Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Zeiss kommer med något nytt 21 december

Produkter
(logga in för att koppla)
Contax skrev:
Idag står det att mer info kommer den 28:e. Snacka om att skruva upp förväntningarna...

Det är riktigt fjantigt, urusel marknadsföring. Dom skulle komma ut med vad dom har att säga rakt av istället för det här larvet. "Det kommer att hända något snart...". Oxskit! :)
 
jonasandersson skrev:
Står det något på Conxtinfo om vilken fattning de kommer att ha, man hoppas ju på både Canon och Nikon.

Dirk Seffern som driver Contaxinfo.com har sagt följande:

------------------------------------------------------------
Contaxinfo User Forum: Off topic: News from Zeiss on Wednesday?
------------------------------------------------------------

Posted by Dirk Seffern (Seffern) on Tuesday, December 20, 2005 - 10:36 pm:

Hey guys,

I want to manage the expectations here. The new ZF lenses for Nikon
mount will be manual focus lenses.

Basically like the old Nikkor AI lenses. So the metering will work the
same way like Nikkor AI lenses on specific Nikon bodies, which has
limitations for specific Nikon bodies.

The Nikon D70/D70s for example do not really work well with AI lenses.
The D2x and D200 are different.

Sorry, but I am not allowed to say anything more specific. We have to
wait until Zeiss is disclosing all the details.

Thank you for your understanding
 
Då blir det väl för Canon ägarna som vill ha en Zeiss-glugg att skaffa en Nikon-EOS-adapter. Blir väl lite sämre med manuell nerbländning jämfört med Nikon-kamerorna (de dyrare).
 
Det låter ju puckat att göra AI bara för att de är manuellt fokuserade. Det kan ju inte kosta många kronor att stoppa in ett kretskort och göra dem till AI-P. De kan köpa in elektroniken av Sigma eller nån, det är ju knappast konkurrerande produkter.
 
Om det nu är så att det är manuella objektiv utan några som helst elektriska anslutningar så undrar man ju om inte Nikon har ett finger med i spelet då nyligen lanserade D200 har fått stöd för sådana objektiv.
 
Överdriv inte betydelsen av dessa objektiv. Nikons bästa manuellt fokuserade objektiv är nästan i klass med Zeiss. Skillnaderna är ofta försumbara.
 
Frågan är vilka resurser Zeiss har? Leica har ju t ex haft ekonomiska problem och ofta tycks det ha varit så med Zeiss att de står för konstruktionen medan någon annan tillverkar (Zeiss Ikon - Cosina, Contax - Kyocera, etc). När jag skrev till Zeiss tidigare i år och frågade om Zeiss för Canon svarade man (Kornelius Müller) så här:

"Without Canon cooperating Carl Zeiss cannot offer lenses for Canon cameras. And so far, no one has managed to get Canon to agree."

Detta tycks ju antyda att man skulle vilja licensiera sina optiska konstruktioner till Canon (och frågan tycks uppenbarligen ha varit uppe) som sedan tillverkar optiken men sin egen fattning, elektronik och ev AF. I annat fall är väl enklaste lösningen om man vill nå en bredare publik att göra icke-AF optik med Nikon-fattning som ju är bakåtkompatibel till skillnad från Canon. Samtidigt tror jag att många skulle uppskatta Zeiss-optik för Canon som är halvmanuell, d v s med elektronik för exif-info och automatisk nedbländning men manuell fokusering (som TS-E-objektiven, alltså).
 
lukin skrev:
Om det nu är så att det är manuella objektiv utan några som helst elektriska anslutningar så undrar man ju om inte Nikon har ett finger med i spelet då nyligen lanserade D200 har fått stöd för sådana objektiv.
Ingen tokig tanke. Zeiss vill givetvis få avsättning för sina produkter och har säkert hört sig för om någon annan är intresserad när Kyocera lade ner Contax. Canon tycks ha avböjt men Nikon kanske välkomnat förslaget. Med de mindre photo-sites som Nikons DX-sensorer har behövs högre upplösning och det kan Zeiss leverera.
 
Senast ändrad:
lukin skrev:
Om det nu är så att det är manuella objektiv utan några som helst elektriska anslutningar så undrar man ju om inte Nikon har ett finger med i spelet då nyligen lanserade D200 har fått stöd för sådana objektiv.
Fast AI-P är ju inte direkt bortkastat även på D200 och D2. Det möjliggör inställning av bländare från huset och bländarinformation i sökare och Exif. Det öppnar också upp för användning av bländar- och programautomatik.

Insatsen är att man behöver ett linjärt förhållande mellan bländararmens rörelse och bländaren. Och ett litet kretskort. En baggis för ett så kvalificerat företag som CZ och en helt försumbar merkostnad på objektiv som ändå sannolikt kommer att vara hutlöst dyra.
 
För mig som inte var med på "den gamla goda tiden" är det två frågor som dyker upp:

1. Finns det någon bra sajt där man kan förkovra sig i skillnaden mellan AI, AI-P, AI-S, E-fattning, F-fattning mm?

2. Borde inte den typen av objektiv som det talas om här direkt konkurera med den uppsjö av relativt billiga begagnade Nikkor-objektiv som finns på marknaden och är inte dessa gamla Nikkorobjektiv väldigt bra vad gäller optisk prestanda? Så pass bra att ett hutlöst dyrt Zeiss-objektiv blir svårt att motivera med annat än att det är tufft med en Zeiss-logga på gluggen?

Henrik - som är i behov av lite Nikonhistoria.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.