tog den här (dåliga) bilden. Om det skulle kunna illustrera ett möte med (fortiden) det förflutna är nog lite överdrivet. Innan det dyker upp löv på träden kan vi fortfarande se en av "Sprittens" gamla fabriksbyggnader. När vi flyttade in här 1966 kunde vi (hela året) se den stora klockan med likörannonsen ovanpå byggnaden och det var den enda vardagsrumsklockan vi hade på många år. Det försvann när fabriken stängde.

Roskilde Spritfabrik tog över byggnaderna 1878. 1932 skedde en del sammanslagningar och fabriken hette hädanefter De Danske Spritfabrikker. De hade sedan monopol på spritförbränning tills Danmark blev medlem i EF 1973.

Här har det producerats likör, gin och 1947 whisky, men den mest kända produkten är nog "Gammel Dansk". Uppfunnet av J.K. Asmund här från stan, receptet är hemligt och består av 29 olika örter och kryddor med 38% alkohol tillsatt. En av ingredienserna är rönnbär och hit kunde folk komma och lämna över det de plockat. Jag tror att de fick lite pengar för det och att det särskilt var barn som kunde tjäna lite fickpengar.

Asmund fick i uppdrag att göra en bitter som motsvarighet till Jägermeister och Fernet Branca och som det sades:

Gør godt om morgenen, efter dagens dont, under jagten, på fisketuren eller som apéritif. (efter dagens dont = efter dagens arbete).

Fabriken stängde 1994 och byggnaderna har nu bostäder - lägenheter och ungdomsbostäder, men byggnaderna är "fredede" och ska behålla sitt yttre utseende.

På gensyn.

PS: Jag måste se och få läst "Ældre Sagens" magasin och se vad det handlar om med den der "fortid"  :-)

Inlagt 2022-02-16 22:03 | Läst 1505 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar Gammel Dansk! Mycket bättre än den tyska Jägermeister, Jägermeister är för söt!
Texten "under jagten, på fisketuren eller som apéritif" finns inte med på flaskans etikett som säljs i Sverige!
Här i Malmö finns en förening som heter "Gammel Danskens vänner" och för många år sedan har de anmält företaget som tryckte den svenska etiketten för "urkundsförfalskning"! Ärendet kom upp i svensk domstol, men blev avvisat. Då gick de till Europadomstolen, men det blev inget där heller.
Men jättekul, tycker jag! Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2022-02-16 22:51
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer. och den "roliga" och man kan kanske säga puritanska saken. Jag kanske förstår att de svenska myndigheterna inte tyckte att de var smart att dricka alkohol när svenskarna gick runt med et "gevær" :-)
Jag hade aldrig hört den historien.
Med många vänliga hälsningar och god natt från Roskilde / DK.
Hej. Gillar skildringen av gamla industritraditioner som präglat många samhällen. Du är ju väl förankrad i din hemort märks det som. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2022-02-17 17:24
Hej Nils-Erik - Tack för dina kommentarer.
Jag kom till Roskilde 1962 som en 18-årig och kände inte en levande själ. Därför var biblioteket en av mina favoritplatser där jag läste allt jag kunde hitta om staden. När jag hade fri cyklade jag runt och upptäckte staden på det sättet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Även jag gillar den framför jägern som känns för sliskig. UB funkar med.
Fint med lite historia.
Mvh N
Svar från Erik Madsen 2022-02-17 17:31
Hej Nini - Tack för dina kommentarer.
Kvinnorna i min "omgangskreds" är mestadels till Jägermeister. Gamla danska är avsedd som en riktig morgonfena. Så jag tror det är 2 olika drycker - men "smag og behag" vet du nog :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Förr var det ganska mycket Gammel Dansk, var på tjänsteresa till Ålborg i en 15-20 års tid och det var Gammel Dansk på morgonen på företaget, det och Wienerbröd. I de sista åren hade de slopat spriten på företaget, inget som jag hade något emot, hade varit värre om de tagit bort Wienerbrödet :). Gammel Dansk var väl som typ vinterbad, inte direkt behagligt
Svar från Erik Madsen 2022-02-17 17:39
Hej Peter - Tack för dina kommentarer.
Vi har just skrattad åt dina kommentarer, men du har rätt.
Det är inte idag vanligare med gamla danska på arbetsplatserna. Jag tycker att det är mer utbrett bland fritidsfolk som jägare och sportfiskare, men EFTER att de har jagat och fiskat :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Spännande berättelse om detta, Jägermeister var Guldwingeklubbens ständiga paraddricka under alla år man höll till där.
Synd ni inte fick behålla "vardagsrumsklockan"
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2022-02-17 17:47
Hej Gunte - Tack för dina kommentarer.
Menar du Honda Goldwing ? - WOW.
Den danska Goldwing Klub presidenten bodde på samma vej, där vi hade sommarstuga från 1978 till 2004. De samlade nogen gång på vägen innan de körde på tur - imponerande. Jag ser också några på hamnen på torsdagen om sommaren.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
gunte 2022-02-17 20:57
Stämmer..
Jag tycker om Gammel Dansk. Under några år på 90-talet och 00-talet reste jag ofta till Danmark i jobbet och vår danske säljare bjöd alltid på kaffe, wienerbröd och Gammel Dansk när vi hade kunder på besök. Även på morgonen.
//Anders
Svar från Erik Madsen 2022-02-17 17:51
Hej Anders - Tack för dina kommentarer.
Du hade uppenbarligen samma erfarenheter med Gammel Dansk, som Peter här.
Som jag skrev till honom:
"Det är inte idag vanligare med gamla danska på arbetsplatserna. Jag tycker att det är mer utbrett bland fritidsfolk som jägare och sportfiskare, men EFTER att de har jagat och fiskat :-)"
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Gammel Dansk har alltid hört till våra favoriter, även om det är långt mellan gångerna vi smakar den. Roligt att få veta att det är rönnbär i den. Surt sa räven o rönnbären......Tycker fö sista bilden har tydlig förvårskänsla, gillar också speglingarna. Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2022-02-17 18:00
Hej Björn - Tack för dina kommentarer och din mening om fotot.
Efter att jag bytte igen till "Ny bred layout" och jag fick set lite mer på det - då kanske det inte är så dåligt ändå.
Den med räven och de rønnbären vet vi också på danska.
Gamel Dansk är inte heller något vi dricker varje dag :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik