fotobollfoto
Aktiv medlem
Det är därför jag helst använder stor kamera med batterigrepp, jag blir väl synlig.
Ta Da!
Och därför ser inte framtiden mörk ut för systemkameror!
Ola, du löste två trådar i ett inlägg
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Det är därför jag helst använder stor kamera med batterigrepp, jag blir väl synlig.
Svar:
Jag är inte problematisk inställd och har inga problem med att radera bilder, men det var laggivning jag var intresserad i och inte moral och etik. Jag har fotograferad i 60 år. Det har blivit såhär; fotar du små barn är du sannolikt pedofil. Endast snuskgubbar fotar småbarn.
FOLK ÄR INTE NORMALA LÄNGRE. Filmar olaga med sina mobiler och bråkar med seriösa fotografer där öppet fotar det där är 100% ok enligt lagen.
Det var det som var min ursprungliga poäng. Det är som det är och därför tar jag aldrig bilder där barn förekommer. Mitt råd är att undvika det.
Att det är tillåtet är skrivet i YGL och den rätten bör vi alla fotografer ha koll på och hävda om det behövs. Däremot bör man välja sina tillfällen för ibland är bildens värde inte värt mödan.
I mitt fotografjobb konfronteras jag nästan dagligen av feltolkningar om huruvida man kan ta bilder på folk eller inte. Stora som små. Det är väl en del av jobbet att själv veta var gränserna går.
Kan du beskriva hur YGL appliceras här?
Lite som att aldrig parkera bredvid en bil med skylten Baby on board i rutan om man vill slippa skador på sin egna bil.
Så man ska låta bli att fota alla barn för att någon kan ha skyddad identitet?
När det gäller fotografering där fotografen själv manövrerar kameran (typ vanlig handhållen fotografering) så finns det bara tre förbud i lagboken:
1. Det är förbjudet att fotografera skyddsobjekt med fotoförbud. Alla skyddsobjekt har inte fotoförbud, så det brukar finnas skyltar som upplyser om att det finns ett sådant.
På/inom skyddsobjekt (där det tillämpas) råder AVBILDNINGSFÖRBUD, vilket omfattar mer än foto, det även är förbjudet att rita/måla av dem. Lagen nämner inte ens foto/fotografi utan den talar generellt om alla typer av avbildning.
Visst - hårklyveri och kuriosa, men ändå värt att ta i beaktande.
Symbolen för detta är dock en överkryssad kamera.
https://www.riksdagen.se/sv/dokumen...ttningssamling/skyddslag-2010305_sfs-2010-305
Nej - men kan kanske ska låta bli att publicera bilder på kreti och pleti på facebook, instagtam, snapchat eller andra ställen ...
Så man ska inte gatufotografera och visa sina bilder i sociala medier tycker du?
Får bildbyråfotografer göra det?
Andra frilansare?
Journalister?
LÄSFÖRSTÅELSE - det är underskattat i våra dagar.
Men vad vinner DU på att publicera bilder på andras barn på DIN facebook?
Om livets mening är att jaga likes i sociala media så är det rätt sorgligt.
Bildbyråer måste ha modelrelease - vilket kräver målsmans tillstånd - annars blir bilden obrukbar för de flesta av de grupper och ändamål som bildbyråer riktar sig mot.
Journalister - tja även de brukar fråga om lov. Då jag har fotat åt tidningar har jag bett om lov. Framförallt när det gällt skolbarn.
Vilka bildbyråer förbjuder dig att interagera med personerna i bild?Ett krav från bildbyråerna är f ö att man inte interagerat med personerna i bild.
Det beror lite på uppdraget, är det dokumenterande (kommer du ihåg haitiflickan?) får man t ex inte flytta något i bild eller be om lov innan.
Vilka bildbyråer förbjuder dig att interagera med personerna i bild?
Att pressfotografer inte skulle få ”be om lov” är förstås fullständig nonsens.
Det gör man i princip alltid när det är möjligt. Och seriös press är mycket återhållsam med att publicera bilder på igenkännbara personer (både barn och vuxna) utan att de gått med på det.
Getty, Istock, Shutterstock, Fotolia. Nu är de ju inte polisen så ordet regler låter bättre?
Om man inte får påverka personer eller motiv är det självfallet svårt att be om lov.
I princip alla bilder föreställnaden igenkännbara människor på bildbyråerna ovan är mer eller mindre jättearrangerade - med modelreleas och tydliga regler gällande användning.
Har du ens besökt exempelvis Getty?
https://www.gettyimages.se/fotograf...mily=creative&phrase=people&sort=best#license
https://www.gettyimages.se/fotograf...mily=creative&phrase=street&sort=best#license
Varför skulle man inte få ”påverka personer”? Hur tror du egentligen det går till när pressfotografer jobbar?Om man inte får påverka personer eller motiv är det självfallet svårt att be om lov.