Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Liten repa på linsen

Produkter
(logga in för att koppla)

LasseC

Medlem
Har lyckats göra ett litet märke i ytan på frontlinsen på mitt Sigma 70-200. Går det att göra något åt detta eller är det kört? Kan inte
se något fel på bilderna.
Mvh Lasse C
 
Har lyckats göra ett litet märke i ytan på frontlinsen på mitt Sigma 70-200. Går det att göra något åt detta eller är det kört? Kan inte
se något fel på bilderna.
Mvh Lasse C

En liten repa brukar inte bli synbara på bilder. Men det får inte bli flera.
Det har stötts och blötts i forum både här och där men det är därför många ( även jag ) använder ett UV eller Skylight filter som skydd för frontlinsen.
 
Frontlinsen ligger väldigt långt från skärpeplanet på en 70-200, därför påverkar repan bara kontrasten ytterst lite. Inget att oroa sig för så länge linsen inte blir väldigt repig.

Jag vet inte hur det är på just 70-200 generellt, men jag har läst att många längre objektivs frontlins är just en "skyddslins", som ska vara förhållandevis billig att byta. Men för en liten repa behövs absolut inget byte :)

Får man fråga hur det gick till? Hade du motljusskydd på? Jag är en sådan som aldrig använder UV-filter på mina objektiv, utan förlitar mig på linslock och motljusskydd som skydd, därför är möjliga olyckskällor intressanta. :)
 
Var inne på en sida nyligen där en snubbe testade hur mycket stryk ett objektiv (linserna) tålde innan det syntes på fotona, och det var mycket. Ialla fall frontlinsen. Klart inte roligt med repor, fram för allt om man någon gång skall sälja objektivet men...
 
Det är främst motljusegenskaperna som kan bli lidande med repor på teleobjektiv.

Reporna gör att direkt infallande ljs kan sprida sig och bilda en slöja över bilden.

Men som dom ovan skrev, i övrigt är det ingen fara med någon enstaka liten repa. OM repan gör sig synlig genom sämre bild, så är det främst vid höga bländartal.

Exempel man själv kan göra är att tex fotografera genom ett stängsel. Fotograferar man med stor bländaröppning och har objektivet tätt mot stängslet, syns inte stängselvajrarna. I synnerhet inte om det är ett teleobjektiv.
 
Tack för alla engagerade svar. Som någon påpekade är ett UV-filter ett bra skydd mot såna skador. Tokigt nog hade jag ett sånt tidigare, men tappade det och hade inte köpt ett nytt ännu.

Hur min skada på linsen uppkommit vet jag inte,men kan gissa att jag stött emot något i kameraväskan(Lowepro), när jag skulle lägga ner kameran. Jag vänder då på motljusskyddet för att få plats och då skyddar ju inte det frontlinsens yta.

Kommer nog att snarast köpa ett nytt UV-filter.
 
Nej, det var inte den sidan. Den jag var inne på var mera utförlig, han började med lite damm och flagor, sedan små repor osv. Men på de sista bilderna såg linsen ut som på ovanstående länks bilder.

Kommer inte ihåg var jag hittade länken till sidan jag pratar om men jag tror det var här på fotosidan eller kanske AlphaMountWorld.com
 
För ett tag sedan var jag också inne på den sida du talade om, och det var inte LensRental-sidan (Håkan Bråkan) länkar till ovan. Har för mig att jag fann den via en länk från www.dyxum.com - men vet inte ifall jag nu kan hitta den igen - den stora vida webben är ju närmast oändlig när man ska söka efter något...
 
Jomenvisst! Det var den jag såg, i alla fall. Först pajar han halva frontlinsen, och sedan hela (men det gick fortfarande att få bilder, åtminstone i makroläge)!

Skickligt av dig att lyckas hitta den i all röran på WWW... :)

Till trådskaparen - efter att du har läst DEN HÄR artikeln av Kurt Munger, så lär du knappast behöva känna något obehag överhuvudtaget för din lilla pytte-repa... Det kommer inte att gå att märka någon som helst försämring i bilderna från ditt objektiv, ifall du skulle ta jämförelsebilder med ett likadant som saknar repor.

Det kommer bara att finnas kvar en mental skillnad - ska du sälja det kommer spekulanterna att vilja pruta.
 
Senast ändrad:
Har lyckats göra ett litet märke i ytan på frontlinsen på mitt Sigma 70-200. Går det att göra något åt detta eller är det kört? Kan inte
se något fel på bilderna.
Mvh Lasse C

Alla borde någon gång prova på att kleta vaselin på ett filter och sen fotografera med det. Jag testade för att få selektiv fokus. Mängden vaselin som krävs för att påverka bilden synligt måste vara hundratals gånger mer än vad en repa på ytan gör. Som sagt, det som kan ta skada är antireflexbehandlingen. Annars så tror jag det krävs att bitar av frontlinsen saknas för att det ska påverka.
 

Just av den anledningen nöjer jag mig med motljusskydd och linslock som skydd. Plus det faktum att det ju faktiskt inte gör så mycket med några små repor :)

Trots det är både min 17-40L, som jag har haft i ett antal år, och min 85/1.2L, som jag har haft i drygt ett år, helt repfria! På 17-40'n skyddar ju dessutom inte motljusskyddet så speciellt mycket, men ändå har det klarat sig! Då bör också nämnas att jag inte är känd för att vara försiktig med mina kameror..
 
Största boven för repor på utrustningen för mig har varit axelväskan av sportmodell. Första 5D:n ser ut som om den använts som vinterdäck. Ofta är det nån äldre metallkamera som repar andra grejer.
 
Filter som skyddselement är ingen bra lösning, om man inte investerar i "filter" som är gjorda för att vara ett extra skyddselement. Billiga "standard"-UV och Skylight försämrar skrärpan synbart. Jag använder filter av och till, men då enbart för att uppnå en viss effekt. När bilden är tagen, åker filtret ner i väskan igen.

Det är lite som med kondom - skall bara användas när man vill utnyttja dess smittpreventiva och/eller antikonceptionella effekt. Att ha kondomet på för att inte bli blöt om "den" är feltänk - funkar visserligen, men ger oönskade biverkningar.
 
Hmmmm...
Jag är inte sämre än att jag kanske skulle omvärdera det här med filter ...
Verkligen en tankeställare.

Och jag har redan gjort det. Märker ingen som helst skillnad med eller utan filter på något av alla de objektiv jag har tillgång till. Från 12mm till 400mm + TC. Jo förresten så påverkar mina polfilter skärpan en aning men det är ytterst lite. Inget av övriga "skyddsfilter" gör det. Och jag har testat dem mycket ingående.

Däremot har "skyddsfilterna" räddat mig ett flertal gånger. Jag har tom lyckats få ett stenskott i skyddsfiltret på min AF-S70-200. Jodå ett riktigt präktigtstenskott av samma typ som brukar hamna i vindrutan på bilen. Stod alledes brevid crossbanan när min som drog förbi i ett moln av sten och grus. Bilden blev bra men.....Gissa vad som skulel ha kostat mest. Filtret eller frontlinsen? Nu är det inte helt relevant då fronlinsen är avsevärt kraftigare och kanske hade motstått stenen men...
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.