Roland Mabo skrev:
I en konventionell lösning så uppnås högt ISO genom att signalen ut från sensorn förstärks. Med denna lösning så förstärks även bruset - både det brus som kommer direkt från sensorn och det brus som beror på andra faktorer. Den här lösningen tillåter en förstärkning av signalen på hur mycket som helst, men det är mer av akademiskt intresse eftersom bruset blir ohållbart. K10D skulle rent tekniskt kunna ha ISO 3200 eller ISO 6400, men det är inte valt eftersom bruset blir så högt så bilden blir omöjlig att använda.
VAD SÄGER DU ?????
Pentax har valt en annan teknisk lösning för att skapa högt ISO än i andra sensorer. Fördelen är bruset inte blir högre vid hög ISO (bruset förstärks inte), nackdelen är att det finns en teknisk begränsning för hur mycket ISO man kan kräma ut. Begränsningen ligger inte i brusnivån, utan i tekniken för hur man skapar ISO.
VAD MENAS????
Det exakta ISO-omfånget är för tidigt att uttala sig om än, eftersom det kan skilja mellan testexemplaren och den slutgiltiga produktionsversionen. (Prototyperna av K10D hade större ISO omfång än produktionsmodellen).
Dock så kan jag nog säga som så att den som förväntar sig ISO 6400 eller högre troligen blir besviken. Om det vore tekniskt möjligt att få en signal motsvarande ISO 6400, skulle brusnivån vara lägre på ISO 6400 med Pentax lösning jämfört med konventionella sensorer, men det går inte att skapa så höga ISO tal än med Pentax lösning. Detta kommer säkert lösa sig i framtida versioner av sensorn.
VAD MENAR DU HÄR ????
Pentax lösning saknar alltså konventionell förstärkning av signalen ut från sensorn för att uppnå högt ISO tal. Det är löst på ett annat sätt.
PÅ VILKET SÄTT DÅ ????
Så glöm kopplingen mellan högt ISO och brusnivån, det är inte brusnivån som är begränsningen i detta fall. För att förstå Pentax måste man tänka på ett annat sätt än efter hur andra sensorer och signalväg för bildbehandling är uppbyggda.
GLÖM KOPPLINGEN- VAD MENAR DU ????
DET ÄR INTE BRUSNIVÅN osv
Hälsar
R