Walle
Aktiv medlem
Kijana skrev:
Tidningarna, som det handlar om här, har ett tillstånd redan. Kallas tryckfrihetslagen och har varit i bruk sedan 1766 eller nå't.
Egentligen spelar det ingen roll vad andra människor har för fritidsintressen för denne Aftonbladetdebattör. Tror man att en viss syssla som fotografi i sig skapar sjuka människor, ja då kan vad som helst vara misstänksamt och farligt.
Undrar hur många gånger denne "gode" förälder har stängt av teven med alla amerikanska tv-serier och istället vågat sig ut i världen utanför dörren.
Besserwisservarning:
Jag tror att du tänker på tryckfrihetsförordningn. Den antogs i grundlagen 1949. Den första tryckfrihetsförordningen antogs dock, som du korrekt skrev, 1766. Den handlade dock framförallt om offentliga handlingar och förbud mot censur, utan en riktig tryckfrihet som vi har idag. Gustav III avskaffade den dock, men efter hans död 1792 infördes en ny tryckrihetsförordning, som sedan dess har moderniserats i flera steg. Tryckfrihetsförordningen funkade dock inte fullt ut för just tryckfriheten. Bland annat hade hovkanslern under första hälften av 1800-talet (fram till 1844) rätt att dra in en tidnings utgivningsbevis om tidningen ansågs vara "vådlig för allmän säkerhet, eller utan skäl och bevis förnärmande personlig rätt eller av en fortfarande smädlig egenskap". Aftonbladet fick sitt utgivningsbevis indraget ett antal gånger 1838, men Lars Johan Hierta löste situationen genom att registrera nya utgivningsbevis genom bulvaner. Tidningen kallades då t.ex. "Det femte aftonbladet", "det sjätte aftonbladet", osv.