Annons

Nybörjarfrågor ang. färgprofiler, färgrymder etc.

Produkter
(logga in för att koppla)
Ser det fortfarande rätt ut på den dåliga skärmen blir bilden lite mer "försäkrad" att se bra ut på allas skärmar, tänker jag.

Nej, NEJ, NNNNNEEEEJJJJ.

En dålig skärm är dålig på grund av att den har ett snävt omfång och instabil färgåtergivning. Hur vet du att din dåliga skärm är dålig på samma sätt som alla andra dåliga skärmar. Du kan ju ha en snik-skärm som visar käpprätt åt helvete fel jämfört med alla andra dåliga skärmar.

Och ser den bra ut på din skärm när du redigerat den i Photoshop eller ett annat färghanterat program så kommer färgerna ofta se väldigt övermättade ut på en bra skärm om du arbetar i en normal färgrymd som sRGB eller Adobe RGB. Din dåliga skärm begränsar färgomfånget så att du ser färger med bra färgmättnad. Sedan när den tas upp på en vettig skärm kommer dessa färger, vare sig du arbetar i sRGB eller Adobe RGB, visas med hela sin överdrivna intensitet.

Bättre är att ha en skärm som har ett bra färgomfång och sedan kalibrera den mot sRGB. I många kalibreringsprogram så kan man välja vilket färgomfång man vill att skärmen ska matcha.

Stefan
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.