Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur mycket kan man ta betalt vid en bröllopsfotografering som amatör?

Produkter
(logga in för att koppla)
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
lottawe skrev:
Skulle det inte gå att jämföra med piratkopiering, skivbranschen och så egentligen? Visst klagas det väl även där? (och med all rätt anser jag)

Svar nej. Det är från fel synvinkel. Däremot kanske du känner till Open Source-världen? Människor som brinner för programvaruutveckling och tar fram mjukvara ideellt och släpper program som kan laddas ned gratis.

Det skulle ur ditt perpektiv vara jämförbart.
 
lottawe skrev:
Inte alls säkert.
Det beror ju på hur skatteverket bedömer avdrag för utrustning.

Inte säkert. Men väldigt troligt. Och om det nu är så hon inte skulle kunna dra precis allt så är det ändå bara coffe-money det rör sig om och troligtvis inget som hade påverkat utpriset nämnvärt.

lottawe skrev:
Naturligtvis krävs något extra för att försörja sig, men med dessa rader om krympande branch så inser du väl grejen? Ger inte det yrkesverksamma en god anledning att få ilskna till på svartjobbande och megabilliga amatörer? som inte konkurrerar på justa villkor.

Svartjobbande - jo, möjligtvis förutsatt att man har sopat rent framför egen dörr. Men det finns inte större (snarare mindre) anledning att klaga på att amatörer försöker att betala så lite skatt som möjligt än att etablerade fotografer gör gråzons-avdrag. Vi lever i det land som har störst skattetryck i hela värden, och det är fult naturligt (om än inte nödvändigtvis försvarbart) att folk vill behålla så mycket av sina hårt intjänade pengar som möjligt. Att vissa ibland går över gråzonsgränsen till den rent svarta gränsen kan man ju ha åsikter om, men det är ju ingen skillnad på om det är en amatör eller ett proffs som gör det - och om det är skillnad kan man ju hävda att det i så fall är värre när ett proffs gör det. Personligen tycker jag att det i det här fallet är gråzon. Det är ju högst troligt att hon ändå inte hade fått skatta alls - eller möjligtvis väldigt lite - om hon gjort det helt vitt.

Megabilliga - nej, jag ser ingen god anledning till att ilskna till på amatörer som vill delfinansiera sin dyra hobby lite samtidigt som de har kul, skaffar sig erfarenhet och växer.

lottawe skrev:
Skulle det inte gå att jämföra med piratkopiering, skivbranschen och så egentligen? Visst klagas det väl även där? (och med all rätt anser jag)

Det är väl i så fall mer jämförbart med om skivbranschen och etablerade artister skulle klaga på amatörmusiker som lägger ut sina egna alster på nätet och tjänar inga eller ringa pengar på det och spelar på pubar mot en back öl och en femhundring i ersättning.
 
mannbro skrev:
Det är väl i så fall mer jämförbart med om skivbranschen och etablerade artister skulle klaga på amatörmusiker som lägger ut sina egna alster på nätet och tjänar inga eller ringa pengar på det och spelar på pubar mot en back öl och en femhundring i ersättning.

En riktigt bra poäng där. Just dessa personer brukar ju sägas bidra med kultur i staden snarare än att vara ett hot mot de större artisterna.
 
Är verksam i byggbranchen med företag sen 18 år tillbaka behöver jag säga mer, hur många gånger har det inte dumpats priser med mer än hälften när man har varit och tittat och räknat på jobb men det är det inte någon som skriker i samhället om men om en del tandläkare till exempel skulle börja arbeta svart då blev det ramaskrik och löpsedlar i alla tidningar, det blev debatt när tandläkare kom från Polen och Estland och öppnade praktik här, OBS! dom betalar skatt ändå blev det ett herrans liv, säger en del om hur vi människor funkar, så länge det inte drabbar lilla mej orkar jag inte protestera men jävlar om någon kliver in på mitt område och inte betalar skatt och på så sätt konkurerar då kräver jag lag och ordning. En för alla alla för en
 
lottawe skrev:
Naturligtvis krävs något extra för att försörja sig, men med dessa rader om krympande branch så inser du väl grejen?

Vill bara komma med ett förtydligande här. Det kanske var dumt av mig att skriva att branschen kommer att krympa, det jag menar är det aktuella marknadssegmentet, d.v.s. brölloppsbilder som inte (ur kundens perskeptiv) har något mer att ge än vad en amatörfotograf kan prestera. Eller rättare sagt mer att ge än vad prisskillnaden motiverar. Jag tror definitivt att proffessionellt bröllopsfoto har en framtid, men om man vill vara med i branschen får man antingen spela på amatörernas villkor (t.ex. effektivisera så att man kan få ner priserna, vilket naturligtvis är tufft, men svårt, det är detta segment som kan krympa på grund av amatörernas intåg) eller hitta USP:ar (Unique Selling Points) som gör att man kan hitta sitt segment i marknaden.
 
En teori: Många bröllop (kanske dom flesta?) har ingen anlitad fotograf under ceremonin och festen. Bröllopsbilder tas men då oftast några porträtt i en studio i anslutning till bröllopet. Sen förlitar man sig på släkt och vänner som har med sig en kamera och tar några bilder. Festen brukar väl allt som oftas dokumenteras med engångskameror som primärt verktyg? Anledningen till detta är förmodligen att det kostar en hel del att anlita just en fotograf, och då ligger det närmare till hands att anlita en nybörjare i dessa sammanhang. Det är väl snarare så att det är bra att amatörerna tar dessa jobb och höjer ribban hos brudparen. Snart kommer fler och fler och planera och budgetera för en fotograf och efterfrågan blir kvalitet istället för pris.
 
Det framgår tydligt av trådens skapare och även första inlägget att det handlar om vänskapsrelationer mellan fotograf/ brudpar. Då är diskussionen på ett helt annat plan än den blivit nu... Ingen tror väl att man annonserar sina tjänster som företagare och sedan dumpar priset för att man inte vet vad det bör kosta? Hela tråden handlar ju om amatörfotografering...eller? Basicly vad jag försöker är att den typen av amatör/ vänskaps-/ släktingfotografering inte utgör ett hot mot proffsen i genren. Prisdumpning av yrkesfotografer resulterar i kvalitetsbrister av naturliga skäl= självsanering. Precis som i byggsvängen m.fl. branscher. Slutligen; kunder som eftersöker billigast möjliga pris skulle troligen ändå inte gå till en yrkesfotograf med normalpris. Alltså ingen egentlig förlust av inkomst...? Jag har varit företagare i hela mitt vuxna liv och jag vet att kvalitet lönar sig framför prisdumpning. Alltid.
 
Snälla Anders, läs längre i tråden så ser du både att det inte handlar om vänskapsfotografering och att kunderna visst kan vara desamma.
 
Vi räknar lite hur det kan bli för en näringsidkare:

Jag har specialiserat mig på enkla bröllop, pang,pang och bilder på CD. Jag rör mig i en omkrets av max tre mil.

Varje jobb ger 1500 kronor, det medför 1200 efter moms.
Jag är effektiv så omkostnader räknar jag lågt, 300 per jobb vilket ger 900 kvar.

Efter skatter har jag 450 kvar per jobb.

Jag vill behålla min nuvarande "inkomst" på 18000 efter skatt så det gör att jag behöver göra 18000/450=40 fotograferingar per månad=1,8 fotograferingar per dag om vi räknar på femdagarsvecka.

Eftersom de flesta jobb görs på lördag kan det vara rimligt att anta att jag bör göra sju fotograferingar varje lördag. Problemet är att de flesta gifter sig mellan 11.00-16.00

Och eftersom det är säsongsbetonat med giftermål, inte så många gifter sig i februari eller november, kanske jag bör försöka klämma in 27 bröllop varje lördag för att gå runt.

Kan jag minska kostnaderna? Nej, jag har inte ens räknat med nyinvesteringar, kundförluster eller marknadsföring.
Skall jag gå ned i vinst? Varför det, då kan jag inte fika lika ofta på Espresso House (lätt ironi).
Skall jag strunta i att fotografera bröllop? jajamen...

<tillägg>detta är bara ett exempel, inte hur jag jobbar.
 
Senast ändrad:
Snälla Lotta, jag är ändå övertygad om att s.k. svartjobbare enligt trådens definition inte är ett seriöst hot mot yrkesfolk. Snarare utgör de en sorts subkultur av både skräpkunder och amatörer i avsaknad av stolthet för det vi ser som en konst eller i varje fall ett yrke att vara stolt över.
 
Jag tar 2500 för ett enkelt fotojobb, 30 minuter med ett gäng bilder på CD.

De flesta, runt 70%, backar efter att ha frågat om jag vill fotografera dem.
De är villiga att betala mellan 600-900 kronor.

En kund ville jag skulle fotografera ett större bröllop med 50 par. Ingen fest men uppställt (stort antal bilder, fria och klassiska), vigsel samt parbilder på alla gäster. 45 minuters resa enkel väg.
Jag räknade och förenklade (hade krav på en tilldelad assistent som tog ansvar för att hugga tag i alla människor med mera) men 5000:- var "hutlöst"...

Men,jag har ändå ett gäng bröllop inbokade, det är ju så kul att man inte kan låta bli.
 
mipert skrev:
Kan jag minska kostnaderna? Nej, jag har inte ens räknat med nyinvesteringar, kundförluster eller marknadsföring.
Skall jag gå ned i vinst? Varför det, då kan jag inte fika lika ofta på Espresso House (lätt ironi).
Skall jag strunta i att fotografera bröllop? jajamen...

Ytterligare en variant är att aktivt hitta rätt kunder; kunder som är måna om den kvalitet, känsla i bilden, bemötande, stöd, noggrannhet och annat som bara någon med lång erfarenhet och stort kunnande har och i stället fota några få exklusiva bröllopp i månaden och lägga ner ordentligt med tid och engagemang i dessa få.

Även om den stora massan kör Skoda så finns det ju också marknad för Bentley...
 
lottawe skrev:
Snälla Anders, läs längre i tråden så ser du både att det inte handlar om vänskapsfotografering och att kunderna visst kan vara desamma.

"Snälla Lotta" borde någon ha skrivit långt tidigare ser jag nu. Redan på sidan 1 närmare bestämt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Anna Påhlsson skriver 2006-04-18 22:51

Mina brudpar har inte valt bort "riktiga" fotografer till förmån av mig och mina tjänster för 1500 kr, utan detta är personer som istället skulle ha varit utan fotograf eller låtit någon på festen fota.




Lotta Werner Elofsson skriver 2006-04-18 23:20

Nåväl. Bröllopsfoto är inte det viktigaste för mig.. Men sättet om att plåta för 1500:- rakt ner i fickan kan nog vara ett hot mot en hel branch. Om det sker av duktiga "amatörer"(?) iaf.

Vissa måste ha varit så inne i sina tankar om hot mot sin verksamhet att de glömde den detaljen.
 
Joel. Förklara lite exaktare vad du menar med ovanstående citat. (Jag står fortfarande för det.)


och nästa gång du citerar mig få du gärna ta med hela sammanhanget/inlägget om det är relevant. Här kommer resten ur samma.

"Kan du fotografera borde du ju kunna ta betalt också. Det finns inget som säger att dina bilder är sämre än den som har foto som yrke mer än priset du själv satt och ditt självförtroende.

Paret du plåtade sprider ditt namn och pris vidare och sedan förväntar sig deras vänner få samma paket av dig då de gifter sig nästa månad.. Sen sprids det än mer och så är du inte ensam heller. Ni är ju många!

Nåväl. Bröllopsfoto är inte det viktigaste för mig.. Men...."
 
lottawe skrev:
Joel. Förklara lite exaktare vad du menar med ovanstående citat. (Jag står fortfarande för det.)


och nästa gång du citerar mig få du gärna ta med hela sammanhanget/inlägget om det är relevant. Här kommer resten ur samma.

"Kan du fotografera borde du ju kunna ta betalt också. Det finns inget som säger att dina bilder är sämre än den som har foto som yrke mer än priset du själv satt och ditt självförtroende.

Paret du plåtade sprider ditt namn och pris vidare och sedan förväntar sig deras vänner få samma paket av dig då de gifter sig nästa månad.. Sen sprids det än mer och så är du inte ensam heller. Ni är ju många!

Nåväl. Bröllopsfoto är inte det viktigaste för mig.. Men...."

Förlåt om jag var otydlig samt inte citerade hela ditt inlägg.

Jag ville försöka fokusera på en detalj som Anna sade tidigt i debatten. Nämligen att det inte handlade om konkurrens i hennes fall. Hennes handling påverkar inte dig som yrkesfotograf. Alternativet var ju att en på festen skulle fotografera.

Din reaktion och orden "hot mot branchen" var ju således utanför trådens ämne?
 
Joel Höglund skrev:
Förlåt om jag var otydlig samt inte citerade hela ditt inlägg.

Jag ville försöka fokusera på en detalj som Anna sade tidigt i debatten. Nämligen att det inte handlade om konkurrens i hennes fall. Hennes handling påverkar inte dig som yrkesfotograf. Alternativet var ju att en på festen skulle fotografera.

Din reaktion och orden "hot mot branchen" var ju således utanför trådens ämne?
Det är här detta kommer in som var med i inlägget:
"Paret du plåtade sprider ditt namn och pris vidare och sedan förväntar sig deras vänner få samma paket av dig då de gifter sig nästa månad.. Sen sprids det än mer och så är du inte ensam heller. Ni är ju många!"
(fö just vad som resulterade i avbokning om min midsommarfotografering. Någon vet någon... svartjobbare..)
 
Amatörfotografer som fotar bröllop stimulerar snarare än utgör ett hot för branschen. Många (de flesta?) brudpar har inte ens i åtanke att anlita en fotograf. Speciellt inte när kostnaden för det landar på runt 10 KSEK. Då är det väl lysande att amatörer hjälper er proffs med att öka kundbasen och skapa ett större intresse för att anlita någon som fotograferar.

Att bekanta till brudparet i fråga kommer att sprida ditt namn och pris vidare är bara bra så länge man som fotograf successivt höjer priset vartefter man får erfarenhet och referenser. Och det finns väl ingen som inte är intresserad av att ta mer betalt när möjligheten finns?

Att jämföra med låglöneländer och liknande tycker inte jag fungerar i detta fall i huvudtaget. Anledningen till att man anlitar billigare arbetskraft är att spara pengar. I detta fallet handlar det om att höja "standarden" på bröllop, genom att kosta på sig lite extra.
 
För mina föräldrar var det fullständigt otänkbart att anlita en fotograf på bröllopet annat än till ett eller max två porträtt i en studio.

För mig är det en självklarhet (25 år senare).
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.