Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Skärpedjup FF vs APSc

Produkter
(logga in för att koppla)
Tillverkningskostnad (inklusive associerade kostnader) sätter dock en undre gräns för priset (utom för kineser som vill ta över världen).
 
Tillverkningskostnad (inklusive associerade kostnader) sätter dock en undre gräns för priset (utom för kineser som vill ta över världen).
Så är det ju. Men exempelvis i bilvärlden är det fånigt hur mycket man betalar extra för "grande lux" jämfört med "de luxe" när skillnaden är ett antal elektroniska finesser.

Eller. Ett par Levis jeans tillverkade i Vietnam har nog inte många kronor högre tillverkningskostnad än ett par HM jeans sydda i Bangladesh. Men prisskillnaden i butik i Sverige är 300%.
 
Hur gjorde dom sedan...
Problemet med bildsensorer är att de går tvärt emot det som man vill göra med alla andra integrerade kretsar. Bildsensorer vill man göra stora. Allt annat vill man göra smått, om det går, för då får man bättre prestanda. Men samla in mycket ljus kan man inte göra på en liten yta.
Så de maskiner, så kallade steppers, som används för tillverkning av integrerade kretsar och fanns tillgängliga när digitalkamerorna började slå igenom, de maskinerna var optimerade för att göra små kretsar. Det fanns inga maskiner som kunder göra en 24*36 mm krets i en enda körning. Ska man göra flera körningar måste man skarva ihop dem mycket noggrant på samma wafer. Det misslyckades oftare än det lyckades, så antalet fungerande bildsensorer sett till totala antalet körningar blev alldeles för ofta noll eller i alla fall ett litet antal.
Därav den höga tillverkningskostnaden, som tillsammans med utvecklingskostnaden förr eller senare ska betalas av produktens slutliga köpare.

När det här behovet av större kretsar väl definierats konstruerade man större steppers, som kunde hantera en krets i en körning. Det sänkte tillverkningskostnaden väsentligt.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.