Jag är väl en av dem som (till en början) inte haft bra erfarenheter.
Jag anser att jag har ordentligt rätt i den kritik jag framfört ang skillnader i färg på vänster resp. höger sida. Det är mycket möjligt att det är vad man kan förvänta sig av en skärm i den här prisklassen men jag är förvånad över att det inte alls nämns i några tester.
Som jag sagt tidigare så fick jag en ny som var bättre och jag tycker om skärmen för övrigt. Skulle inte vilja ha högre upplösning på en 22" skärm
På ett sätt så besvarar du så att säga din egen fråga
Fenomenet du sett är en kvalitetsvariation, det finns sannolikt i vissa exemplar eller batchar av skärmar, men inte i alla. Tyvärr är det rent praktiskt extremt svårt att få något grepp om exemplarvariation i tester, något som ju ofta diskuterats i samband med objektivtester för att nu ta ett lite annat exempel.
Och den här typen fel är faktiskt sådana som man accepterar i kontorsskärmar, eftersom sådana fel inte har någon större praktisk betydelse för sådant de skärmarna är byggda för. Däremot skulle man inte acceptera samma fenomen hos till exempel skärmar i Coloredge-serien från samma tillverkare, där betalar man extra bland annat just för att de redan i tillverkningen skall sålla bort sådana exemplar.
Jag brukar väldigt grovt dela in skärmar i tre kategorier:
Konsument-/hemmaskärmar - skärmar vars kanske främsta och mest framträdande egenskap är att de är billiga. Standardpris idag - 1500 - 2500 kronor beroende på storlek, tn-panel, ingen höj- och sänkbar fot, sällan usb-hub, ibland enbart en analog ingång. Kort sagt, enklast möjligt.
Kontorsskärmar - riktade till företag som vill ha skärmar som går att använda i flera år, som har god ergonomi (både för ögon och rygg) och som är tillräckligt bra så att många kategorier av användare kan använda likadana skärmar (det blir rationellare så). Har ofta mer påkostad panel, höj- och sänkbar fot, ofta både dvi- och analog ingång eller rent av dubbla dvi, usb-hubb, hörlursuttag och andra småfinesser. Standardpriser idag är grovt sett 4000 - 10000 kronor beroende på storlek och finesser.
Grafikskärmar - de vi här på Fotosidan egentligen vill ha, men inte har råd med Byggda för professionellt bildarbete, fina paneler, påkostade bakgrundsbelysning, avancerad styrelektronik, ofta så kallad hårdvarukalibrering och -- värt att notera -- mycket höga kvalitetskrav och krav på jämnhet mellan exemplar. Standardpriser idag från tio-tolvtusen och uppåt.
Som alla inser är en sådan här indelning grov och en del skärmar hamnar givetvis i gråszoner mellan kategorierna och vissa udda skärmar passar inte in alls. Men som en slags enkel grundindelning funkar det ganska bra.
När jag får frågor om skärmar från fotoentusiaster brukar jag försöka peka mot kategorin kontorsskärmar eftersom dessa är väsentligt bättre för bildarbete än konsument-/budgetskärmarna, men ändå överkomliga i pris. Eizo S2231W är en typisk sådan kontorsskärm där Eizo själva har upptäckt att den blivit omtyckt bland fotoentusiaster och säljer den därför i paket med Spyder-kalibrator. Men det tar inte bort det grundfaktum att den forfarande är just en kontorsskärm. Hos sådana accepterar man en del exemplarvariation, inte så stor variation som hos konsument-/budgetskrämar, men betydligt mer än vad som accepteras hos de väsentligt dyrare grafikskärmarna. Så saker som en viss färgskillnad mellan höger och vänster sida inte är något egentligt problem alls för den målgrupp skärmen utformats för. Däremot för dig och det var ju trots allt bra att du kunde få skärmen utbytt mot en som hade mindre av det fenomenet.