Hehe, har precis läst ditt inlägg och hade tänkt att informera dig om detta. Men nä-ä, du har fortfarande ännu inte fattat riktigt. A58 är inte en DSLR-kamera heller...
Det systemet kallas för SLT. Spegeln används inte alls för att ge någon sökarbild, denna genereras direkt från sensorn. Några av fördelarna med denna metod är att antalet felkällor vid manuell och automatisk fokusering har eliminerats från 8-9 st i DSLR-kamerorna till 2 st i SLT-kamerorna. Vilket förstås innebär att man får många fler korrekt fokuserade bilder. BF/FF-problem är som bekant ett av de mest irriterande problemen inom dagens systemkameravärld.
Bl.a. SLT-kamerorna är också kapabla att fokusera även under tiden som slutaren är öppen. Innebär t.ex. att man får AF också under videofilming, och då menar jag en AF som klarar att följa snabbrörliga objekt. Detta är omöjligt med DSLR-kameror. De kan ibland ha AF i liveviewläge, men det brukar ta flera sekunder för denna att låsa på objektet, ifall det lyckas överhuvudtaget. Ofta pumpar AF-systemet bara fram och tillbaka med objektivet.
Sedan är det riktigt att "spegeln" i SLT-kamerorna (egentligen är det en "Thinplate Beam Splitter") omdirigerar en del av ljuset, 0,5 EV-steg närmare bestämt. Ljuset förloras inte, 70% av det infallande ljuset släpps igenom till bildsensorn, och resten om dirigeras som bekant(?) till PDAF-sensorerna. Detta halva EV-stegs "tapp" är förstås transparent för användaren, signalen från bildsensorn förstärks med ett halvt EV-steg för att kompensera för detta.
Kritiken mot detta har varit ganska stor, men helt överdriven (I första hand från dem som saknar erfarenhet av SLT-kameror). Vid praktisk fotografering är det normalt inte möjligt att se någon skillnad mellan bilder tagna med en SLT eller DSLR-kamera. Eller ifall man testar med att plocka bort SLT-spegeln, som somliga har gjort (då måste man förstås fokusera manuellt - exponeringsmätning och allting annat fungerar fortfarande helt normalt). För att kunna se någon skillnad behöver man göra omsorgsfulla tester under noggranna ljusförhållanden och exponeringar, och med användning av samma objektiv på precis samma objekt. Alla övriga variabler kommer annars att maskera denna skillnad.
F.ö. innehåller A58:an funktioner som gör att den i vissa situationer kan ge klart bättre bildkvalitet vid dåligt ljus (vid bra ljus lär ingen kunna se någon skillnad) än även de dyraste DSLR-kamerona klarar. Men det kanske räcker med att jag skriver en roman om dagen...
Att spegeln i SLT-kamerorna inte flaxar upp och ner mellan varje bild har förstås bl.a. den fördelen att man helt slipper spegelvibrationer, som är den största skärpeförstöraren inom vissa slutartidsintervall. Märks speciellt tydligt vid makrofotografering, som ju trådskaparen uttryckte intresse för.
.