Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1819 / Att läsa böcker.

Roskilde, den 12. juli 2020.

Jag har läst böcker större delen av mitt liv, men under de senaste åren har det varit ett problem att läsa fiktion. Jag har svårt att komma ihåg namnen på personerne och då blir det svårt och ointressant. Det går bättre med facklitteratur.

Inspirerad av Björn och efter att ha läst hans svar och kommentarer till mig fick det mig att överväga om jag skulle försöka igen.

Bildtexterne är under bilderne.

Jag kunde jo börja eller snarare fortsätta läsa en av dem här, som har varit på soffbordet sedan en lång tid.

Valet föll på den här, som jag bara har bläddrade lite i.

Med berättelser om några av de mest kända danska kulturpersonligheter som har haft någon anknytning till Roskilde.

En av de mest kända, H.C. Andersen besökte och stannade flera gånger i Roskilde. Både på genomresa hem till hans barndomshem på Fyn och flera vistelser hos vänner i Roskilde. I porträttet här är han cirka 30 år gammal.

Järnvägsförbindelsen mellan Köpenhamn och Roskilde är Danmarks äldsta - byggd 1847. Sedan dess blev det mycket lättare och snabbare för de framstående gästerna att komma till Roskilde, varav flera bodde i staden 2-3 månader på sommaren. Några av dem bosatte sig permanent. På kartan här från 1859 kan man se att järnvägen redan har utökats till Korsør.

Det mycket läsning och motorsport på TV bidrog till det försenade blogginlägget :-)

Med mange venlige hilsener og god nat fra Erik.

PS: Dansk seger lördag - Frederik Vesti i F3 och dansk seger söndag - Christian Lundgaard i F2. En hederlig 12: e plats för Kevin Magnussen med den utrustning han nu har tillgänglig - Ferrari-motor :-(

Inlagt 2020-07-13 00:52 | Läst 2022 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
De senaste 20 åren har jag enbart ”läst” ljudböcker, har nog klarat av ett 30-tal på danska också.
Svar från Erik Madsen 2020-07-13 11:58
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Jag hade en kompis som var väldigt entusiastisk for dem, men jag kom aldrig igång med dem. Jag har alltid haft en förkärlek för den fysiska boken och kände att det var en del av upplevelsen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2020-07-13 13:10
Jag stressar mig mer igenom en bok, läser inte alla ord utan mer sveper igenom för att få ut handlingen, men jag missar ibland de små nyanserna. I en ljudbok så kan man inte hoppa över på samma sätt, annat med att stänga av öronen. Men det är ju tur det finns båda :)
Svar från Erik Madsen 2020-07-13 17:42
OK Peter. Jeg kom i tanker om, at jeg jo havde en meget fin (den gang i hvertfald) Portable CD-player (Discman) en Technics. Det må jeg da prøve, om den stadig virker. Jeg fandt også min fine "Creative" hovedtelefoner. Hvad man dog ikke har købt i tidens løb :-)
Mvh. Erik.
Hej Erik! Det verkar vara en spännande bok om 'Roskildes guldålder' Jag kan konstatera att Danmark var lite före Sverige med järnvägsbyggande. Tack för informationen, intressant!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-07-13 12:20
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Ja, det är väldigt spännande och jag har läst och har till och med flera böcker skrivna av Lotte Fang. Hennes far - Arthur Fang, som också var en lokal historiker och journalist här i staden, har skrivit mycket om Roskilde.
Roskilde stationsbyggnad har bevarats och är naturligtvis Danmarks äldsta och den är också "fredet".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Säkert en spännande bok om Roskilde..För det mesta mer intressant när man kan känna igen sig geografiskt..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-07-13 12:21
Hej Gunte - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.
Kul att du tar upp läsningen igen. Och Roskilde boken är säkert bra, dessutom är det väl en väldigt god ide´att starta med ett antal fristående berättelser som jag antar den boken har, lycka till och ha det så bra! Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-07-13 12:24
Hej Björn - tack för dina kommentarer och inspiration.
Det var exakt poängen. Den är bra som en "rehabiliteringsbok".
Med många vänliga hälsningar från Erik.