Bildligt talat!
Nja - Så vinner Du en fototävling
Jag har idag köpt det nya fotomagasinet "Fotosidan" och insåg ganska snart att det råd som ges i artikeln ”Så vinner Du en fototävling” är lite tunt och utmynnar i ”Du ska stå för Din stil”. Det kan ju vara bra i och för sig. Emellertid har jag för ett tag sedan gått igenom Kamera och Bild med avseende på högt placerade bilder i tävlingen och följande har utkristalliserats.
1. För det första ska bilden vara s/v
2. För det andra ska det vara en människa med på bilden och då helst någon som inte kommer från de högre samhällslagren och som är utsatt på något vis.
3. Personen som fotograferas skall helst fylla ut en stor del av bilden.
4. Och Du som lämnar in bilder på djur och natur kan sluta drömma.
Således är sannolikheten stor att den bild, som vinner Kamera och Bilds och Fotos tävling kommer att vara ett s/v porträtt eller ett s/v fotografi med “utsatt(a)” människa/människor. Beträffande s/v så är nog sannolikheten 100%. Jag gardera mig för att den s/v bilden kan vara något “colorerad”.
I övrigt är väl analysen riktig beträffande “det hantverksmässiga fotograferandet”, “dokumentärt orienterat fotografi” och “budskapsorienterat bildskapande”.
För dig som är intresserad av just budskapsorienterat bildskapande rekommenderar jag första numret av magasinet “Vidvinkel Magazine”, som nyligen kommit ut. I Vidvinkel får unga fotografer “komma till tals” - bildligt talat! Vi som är något till åren har en hel del att lära här om vi vill vinna en tävling.
That´s all folks!
Djur och natur ett återupptaget fotointresse
I mina unga år vad det naturfotografi som gällde och nu i mogen ålder har jag återupptagit detta intresse. När det gäller att fotografera djur så händer det väl att jag tar närbilder men är mest förtjust i bilder där en del av den naturligga miljön utgör en hyfsad del av bilden. Nedan är 3 bilder. Bilden med svalan ligger det lite möda bakom då det inte är helt enkelt att fotografera denna fågel i flykten. Bilden på hästarna visar väl på att jag inte är helt främmande för att manipulera bilden för att uppnå ett syfte. Lite dramatisk stämning kanske i detta fall.
Richard Avedon och Björn Björnson
För något år sedan vara jag och besökte ”Louisiana of Modern Art” i Danmark för att bl.a. titta på en utställning av fotografen Richard Avedons konstverk. Det som gjorde djupast intryck på mig var de bilder/porträtt, som ingår i boken ”In the American West”. Richard Avedon har hämtat människor från verkligheten och placerat dem framför en vit bakgrund, tagit bilden och därmed på sätt och vis förstärkt detaljrikedomen hos porträtten utan att någon störande omgivning stjäla uppmärksamheten. Som betraktare fantiserar man över vilken miljö de porträtterade människorna kommer ifrån. Många porträtt, som visades på Louisiana var ofta större än skala 1/1 och nästan i helfigur. Mina tankar kom ofta tillbaka till dessa bilder och så började jag fundera lite över vad som skulle hända med en bild om man gjorde tvärtom mot det som Avadon gjort, d.v.s. ta en bild av en verklig händelse och skala bort allt ”störande”. Nedan är två bilder som ganska bra belyser det som jag försöker åstadkomma.
Min första blogg
Jaha då har jag idag 2008-10-11 startat min första blogg. Det finns en hel del frågetecken i huvudet och det känns som att det bara är att pröva sig fram. Ett viktigt beslut är att ladda upp den första bilden. Vad kan vara bättre än att visa en bild på min far som gav mig min första kamera för mycket mycket länge sedan.
För övrigt är jag medlem i Midsommargårdens Fotoklubb som fyller 50 år i år!
Gatukonst i förfall
Ett av mina fotografiska intressen är gatufotografering och jag brukar ganska ofta ta ge mig ut på "fotosafari" i centrala Stockholm. Jag har fotograferat en hel del gatukonst och fastnat för förfallet hos dessa konstverk och återkommit med jämna mellan rum för att dokumentera förfallet. Nedan några bilder som beskriver vad jag menar. Det blev lite stora bilder. Jag får ta och lära mig hur man förminskar eller om man skulle kunna få ett tips från någon som vet.