Makten
Aktiv medlem
Tvärtom, då skulle den blir helt ointressant eftersom ett sånt objektiv knappast kan bli lika bra.Bussmicke skrev:
Tänk om det kunde komma en 12x zoomkamera med denna sensor, det skulle vara intressant.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Tvärtom, då skulle den blir helt ointressant eftersom ett sånt objektiv knappast kan bli lika bra.Bussmicke skrev:
Tänk om det kunde komma en 12x zoomkamera med denna sensor, det skulle vara intressant.
Tänk dig hur stor optik det skulle krävas om den skulle vara lika ljusstark och ha samma zoommomfång som FZ50, men på en kamera med över 10 ggr så stor sensor. Förmodligen skulle optiken växa med samma omfattning sensorn och då även priset.Bussmicke skrev:
Varför inte?
Panasonic FZ50 är en underbar kamera som skulle bli ännu bättre med DSLR-sensor.
Det är jag övertygad om.
Sen har jag inte sagt att FZ50 är kompakt även om den tillräknas det segmentet.
schaki skrev:
Kan undra hur många som lär svära sig hesa över ljusstyrkan, lol. Än mer förödande lär det bli om sensorn inte presterar på högre iso.
Nog skulle dem väl kunna klämma dit en 2.8 iaf?!. Det är väl inte hela världen om hörnena inte är helt skarpa på full öppning.
Med "lika ljusstark" menar du troligen att det RELATIVA bländartalet hålls lika, d v s att den absoluta bländaröppningen blir STÖRRE så att objektivet samlar in MER ljus. I så fall blir naturligtvis objektivet mycket riktigt större, tyngre och dyrare, men vi skulle också få en helt annan sorts kamera med helt andra egenskaper och möjligheter, det enda en sådan kamera skulle ha gemensamt med FZ50 vore zoomomfånget.Fogel70 skrev:
Tänk dig hur stor optik det skulle krävas om den skulle vara lika ljusstark och ha samma zoommomfång som FZ50, men på en kamera med över 10 ggr så stor sensor. Förmodligen skulle optiken växa med samma omfattning sensorn och då även priset.
Ökar vi Sigmans 16,6 mm objektiv från f/4 till f/2,8 så bör GLASETS vikt öka med långt mer än det dubbla, d v s en våldsam viktökning på kanske flera gramcmyk skrev:
nä men vikten skulle öka till det dubbla,
Pupillen skrev:
Ökar vi Sigmans 16,6 mm objektiv från f/4 till f/2,8 så bör GLASETS vikt öka med långt mer än det dubbla, d v s en våldsam viktökning på kanske flera gram
Sensorer har svårt med alltför snett infallande ljusstrålar så därför måste vidvinkelobjektiv ha ett förhållandevis långt avstånd från objektivets utgångspupill till sensorn för att hålla bildvinklarna (från utgångspupillen till motstående bildhörn) nere på rimliga nivåer. Film klarar mycket snedare vinklar och därför kan man använda enkla symmetriska vidvinkelobjektiv till analoga kompaktkameror. Med sensorer måste man göra mer osymmetriska konstruktioner som då inte blir lika kompakta.adamhaglund skrev:
Varför tycks det vara så svårt att göra en bra digital kompaktkamera? Det finns ju bra analoga varianter, typ Leica, Voigtländer m.fl.
Varför inte bara ta en FF-sensor, typ en sådan som sitter i Canon 5D, och sätta den i ett kompakt kamerahus?
wsaar skrev:
...
Vore intressant om Pentax gjorde en storsensorkompakt, de har ju viss erfarenhet av att göra tunna DSLR-linser med bländare på runt f2.8. [/B]
Pupillen skrev:
Sensorer har svårt med alltför snett infallande ljusstrålar så därför måste vidvinkelobjektiv ha ett förhållandevis långt avstånd från objektivets utgångspupill till sensorn för att hålla bildvinklarna (från utgångspupillen till motstående bildhörn) nere på rimliga nivåer. Film klarar mycket snedare vinklar och därför kan man använda enkla symmetriska vidvinkelobjektiv till analoga kompaktkameror. Med sensorer måste man göra mer osymmetriska konstruktioner som då inte blir lika kompakta.
Med spegelreflexkameror är däremot vidvinkelobjektiv p g a spegeln alltid rätt stora konstruktioner (räknat från bildplanet) med så små (inre) bildvinklar att problemet överhuvudtaget inte är vidvinkelrelaterat.
Eftersom pixlarna inte är ljuskänsliga över hela sin yta sä brukar man framför varje pixel placera en s k mikrolins för att fokusera så mycket ljus som möjligt på pixlens ljuskänsliga del och på så sätt öka den s k fyllnadsfaktorn. En långt enklare metod för att åstadkomma det du är ute efter är därför att "snedställa" dessa linser alltmer utåt sensorns hörn och på så sätt skräddarsy sensorerna för ett visst avstånd till utgångspupillen. Eftersom spegelreflexvidvinklar har "pupillavstånd" som vida överstiger brännvidden och teleobjektiv (oftast) "pupillavstånd" som kraftigt understiger brännvidden så hamnar nästan alla objektiv inom ett rätt snävt intervall och det inga problem att använda samma sensor till alla objektiv.meLf skrev:
Det borde man väl kunna hantera med en konkav CCD?
Låter väldigt svårt att genomföra, är inte speciellt insatt i hur man tillverkar Sensorer men rent tekniskt borde det väl gå?
Fast kanske blir man tvungen att dedikera kameran till en optik i detta fall.