Ni måste komma ihåg ett par saker när ni diskuterar detta ämne:
1. Vad lagen anger är en sak. Upphovsrättslagstiftningen är i viss mån dispositiv. Man kan alltså avtala sig bort från lagtexten med tillägg eller borttag. Avtal gäller, enligt svensk lagstiftning (med några få undantag), oavsett hur de är slutna. Klick, handslag, skriftlig form eller telefonsamtal gör ingen som helst skillnad.
Svårigheten ligger ju i att visa att avtal faktiskt slutits. I det fallet är skriftlig form oftast överlägsen. Bandspelare och fotografi kan ju vara goda alternativ. Kan man inte visa att ett avtal ligger för handen finns det ju faktiskt heller inget avtal.
2. För att det under svensk rätt skall vara meningsfullt att driva en skadeståndstalan, vilket vi får utgå ifrån att det är fråga om i det här sammanhanget, måste det också finnas en faktisk skada. I annat fall blir ju talan helt meningslös och endast en intäkt för eventuella juridiska ombud.
Om domstolen skulle komma fram till att skadan är mycket ringa eller obefintlig blir det ju liksom ingen ersättning.
Med andra ord kan man i princip göra som man vill när det gäller enskilt bruk, eftersom skadan oftast är obefintlig.
Vad gäller trådens ursprungliga fråga så är svaret: "Skit i upphovsrättsproblematiken". Skadan för mottagaren är noll och ingenting så länge du inte visar upp ditt verk för någon utomstående. Vidare får vi väl anta att de inte kan reagera på så många sätt. Antingen gillar de vad du åstadkommit och uttrycker det eller också så säger de att de inte är intresserade. Om de blir förbannade för att du ansträngt dig för deras räkning så får du väl svära åt dem. Några vidare konsekvenser lär det ju inte bli, eftersom de sannolikt inser att de inte skulle ha någon framgång i domstol oavsett utgång.
/G