Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Leica-köpråd

Produkter
(logga in för att koppla)
Jo, herr Puts och hans slutsatser kan man ta med en grävskopa salt...

Ja hans personliga slutsatser kan man väl tycka vad man vill om ;).
Men faktum kvarstår att om man är intresserad av framför allt Leica-M så kan han och har testat det mesta. Sedan tycker jag personligen att han har en viss poäng just i den citerade slutsatsen. Däremot fastnar han lite väl mycket i MTF-kurvor och upplösning i bland tycker jag. Han kan i bland missa andra väl så viktiga egenskaper. Men som sagt, han är nog en av dem som besitter den största kunskapen när det gäller Leica-M och framför allt objektiven.

Sedan när det gäller strorlek på kameran så är inte en Leica-M speciellt liten, däremot är optiken, och främst vidvinklarna, superbra och kompakta om man jämför med slr-gluggar. Detta får man på köpet med mätsökaren. Iom att inget spegelhus sitter i vägen så slipper man retrofokuskonstruktioner.

Personligen föredrar jag mätsökarkameror av helt andra anledningar än att de skulle vara så mycket mindre.
 
Senast ändrad:
Borde det inte gå bra att köra voigtländer-optik på leican? I så fall kan du få ner kostnaden på optiken med 2/3-delar samtidigt som optiken håller hög klass (kanske inte riktigt i klass med Leica, men åtminstånde nära).
 
Börjar fundera på om man kanske skall vara analog istället. Voigtländer Bessa-R4A Denna är ju betydligt billigare än Leican


Någon som har erfarenhet eller andra bra alternativ?
 
Att köpa ett objektiv från Voigtländer är som någon skrev ett bra sätt att få ned priset. Jag har en Leica M6 med en 35mm-glugg från Leica och en 50mm från Voigtländer och jag tycker att Voigtländers objektiv är mycket bra. Skarpt och bra kontrast plus otroligt välbyggt. Rekommenderas helt klart. MEN, skulle du lägga till de (många) extra tusenlapparna och köpa ett Leicaobjektiv kommer du märka skillnad. Min 35:a från Leica har 40 år på nacken men är ändå mer detaljrikt och skarpare än det nya objektivet från Voigtländer. Inte så att du kommer bli besviken på Voigtländers objektiv, men om man verkligen hårddrar det hela tycker i alla fall jag att det är skillnad i detaljerna.

Om Voigtländers objektiv går att köra på M8:an vet jag inte heller, kan vara att det blir nåt knas då vissa av deras objektiv har skruvgänga och behöver adapter.
 
Senast ändrad:
Börjar fundera på om man kanske skall vara analog istället. Voigtländer Bessa-R4A Denna är ju betydligt billigare än Leican


Någon som har erfarenhet eller andra bra alternativ?

Tänk på att R4:an är gjord för vidvinkeloptik av det kortare slaget, vad jag har sett så är 35mm på gränsen till för långt och 50mm oanvändbart. Däremot är det världens enda mätsökare med ramar för 21mm om man behöver det. R2 eller R3 är nog bättre som nybörjarmätsökare, speciellt R2 med ramar för både 35mm och 50mm. R3:an börjar vid 40mm men har lite högre fokusnoggrannhet iochmed den högre sökarförstoringen.

Även om Cosinas optik är snudd på lika bra som Leicas egen så är byggkvaliteten inte den samma. Bessa R-kamerorna är förvisso smidiga men det plasten har sitt pris, de känns inte alls lika hållbara och gedigna. En Leica är byggd för att användas hårt dag efter dag, det klarar inte en Bessa. Det är naturligtvis på gott och ont, man kan få rätt många Bessa för samma pris som en Leica.

Själv skall jag förmodligen sälja min M6TTL med tillhörande optik framåt sommaren då jag inte använder den längre. Tyvärr finns det ingen marknad för grejerna i Sverige så de kommer nog att åka ut på Ebay eller liknande.
 
Vill man ha ett vettigt resonemang om mätsökare, utan religiösa förtecken, kan man med fördel läsa Dante Stellas utläggning: http://www.dantestella.com/technical/rangefinder.html.

Och ja, det citerade svamlet om Leica vs. Hexar kommer givitvis från denne Erwin Putz.

Du verkar inte gilla Leica, och dina slutsatser bygger du säkert på dina egna erfarenheter, som verkar skilja sig en hel del från mina.

Och den sakliga objektiviteten är något du verkar dela med denne Dante Stella ;)
 
Hej!

Har du funderat på pentax k20 med pentax pannkakeobjektiv(limited)? Blir ju väldigt kompakt med alla fördelar som en vädertätad systemkamera ger.. blir ju förhållandevis billigt också.

/Oscar
 
Du verkar inte gilla Leica, och dina slutsatser bygger du säkert på dina egna erfarenheter, som verkar skilja sig en hel del från mina.

Och den sakliga objektiviteten är något du verkar dela med denne Dante Stella ;)
Har inget emot Leica, kan se poängen med dem. Förstår mig däremot inte på märkestalibaner. Tvivlar på att du faktiskt läst Dante Stella. Han avfärdar ju knappast mätsökare men avlivar ett antal av dessa tröttsamma myter som sk entusiaster gärna förfäktar. Om det går att rekommendera en Leica med sakliga argument måste det väl ändå vara bättre än med den sorts nonsens som Erwin Puts tar till?
 
Har inget emot Leica, kan se poängen med dem. Förstår mig däremot inte på märkestalibaner. Tvivlar på att du faktiskt läst Dante Stella. Han avfärdar ju knappast mätsökare men avlivar ett antal av dessa tröttsamma myter som sk entusiaster gärna förfäktar. Om det går att rekommendera en Leica med sakliga argument måste det väl ändå vara bättre än med den sorts nonsens som Erwin Puts tar till?

Nu vet jag inte om någon här i tråden kan betraktas som märkestaliban. Och ja jag läste hans inlägg och han har väl samma rätt till sina åsikter som någon annan. Och det är just detta det handlar om, att ha rätt till sina åsikter. Personligen tycker jag att han snackar skit och antingen inte förstått eller vill förstå olika argument. Men som sagt hans åsikter är väl inte värda så mycket mer än någon annans.

Faktum kvarstår, för mig funkar mätsökarkameror och i synnerhet Leica-M bra. Jag har plåtat med det mesta genom åren, men för mig och den typ av bilder jag håller på med funkar Leican bäst. Du får givetvis tycka att det funkar annorlunda för dig, men du bör nog acceptera att dina sanningar inte behöver vara alla andras sanningar.

Nu vet jag inte hur mycket du plåtat med Leica-M men det skulle vara intressant att veta? Dina tvärsäkra uttalanden tyder på en ganska gedigen erfarenhet.
 
Hej konsument!

Om frågan gäller ANTINGEN en högt automatiserad japansk spegelreflexkamera ELLER en ovanligare tysk mätsökarkamera blir diskussionen polariserad. Föga förvånande.

Men vill man lägga ut så stora summor på en M8 med ett eller några objektiv så är det väl OK om man har råd. Men varför inte besöka en välsorterad fotohandel och testa hur det känns och fungerar. Hyr utrustningen en tid och plåta.

Du kommer hursomhelst inte att få ett substitut för en spegelreflex genom att skaffa mätsökarkamera eller ett substitut för en mätsökarkamera genom att välja en spegelreflex.

Du måste välja. Några tror de undviker valet och väljer båda teknologierna. Take a walk on the wild side - välj endast den smala mätsökarvägen...

(Ni har även hört det sägas att digitalt är framtiden, men jag säger er -välj film)
 
Kul att läsa debatten som uppstår om Leica eller inte. Känns igen från andra håll som jag är intresserad av. Mac vs PC. Martin D28 VS Takamine (gitarrer). Har ju aldrig använt en Leica än men läst en del på många forum och fått mig en ganska klar bild. Som jag förstår det står Leican i en klass för sig. Sen tar de hutlöst betalt. M8an hadde dessutom en del småbrister som man inte vill ha när man pröjsar 57 000. Men men.

Samtidigt måste man ta in i beräkningen den känslan en produkt ger. Jag jobbar som formgivare och även om en PC kan ge samma prestanda till billigare peng så finns det inte på världskartan. Varför? En PC förmedlar ingen som helst användarkänsla till mig. Det gör mig mindre inspirerad och till en sämre formgivare. Vetenskapligt? Knappast! En ful kontorsstol som är skön gör även den att jag inte trivs att jobba.

Fått bilden att Leica är i en klass för sig och självklart tar de betalt för det. En grov gissning (från en som inte använt Leica) Är att om en Voightländer kostar ca 10 000 och en Leica ca 40 000 så är kanske 15 000-20 000 i prispåslag vettigt och resten bara för att man kan och heter Leica.

Men om ingen annan erbjuder motsvarande kvalité eller känsla så är det bara att gilla läget.

Kan mycket väl tänka mig att det blir en Leica. Är mycket sugen på M8an. 57 000 är lite mycket för något man inte vet om man gillar bara. Blir nog en Voigtländer analog och då märker jag om jag gillar konceptet med en liten mätsökarkamerna. Gillar jag det kommer jag nog vänta på Leica M9 och då slanta upp ett hiskeligt överpris.
 
Behöver lite hjälp och råd för en ny kamera. Har haft en 5D ,med 24-70 2,8. Mycket nöjd med bildkvaliten MEN! Den är för stor. ./. Funderade först på en Canon G10 men blev lite intresserad av Leica. Storleken passar mig perfekt. ./. Titta på Leica M8 DIGITAL? ./.
En kombination som jag blivit intresserad av är Panasonic G1 eller nya GH1 med adapter för Leica M linser. Om bildkvalitén med 4/3 sensorn håller måttet för de tekniska krav du ställer vet jag inte, men det lär ju bli bättre än med en G10:a. Dock får man väl vara öppen för nymodigheter eftersom G1:an har elektronisk sökare. (Å andra sidan är det nog bara att vänja sig vid att kameror kommer att se ut så i framtiden.)

http://cameraquest.com/adp_micro_43.htm
 
En kombination som jag blivit intresserad av är Panasonic G1 eller nya GH1 med adapter för Leica M linser. Om bildkvalitén med 4/3 sensorn håller måttet för de tekniska krav du ställer vet jag inte, men det lär ju bli bättre än med en G10:a. Dock får man väl vara öppen för nymodigheter eftersom G1:an har elektronisk sökare. [/URL]
Man får vara öppen för en "brännviddsförlängning" på 2x också (eller halverad bildvinkel kanske är ett bättre uttryck). Det är nog värre än den elektronisk sökare.
 
Om man skall skaffa en mätsökarkamera bör man kanske testa att man verkligen gillar att plåta med en sådan. Det är ganska annorlunda jämfört med en spegelreflex.

För det första, i Leicas fall finns bara ramar för 28, 35, 50, 75 och 90 mm brännvidder. Jag tycker att just 90 är knepig eftersom ramen blir så liten i sökaren så att skärpan blir svår att ställa in. Jag hade en elmarit 90/2,8 tidigare som jag böt in beroende på detta.

Leican är en kamera som funkar bäst upp till normal tycker jag, 75:an funkar fint den också, men den ligger ganska nära 50:an i hantering. Leican är en utpräglad reportage/gatufoto kamera tycker jag, och som sagt inget man sätter teleobjektiv på.

Ett problem med mätsökarkameror är att sökare sitter en bit bredvid objektivet. Man får då vad som kallas för ett paralaxfel vilket innebär att objekt på olika avstånd från kameran inte kommer att återges exakt som man ser det i sökaren. Detta har betydelse främst om man har något i förgrunden i förhållande mot bakgrunden. Om man "siktar" med fingret på något och sedan blundar med ett öga så ser man samma effekt. Kameran kompenserar för detta paralaxfel så att det man ställer skärpan på hamnar där man ser det i sökaren och det som ligger ur fokus blir det som "flyttar på sig".

Detta är i korthet kameratypens nackdelar: Förhållandevis snävt brännviddsomfång, paralaxfel, ingen macrofotografering (det finns prylar för detta, men det ser jag som tämligen meningslöst då en slr + macroobjektiv kostar mindre) och att framför allt Leica är dyrt.

Alltså är kameratypen ganska specialiserad för en typ av fotografi där brännvidden ligger mellan 28-75 mm (man kan ha vidvinkligare optik med lös sökare om man vill) och fotograferingsavståndet är från ca 1m och uppåt. Detta är alltså de begränsningar som man får på köpet, så funkar inte detta, köp en annan kamera.

Fördelar då? Personligen fotar jag på ett annat sätt med Leican, jag "letar" sällan bild med kameran utan när jag ser bilden lyfter jag bara upp kameran och ramar in den. Jag upplever det som om avståndet mellan mig och det jag fotograferar blir mindre med en mätsökarkamera (det handlar om att ha brännvidden i huvudet så att man slipper leta bild med kameran).

Optiken, framför allt vidvinklarna, är kompaktare och ofta bättre än motsvarande slr optik. Detta beror på att man slipper så kallade retrofokuskonstruktioner, man kan konstruera objektiven så att fokus hamnar där den faktiska brännvidden ligger.

I och med att det inte finns någon spegel så skapar kameran mindre vibrationer vid exponeringen vilket gör att man kan använda längre slutartider utan att få skakningsoskärpa. Jag fotar själv ofta på 1/15 s och till och med 1/8 s med normalen och får det skarpt (detta är en realitet oavsett vad en del andra proffstyckare säger).

När det gäller att kameran är diskret så stämmer även detta, men jag tror att själva förfarandet vid fotograferandet egentligen är det som gör att fotografering med mätsökarkameror ofta upplevs som diskretare än med motsvarande slr.

Kvaliteten är nog det som främst kostar när det gäller Leica-M, många fotar fortfarande med kameror som har +50 år på nacken och de funkar hur bra som helst. Hur som helst handlar det mycket om tycke och smak, och kanske framför allt om hur och vad man vill fotografera.

Jag kör själv uteslutande analogt och företrädesvis med svartvit film. En digital M8 skulle jag inte köpa då jag inte tycker att den håller (Leica) måttet riktigt ännu. Det behövs en fullformatssensor som klarar de flacka ljusvinklarna som man får iom objektivkonstruktionerna och dessutom bättre prestanda på höga iso än vad som ges med M8:an tycker jag.
 
Rättelse: 0,72 sökaren (standard) har ramar för 28, 35, 50, 75, 90 och 135 mm.
0,58 sökaren har ramar för 28, 35, 50, 75 och 90 mm.
0,85 sökaren har ramar för 35, 50, 75, 90 och 135 mm.
Rätt skall vara rätt ;)
 
Satt i samma sits som dig för ett tag:

Ibland vill man ha en enkel o liten kamera att bara "ta bilder med", och som väger mindre än ens svärmor.

Jag tittade på :

Ricoh Grv1
Contax T3

Och fann att bägge passade mina behov.
Så snöa dig inte in på Leica, du kanske kan finna nått annat märke som passar dig.
Leica ger fin fina bilder och vill du ha en sådan så köp.
Men Leica är dyr och blir den stulen så är det inte kul och tappa 20-30 000 kr :(

En Ricoh Grv1 eller Contax får du för runt 3 000 kr.

Bara lite tips från en glad skåning.

Och du? Sköt om dig !!

Niklas
"Känd från Tv3"
www.niklaswibom.com
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.