Problemet med A6000 för sportfoto är att AF inte har så många inställningsmöjligheter. Använder man den snabba fasdetekterande fokuseringen (vilket man förstås vill) kan man välja att använda alla fokuspunkter eller ett mindre område som kan flyttas till nio överlappande delar av sensorn. Denna zonfokus täcker fortfarande ett ganska stort område, och det går inte att som på en bra DSLR att välja enstaka punkter med stöd av omkringliggande och liknande. Det går inte att ställa in hur länge kameran ska hålla sig kvar på ett motiv om något annat kommer i vägen.
...
Många kloka ord där.
Skulle vilja göra ett "tillägg" här. (Även om det egentligen finns mellan raderna i det du skriver).
Olika sporter ställer väldigt olika krav på AF.
Vissa sporter ställer krav som knappast kan anses som höga med moderna kameror som utgångspunkt. Typ Speedway där det visserligen går fort. Men rörelsen är normalt sett mycket konstant/förutsägbar. Och det dyker sällan upp något emellan dig och motivet.
Andra sporter ställer helt andra, och mycket högre krav.
Exempelvis Ishockey och innebandy.
Det går fort, rörelserna är oregelbundna, och det dyker ständigt upp diverse "skräp" emellan dig och motivet.
(Bland sportfotografer i USA är det ett stående skämt om "the refs ass". Dvs att man får med domaren i bilden, och inte det man tänkt sig).
Här ställs det stora krav inte bara på anpassningsbarhet, utan också på kamerans mjukvara/algoritmer. Utan också processorkraft. Optik o.s.v.
Här är det inte bara kameran som gör skillnad.
Det är en rejäl skillnad på objektiv också.
Moderna proffsgluggar använder inte bara USM (ultraljudsmotorer) utan har också inbyggd elektronik (i form av specialdesignade processorer) för att få objektivet att ändra fokus så snabbt som möjligt.
Angående det här med objektiv. I ett av de tester som det länkas till här.
Så används Canons 50/1,2L. Ett på många sätt fantastisk objektiv.
Men just AF är allt annat än snabbt på just den gluggen.
(Om någon är nyfiken på mina erfarenheter av sportfoto så kan ni bilda er en egen uppfattning här:
http://photo-it.net/referenser/ ).