Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur kringgå tull och moms vid utlandsköp?

Produkter
(logga in för att koppla)
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Sven-Erik Nordenhed skrev:
Hur kommer det sig då att man slipper betala när godset är skickat som gåva?
Det gör du inte. Gåvor är bara skattefria till ett värde av maximalt 500kr. Se Tullverkets hemsida.

Om du ber avsändaren märka varans tulldeklaration med "Gift" eller liknande begår du ett tullbrott. Gör säljaren det på eget bevåg begår han tullbrottet i sitt land och du kan vid en kontroll åka på tull, moms och straffavgift för ett uppskattat varuvärde. Det kan vara lägre men också högre än det verkliga priset.
 
Jag kom precis hem från Hong Kong med två objektiv med originalkartong. Sveriges tulltjänst är den tröttaste i världen tror jag.

Du kan ju alltid ta ut alla kvitton ur kartongerna osv. och skulle du mot all förmodan bli stannad i tullen så kan du ju alltid säga att du vill frakta dina prylar i orignalkartong för att du vill vara på den säkra sidan.
 
Makten skrev:
Jag vill veta vilken inkompetent jubelidiot som sjösatte projektet från första början trots att alla "experter" givetvis sade att det är idiotiskt att försöka borra ett hål i en grusås. Det kan man lista ut med röven att det är halvt omöjligt.

När vi nu ändå är i tråden som behandlar allt samhällsrelaterat, så vill jag bara för sakens skull säga att Skanskas "experter" sa att "lining" var att föredra. Banverkets "experter" sa: - Det blir för dyrt. Jag undrar vad de säger nu ;)

Men hav förtröstan.. I den takt som de jobbar nu så kommer tunnlen att vara färdig..... 2028.
 
Jeppe skrev:
När vi nu ändå är i tråden som behandlar allt samhällsrelaterat, så vill jag bara för sakens skull säga att Skanskas "experter" sa att "lining" var att föredra. Banverkets "experter" sa: - Det blir för dyrt. Jag undrar vad de säger nu ;)

Men hav förtröstan.. I den takt som de jobbar nu så kommer tunnlen att vara färdig..... 2028.
Jag tror de gjorde en tunnel bara för att det är häftigare. Det hade säkert gått att komma undan med mindre än halva det ursprungliga beräknade priset om man dragit ett nytt dubbelspår runtom, utan snäva kurvor.
 
tettimul skrev:
Om du inte betalar skatt när lagen säger att du ska det ser jag det som att du stjäl från mig. Bankrån är hemskt för då stjäl du från ett företag men att stjäla från dig och mig, dvs staten är ok? Svårt att se logiken.

Här finns i huvudsak två moraliska läger. Det ena anser som du, det andra att det är moraliskt försvarbart att förhindra att någon annan tar pengar från en, mot ens vilja, som man själv har tjänat ihop oavsett om det är en rånare eller staten som försöker ta ens pengar.

Enligt det andra lägrets anhängare är, att försöka undgå att betala skatt, snarare att likna vid att banken, i ditt exempel, försöker hindra bankrånare att stjäla av bankens pengar.

Ska inte försöka sno tråden till att göra debatt av detta, och detta är naturligtvis inte rätt forum eller tråd för att föra en debatt om huruvida vilket läger som har rätt, men det kan ju ändå vara på sin plats att påpeka för anhängare av båda lägren att det finns människor som har en annan syn på moralen kring detta. Kommentarer såsom "det är moraliskt rätt" eller "moraliskt fel" att "försvara sin egendom mot staten" eller "att försöka undanhålla staten deras pengar" är ett personligt ställningstagande, baserat på vad man har för syn på staten kontra individen och statens respektive individens rättigheter till de pengar som individen tjänat in.
 
Nja.. Nu råkar jag bo bara 2 mil från åsen och att dra banan runt åsen hade resulterat i en omväg på sisådär 15-20 mil :)
 
mannbro skrev:
Enligt det andra lägrets anhängare är, att försöka undgå att betala skatt, snarare att likna vid att banken, i ditt exempel, försöker hindra bankrånare att stjäla av bankens pengar.
För att hävda en sådan ståndpunkt måste man ju vara nåt slags extrem anarkist. Är det vanligt att folk med den iställningen bara vill blåsa staten på pengar, eller försöker man även smita från att betala hyra för sin bostad, ränta på sina lån -- och tar man springnotor på krogen?
 
Det är lustigt hur man "ska strunta i" om en granne förskingrar 5000 kronor från skatteverket men man har all rätt att bli vansinnig om samma granne skulle sno en femhundring av en ur plånboken.

"Staten" är för mig alla svenska medborgare. Betalar min granne inte in skatten så måste jag betala mer för att granne nummer tre ska få sin pension och medicin. Hade samma granne skitit i att betala hyra och alla hyresgästers hyra hade stigit med 2% om året extra bara för att han skiter att betala in så hade det kanske blivit mer liv?

Jag tycker skattetrycket är på tok för högt men det håller ju på att rättas till. Under tiden så är det bara att bita ihop och betala, precis som man inte kan snylta på kompisarna på restaurang bara för att man tycker att det är dyrt.
 
Men hav förtröstan.. I den takt som de jobbar nu så kommer tunnlen att vara färdig..... 2028. [/B]

Lite fortare kan det nog gå framöver.

Tänk på att svenskarna har blivit fråntagna sina hinkar och spadar och att det mest är schweizare och andra tunnelspecialister i farten numer.

Har följt projektet sedan Atlas Copco satte fast sin TBM efter ett trettiotal meter i leran. Där rök de första 100 skattemiljonerna.

Enligt Banverket får detta projekt kosta i stort sätt hur mycket som helst ;-)

Såg förövrigt ett inslag om eländet på Discovery....och jag skäms!
 
Flash Gordon skrev:
Jag har släpat min kamerautrustning bra många gånger över Sveriges gränser. Jag har aldrig stoppats av tullen för det.
På den tiden som vi inte var med i EU stoppades man ibland slumpmässigt och kontrollerades av tullen.
Fick en korv från tyskland konfiskerad, den fick man inte ta in, det var emot livsmedelslagen men kameran fick ingen anmärkning.
Så risken är liten men det ett lagbrott och smuggel.
Men det är väl en svensk nationalsport.
Andra skall djävlar i mig betala skatt och bidra till skola, vård och omsorg men för mig gäller andra regler verkar vara någonting som finns spritt bland såväl politiker som allmänhet.

Var det hönan eller ägget som kom först egentligen? ;-)...Min egen moraluppfattning har definitivt påverkats linjärt med alla skandaler som rullats upp...
 
Alians mot sverige?

Kanske har drömt det, men jag tycker mig ha läst att det från Aliansen inte nu bara räcker med Hägglunds civilgarden, utan det även är på förslag om att inrätta en angiveri-lag. Det ska alltså bli olagligt att inte anmäla när man tror att ett brott ägt rum.

Plan-ekonomi i försäkringarna och angiveri-lag, Pavel Morozov vår hjälte?
 
Lägger mig inte i moralen i frågan. Men om du tar med dig varorna själv är risken väldigt liten att behöva betala tull och moms. Tullen finns ju knappt på flygplatserna längre, och de ingriper i stort sett bara efter att ha fått tips.
 
Jag ber att få tacka de som har kommit med direkta och icke-moraliserande svar på min frågeställning. I övrigt tycker jag att tråden har spårat ur fullständigt.

I min enfald trodde jag inte att en sådan frågeställning skulle orsaka ett sådant paragrafrytteri och i en del fall säkerligen rent hycklande svar.

Till er i tråden som enkom har svurit över, och med tvärsäkerhet fastställt, min moraluppfattning - hur ser summan av ert moraliska handlande ut hittills i livet? Jag förväntar mig att ni inte har några som helst "plumpar i protokollet", eftersom ni har mage att moralisera och utöva paragrafrytteri.

För kännedom kan jag på heder och samvete härmed meddela att:

* Jag aldrig har stulit något - inte ens så mycket som en penna på min arbetsplats, vilket närmast verkar vara en svenssonsk nationalsport annars.

* Jag har aldrig anlitat "svart" arbetskraft eller tagit emot "svart" betalning.

* Jag har aldrig missat en betalning.

* Jag har alltid försökt visa respekt gentemot mina medmänniskor, eller rättare sagt de som förtjänar det.

* Jag har aldrig deltagit i mobbing.

* Jag har alltid hållt mitt ord oavsett vem jag gett det.

* Jag har alltid sagt till då jag har fått tillbaka för mycket när jag handlat.

* Jag har alltid lämnat in hittegods till Polisen om jag hittat något sådant.

* Jag har aldrig tillfogat vare sig en människa eller djur skada eller lidande, såvitt mitt medvetande känner till.

* Jag har alltid fullföljt mina ålägganden, oavsett om det har rört arbete eller överrenskommelser som privatperson.

* Jag har alltid betalt skatt för mig eftersom jag aldrig har jobbat "svart".

* Jag har aldrig nyttjat droger eller levt något annat kriminellt liv.

* Jag har aldrig smugglat varor från utlandet - har t ex alltid hållt ransoneringsgränserna av alkohol då jag varit utomlands.


Jag kan också meddela att:

* Jag har blivit av med mitt körkort temporärt efter en hastighetsöverträdelse av 39 km/h på en 90-väg. Därtill har jag en gång erhållit böter för hastighetsöverträdelse för att ha kört 61 km/h på 50-väg.

* Jag har i ungdomen spenderat en natt i polisens fyllecell p g a att en vän sparkade sönder en backspegel på en bil.

* Jag har erhållt (och betalt) två parkeringsböter á 700 kr.

* Jag har cyklat utan ljus på cykeln utan att ha blivit påkommen.

* Jag har gått mot "röd gubbe" då detta var förbjudet enligt lag (är numera fritt att göra igen). Brotten uppdagades aldrig.

* Jag har kört motorcykel en kortare sträcka på cykelbana utan att åka dit.

* Jag har "tjuvfiskat" i en sjö i Småland p g a att affären som sålde fiskekort hade stängt.


Slutligen kan jag meddela att:

* Jag funderar på att köpa ett objektiv utomlands - och jag tänker isåfall inte betala tull eller moms för det!

* Jag kommer aldrig mer att ställa en fråga på detta forumet.

MORALKÄRRINGAR! Hur ser era samlade gärningar ut ur ett moraliskt hänseende?

M V H

/ Fredrik

PS. Nej, det stämmer inte längre att jag jobbar som frilans. Har gjort. DS.
 
ErlandH skrev:
För att hävda en sådan ståndpunkt måste man ju vara nåt slags extrem anarkist. Är det vanligt att folk med den iställningen bara vill blåsa staten på pengar, eller försöker man även smita från att betala hyra för sin bostad, ränta på sina lån -- och tar man springnotor på krogen?

Nej, man behöver inte vara någon slags extrem anarkist för att tycka att de svenska skatterna är för höga - och därmed tycka att staten "snor" för mycket pengar från en, och vilja behålla en lite större del av kakan än vad staten vill att man ska få behålla.

Att jämföra med att smita från att betala hyra, ränta på sina lån och ta springnotor haltar. Den ganska uppenbara skillnaden är att man, i fallet hyran för bostad, ränta på sina lån och springnotor på krogen, accepterat den produkt/tjänst man fått och dess pris, vilket man inte har gällande statens skatter. Man har inte valet att låta bli eller välja en lägre servicenivå (och därmed skattenivå) på samma sätt som man har valet att välja en billigare lägenhet, eller en billigare restaurang.

En krogägare kan ju inte komma och säga att du minsann måste betala för mat på restaurangen oavsett om du väljer att utnyttja restaurangens tjänster eller inte...
 
BlindOwl skrev:

För kännedom kan jag på heder och samvete härmed meddela att:

* Jag aldrig har stulit något - inte ens så mycket som en penna på min arbetsplats, vilket närmast verkar vara en svenssonsk nationalsport annars.


Beror nog på om man jobbar på någon slö byråkrati eller en uppstyrd verksamhet.

Jag har då lärt mig att sno kaffepåsar, pennor, block etc. är ett av de effektivaste sätten att förpassa sig själv ut från ett företag.

Eller så väljer bossen att använda det som en hållhake.

Sno från firman och glöm all hjälp från facket!
 
BlindOwl skrev:
Jag ber att få tacka de som har kommit med direkta och icke-moraliserande svar på min frågeställning. I övrigt tycker jag att tråden har spårat ur fullständigt.

I min enfald trodde jag inte att en sådan frågeställning skulle orsaka ett sådant paragrafrytteri och i en del fall säkerligen rent hycklande svar.
Hade du förväntat dig något annat, ja, då var det verkligen enfaldigt. Hade du kollat på några liknande trådar först hade du insett att det knappt finns något bättre sätt att locka fram hycklande Vänner-Av-Ordning här.

Tycker du den här tråden har spårat ur kan jag rekommendera denna: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=89633#post1108307. Från klumpig fotograf på konsert till feminism ...
 
mannbro skrev:
Nej, man behöver inte vara någon slags extrem anarkist för att tycka att de svenska skatterna är för höga - och därmed tycka att staten "snor" för mycket pengar från en, och vilja behålla en lite större del av kakan än vad staten vill att man ska få behålla.

Att jämföra med att smita från att betala hyra, ränta på sina lån och ta springnotor haltar.
Att man tycker att skatterna är höga kan jag ha förståelse för. Men om man jämför plikten att betala skatt med bankrån har man en lite konstig verklighetsuppfattning, enligt min mening.
 
Torbjörn: Hade du räknat med att få ett massivt och entydigt besked att det är helt i son ordning att strunta i samhällets spelregler? Om så är fallet tycker i alla fall att du är ganska så omogen.
 
Photo.net hade eller har ett forum som heter 'Space Cadets'. Den här diskussionen hade nog passat in där =)
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.