Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Kompaktkamera till resan

Produkter
(logga in för att koppla)

niklasmagnus

Aktiv medlem
Hej. Jag har precis såldt min D70 då den var lite stor att dra på. Kommer dock sakna den gryma bildkvaliteten.

Hursom helst så ska jag och tjejen ut på en långresa och jag behöver lite tips på bra kompaktkameror. Jag har tittat på dess modeller:

Pentax Optio WPi
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=OPWPi
Vattentätt kamera, men saknar lite i bildkvalitet.

Kodak v570
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=V570
Grym vidvinkel, medel bildkvalitet men med bra färger.

Olympus µ Mini S
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=minis_guld
Billig, men lite för tjock tycker jag, objektiv 35-70mm är kankse ingen höjdare.

Vad tycker ni om dessa kandidater? och har jag glömt någon?
Vilken kompaktkamera skulle ni köpa för en lång resa?

Ingen av dessa kameror använda AA batterier vilken är lite synd om man inte har möjlighet till el.

MVH
Niklas
 
Jag skulle helt klart släpa med mig min Canon A620 på en långresa. Visst den är inte speciellt micro men den har sanslöst bra batteriprestanda och använder AA, ger bra bilder med ok zoom, motsv. 35-140 mm. Jag har släpat betydligt större grejer på långresor utan problem, så i mitt fall vore det guld att bara släpa en A620.
 
Bo> E-900an har jag kollat lite på, det verkar vara en bra kamera. objektivet är 32-128 på 35mm kamera och ljusstyrka 2,8-5,6.
5,6 är kankse i mörkaste lagret. Men rätt ockey vidvinkel ändå.

Canon A620 måste ju som sagt vara en bra kamera när man ser alla priser den fått, och den ligger bra i pris oxå.

Jämför man måtten mot ex Kodak V570 så skiller det lite gran på höjden och djupet. Inte mycket men ändå lite. Sen är dom bra mycket tyngre oxå tyvärr.

Kan någon av dessa ladda batterierna när om sitter inne i kameran eller måste man ha en vanlig batteriladdare till AA batterier med sig?
Finns det någon kamera som klarar det?

Jag ska ialla fall kolla lite närmare på båda dessa kameror.

Tar gärna emot fler förslag.
 
Man kan inte ladda batterierna i A620, men när man laddar en uppsättning så har man ju uppsättning två i kameran. Med 2500 mAh NiMh batterier kan man ta ca 500 bilder och köper man bra alkaline batterier så klarar man minst 300 bilder. Det finns väldigt kompakta batteriladdare som är perfekta för resor och som funkar med olika el-kontakter och 12V.
 
Fuji F11

Fuji F11 är ett bra alternativ. Ryms i jackfickan, tar 500 bilder per laddning, klarar kvällsbilder utan blixt med bra resultat. Med ett 1 GB-kort kan man helt realistiskt ta 500 bilder i högsta kvalitén innan det är dags för datorn. Jag tycker bildkvalitén är bra, kolla gärna mina album där flertalet bilder är tagna med syskonkameran F10, helautomatiskt läge "natural light".


Nackdelar:

Jag har en F10 och är inte så nöjd med skärmen, särskilt i starkt ljus. F11 lär vara lite bättre. Sladd- och kontaktarrangemanget för laddning mm tar en del plats. Menysystemet är uppbyggt efter en logik jag inte förstår. Ingen avståndsinställning, ibland måste man lura automatiken att fokusera där man vill (horisonten) och inte på grässtrået 60 centimeter bort. Det finns tunnare kameror.

Sammantaget: Rekommenderas verkligen.
 
Jag har faktiskt inte fotat så mycket ISO 400 med min A620 så jag vågar inte påstå något. Men kolla in dpreview - A620 => "compared to" där provar de ISO 400 jämfört med andra kameror
 
Sony Cyber-shot W7 (finns i svart också W17), den har fått bra betyg, topklass av cyberphoto http://www.cyberphoto.se/info.php?article=W7s
och dpreview
http://www.dpreview.com/reviews/sonydscw7/

Den är iofs ganska tjock men det stör inte tvärtom den är skönare att hålla i, att man använder AA batterier är ju också ett plus.

Inwarehouse har den till bra priser
W7 Silver http://www.inwarehouse.se/hemma/pro...929&node=1&category=DGKA&manufacturerid=10084
W17 Svart http://www.inwarehouse.se/hemma/pro...530&node=1&category=DGKA&manufacturerid=10084

Jag tänker själv köpa den svarta.
 
Många bra förslag, alla är dock större än vad jag hade tänkte mig. Detta har fått mig att tänkte att den lilla skillnaden som det ändå är kanske uppvägs av bättre bildkvalitet, batteritid mm.

Jag har dock ännu inte räknat bort Pentax Wpi då den är vatten tätt och stryk tålig. Det känns som bra egenskaper om man är på resande fot. Det är synd bara att den inte har något skydd för linsen.

Fuji F11 verkar vara rätt okey, några nackdelar bara.
-Dålig vidvinel (36mm) och lite zoom (108mm)
-xD korten är dyrare.
-3sek som längsta sluttartid.
-USB 1.1, Funkar så länge man har kortläsare till datorn.
Ett srot plus är bra bilder vid mycket brus.

Det är kul att köpa nya grejer men det blir alltid så mycket informationsletande. Man vi ju inte köpa fel.

En fråga jag undrar över. Hur ofta behöver man bättre vidvinkel än ex ca 35mm? om man är på resande fot.
 
Efter att ha surfat lite så hittade jag en kamera som heter Ricoh Caplio R3, Det verkar inte vara nå höjdar kvalitet på bilderna.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2005/11/02/2443.html
http://www.scandinavianphoto.se/?801012

Men enligt Ricoh hemsida så har dom kommit ut med en R4:a modell. Jag kan dock inte hitta den i sverige, det har antagligen inte lanserats här ännu. Ni som känner till märket bättre än mig, skulle R4:an vara nå om dom fixat så bilderna blir bättre jämfört R3:an

http://www.dpreview.com/news/0602/06022302ricohr4.asp
 
Det viktigaste...

...för mej är absolut bildstabilisering och AA-batterier.

När jag hade en Ixus 500 blev många bilder suddiga just pga av för långa exponeringstider. Det resulterade i att jag bytte kamera till en Canon S2 IS (som knappast är en kompakt även om den är relativt liten...). Jag har inte ångrat bytet.

AA-batterier är en garanti att kunna använda kameran även om det är svårt att komma åt att ladda batterier i alla lägen, tex på resor i länder under primitiva förhållanden. Vet man om att man alltid kommer att bo på hotell under ordnade förhållanden så faller givetvis kravet på AA-batterier. För mej är det i alla fall viktigt.

För övrigt tycker jag att, som jag har skrivit åtskilliga gånger tidigare, just långzoomarna (Canon S2 IS, Canon S3 IS, Panasonic FZ7, Panasonic DMC-TZ1 etc.) är mycket prisvärda och mycket roliga att använda. Deras lite större storlek uppväger många gånger bildresultaten man får ut.

Jämför man bildkvalitén från Canon S2 IS med min D70s så går det att göra förstoringar upp till A4 storlek utan att se någon markant skillnad.
Kanske ska jag även nämna att jag även till D70:an använder objektiv med bildstabilisering.
 
Senast ändrad:
Kanske kan den kommande cyberphoto- Canon Ixus 800 vara en bra kompakt resekamera.

6 Megapixel, 4x zoom och optisk bildstabilisering, ISO 800.

Iof kör den med specialbatterier, men har man en extra med sig så kan det ju funka.
 
Det är säkert en mycket bra kamera. Jag var nöjd med bildkvalitén på bilderna från Ixus 500 då jag hade den. Som sagt var det inte bildkvalitén som fick mej att byta.
 
Har inte någon kolla på ixus familjen. Men om man jämför data mellan ixus 800 med Fujifilm Finepix F11 så är det ingen större skillnade utom zoomen och bildstabilisering.

F11 tycker jag verkar vara en bra kamera med bra batteritid och användbar iso upp till 1600. Nackdelen är att den verken har bra vidvinkel eller mycket zoom. F11an ligger på ett bra pris oxå, ca 3300kr.



Vad uppskattar ni mest? vidvinkel eller mycket zoom?
 
Långa brännvidder för mej

Jag tycker att långa brännvidder är mycket användbart, huvudsakligen därför att jag tar mycket detaljbilder. Just förmågan att snabbt "skära ut" en eller flera detaljer ur verkligheten utan att byta objektiv är fenomenalt. Det är ett arbetsätt som passar mej men kanske inte alla... Hellre ordentligt tele än kraftig vidvinkel för mej!

Det förutsätter naturligtvis att kameran har bildstabilisering som tillåter längre tider än normalt annars kan resultatet bli oanvändbart... Alla kompaktkameror har problem med brus om ISO skruvas upp över 200.

Med bildstabilisering är det inget problem att utnyttja objektivet ända till bortre gänsen vilket annars kan vara svårt pga snäva bildvinklar och skakigheter.

Långa brännvidder ger dessutom kortare skärpdjup att utnyttja kreativt.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.