Att lura någon på pengar är, i och för sig, ett brott mot staten och kan därför polisanmälas fast polisen har väl sällan tid med sådant men det är ändå viktigt att polisanmäla för att få storbedragare gripna och stoppade!
Om man vill ha tillbaka sina pengar är ett bättre sätt att man ansöker hos Kronofogden om betalningsföreläggande. Det finns blanketter för detta på nätet. Se vidare snabbguide här:
http://www.rsv.se/kronofogden/
På Kronofogdens hemsida finns även en massa Frågor och svar. Det finns t.o.m. en Servicejour om man inte hittar något passande i Frågor och svar.
Polisanmälan är alltså i första hand till för att få en bedragare straffad t ex med böter. Till Kronofogden vänder man sig om man vill ha tillbaka sina pengar. Om den som är skyldig pengar inte har några eller redan är restförd hos Kronofogden med stora belopp så har ett betalningsföreläggande givetvis ingen effekt.
Jag upprepar alltså: Kolla först hos Kronofogden om den du vill göra affärer med har skulder där!
Om du blivit lurad, så kolla hos Kronofogden om den som lurat dej har skulder hos Kronofogden. Om inga skulder finns där är det kanske läge att ansöka om betalningsföreläggande och ansök också om verkställighet. Det kostar lite mer men det går mycket snabbare. Se prislista på Kronofogdens hemsida…
Daniel,
om det blir en konflikt när man använder Internetgirots säkra betalningar kan man begära betalningsföreläggande med verkställighet hos Kronofogden. Om man har sina papper i ordning och kan visa att man blivit lurad kan Kronofogden fatta beslut som kan köra över Internetgirots regelverk. Kronofogden har rätt att göra revision både hos privatpersoner och banker för att kunna fatta sitt beslut.
Att hålla på med järnrör etc är troligen vanskligt. Bedragarna kanske är bättre än du är på sådant… Varför inte använda denna utmärkta samhällsservice som Kronofogden innebär?! Men kolla FÖRST med Kronofogden innan någon affär görs!!!
/Harald