Annons

Vilket objektiv till vad?

Produkter
(logga in för att koppla)
Brännvidder mellan 50 och 200 mm. Hellre fasta brännvidder än zoom eftersom det då blir billigare att få hög ljusstyrka vilket i sin tur gör det möjligt att få lugna utsuddade silkeslen bakgrunder. Anledningen till att man väljer lite längre brännvidder är att man då kan fotografera från lite längre avstånd vilket gör att man får naturligare pespektiv så att t.ex. näsan inte ser onormalt stor ut.

2. Landskap, exempelvis stora berg
Landskap går att fotografera med alla brännvidder fast resultat blir förstås annorlund. Många föredrar kraftiga vidvinklar eftersom man då kan få t.ex. en blomma i förgrunden att stå mot ett stort landskap. I kuperade landskap eller bergslandskap hade jag nog föredragit tele så att man kan komprimera avståndet mellan kullarna eller klipporna. Ofta vill man använda små bländaröppningar för att få stort skärpedjup vilket gör att slutartiden kan bli lång och ibland vill man ha lång tid i vilket fall för att släta ut vågor på vatten. I båda fallen är ett bra stativ nödvändigt. Ett stativ gör det äv möjligt att enkelt ta flera bilder som man senare sätter samman till ett panorama.

3. Stadsmiljö (tänk semester i Spanien eller Grekland)
Om man inte bryr sig om vikten och priset kanske 24-70/2,8. Tycker man det är tungt och dyrt kommer de flesta kameror med någon ljussvag kitzoom som fungerar bra så länge det inte blir för mörkt, eller om man vill ha oskarpa bakgrunder

4. Månen, hur kommer jag nära månen?
600 mm, ett bra stativ och och kallt väder med torr luft. Egentligen behöver du nog kring 1200 mm om månen ska fylla hela sökaren, men sådant tillverkas inte så det blir till beskära om man vill vara så nära. Ta bort eventuellt UV filer för bästa kvalitet
.
5. Mörker, i stad och trafik, vad behöver jag tänka på?
Ljusstark optik t.ex. 35/1.4. Stativ är bra att ha även här. T.ex. kan man ställa in lång tid och få ljusspår från passerande bilar.

6. Insekter och blommor
Makro optik 100 mm eller längre. För insekter kanske lite längre telen så att man inte skrämmer dem. Det finns macrotelen upp mot 200mm. Sitter insekterna illa till som t.ex. en trollslända ute på något vassstrå en bit ut i vattnet kan man behöva ännu längre brännvidder då kanske kombinerat med någon mellanring. Fotografera tidigt på morgonen då insekterna är lite kalla och långsamma


Extrema närbilder ger väldigt kort skärpedjup vilket gör att man oftast behöver blända ned kraftigt, vilket i sin tur innebär att man oftast behöver blixt för att ljuset ska räcka. Eftersom skärpedjupet är så litet kan ett stativ med en inställningsläde vara en bra hjälp. Då kan du enkelt röra kamera fram och tilbaka tills det blir skarpt. Fotograferar du inomhus eller om det är extremt vindstill och motivet inte rör sig kan du ta flera bilder och slå samman de skarpa delarna från varje bild till en skarp bild i efterhand i program som t.ex helicon focus, eller möjligen photoshop om du har gott om tid.

7. Vad har jag missat?

Mjukvara för att slå samman bilder till panorama, fokusstacking, L-skena ifall du vill måntera kameran på höjden på stativet, praktiskt om du vill ta många bilder att slå samman till panorama. Köper du stativ tänk på att välja bra kvalitet från början, det blir billigare i längden.

Alla siffror ovan är räknat på en fullformatkamera. Har du en APS-C kamera dela alla siffror med 1,5, har du en Micro 4/3 kamera dela alla siffror med 2.
 
Bild på månen.
Brännvidden är motsvarande 960mm

Kamera
Canon 7D (Crop 1,6x)

Objektiv Sigma EX 120-300 f/2.8 DG OS HSM + 2x converter

Bilddata.
600mm (960mm)
1/125
f/11
iso 100
 

Bilagor

  • Månen.jpg
    Månen.jpg
    11.4 KB · Visningar: 20
Vågar man byta objektiv på sin systemkamera, eller riskerar man damm på sensorn då.

Beror väl på hur dammig din omgivning är. Sitter du hemma i vid köksbordet i ditt välstädade hem är väl risken rätt liten, är du på safari och kommer på att du vill byta till längre tele när bilen stannat i ett moln av damm är risken större.

Nu är det väl inte hela världen om det skulle komma något litet dammkorn på sensorn. Sensorer går att göra rent, men det är pilligt och man får ta det lite försiktigt så att den inte skadas. Många låter en verkstad göra det.

Bruka sunt förnuft, och ha kameran avstängd när du byter objektiv, är du ute försök håll kamerahuset så att vinden inte blåser in damm i huset. För egen del brukar jag inte dra mig för att byta optik ute om det inte är extrema sitationer, som t.ex. safari eller bredvid en byggnad som håller på att sandblästras
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar