PMD
Aktiv medlem
Det beror väl på?Hellre det än att du anser dig vara bättre fotograf än dessa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Det beror väl på?Hellre det än att du anser dig vara bättre fotograf än dessa.
Dom har mält ut sig alldeles själva.alla skulle med och få komma in i värmen ... ja t.o.m. de som stått ute längt där i kylan d.v.s. ryssarna, som vi nu f.ö. har sparkat ut dit igen)
Jag tror att det är en sanning med modifikation. Min mätpunkt som kan bidra till det kunskapsläget med är att jag ett tag har närt en önskan att köpa ett långt teleobjektiv. Svårigheten är att välja vilket. Det finns några att välja på. Jag fattar förhoppningsvis ett bra beslut genom att jämföra priser, specifikationer och prestanda ett tag innan jag fattar ett beslut. Jag har inte bråttom.En annan studie visar att det är känslorna som styr vilka beslut vi fattar. Det logiska tänkandet och förnuftet konstrueras några millisekunder efter fattat beslut. Det innebär att när du söker argument och vettig anledning till att köpa det alltför dyra objektivet så har du redan bestämt dig egentligen. Sedan inbillar du dig att du köper gluggen av rationella skäl.
Vi är inga robotar.
Ännu hellre ett tjog sömnpiller.Kan ingen ge mannen ett sömnpiller.
Nej, den imperialistiska ryska kulturen har traditioner från minst 700 år bakåt i tiden. Vi har i den fria världen en tendens att tänka kortsiktigt medan ryssar (åtminstone ryssar i statsapparaten) tänker långsiktigt.Visst men det är ju inget konstigt då Sovjetunionen var väldigt isolerat i 70 år då utbytet med väst var minimalt efter att man misslyckades med att öppna Sovjetunionen för produkter och marknadsinflytande från väst i början på 20-talet.
Nix, det finns ingen oro. Det är en plan som håller i alla lägen. Kontrollen blinkar blå.Vi blir tränade av av massmedia och politiker att oroa oss för allt möjligt som aldrig kommer att inträffa, eller som vi ändå inte kan göra något åt. Det spiller nog över till den egna vardagen.
Det låter som en bra plan. Har du funderat över hur den planen kan fallera?
En bra sammanfattning om 75% av diskussionen på FS!Jag har hängt på Fotosidan till och från i mer än tjugo år. Tänkte delge en spaning som jag har haft under en lång tid. En spaning som gäller både på FS och i verkliga livet. Spaningen kan vara ogrundad eller t.o.m. helt fel. Låt oss prata om det.
Jag har känslan att många hobbyfotografer går omkring och oroar sig. Oftast handlar oron om tekniska saker. Man oroar sig över eventualiteter, saker som eventuellt skulle kunna vara sanna, men man har inga bevis för att de är sanna. Man bara oroar sig, utan faktisk anledning.
Här är några enkla, uppdiktade exempel (men baserade på sådant jag sett och hört bland hobbyfotografer genom åren):
Alltså, personligen tycker jag att det verkar jobbigt att gå omkring och oroa sig. Nästan allt det man oroar sig för kommer aldrig att hända. Då har man oroat sig helt i onödan. Om jag oroade mig över alla tänkbara eventualiteter, ja då skulle jag ha svårt att hitta riktig glädje i fotohobbyn.
- Jag ser ett litet dammkorn inne i mitt objektiv! Hjääälp! Det syns inget på mina bilder, men orolig är jag ändå.
- Tänk om min kamera felfokuserar? Borde jag kolla? Bilderna blir visserligen skarpa, men ändå, tänk om det kan bli ännu bättre?
- Tänk om jag har smuts på sensorn? Inte för att jag har märkt något, men det gnager i mig ändå.
- Duger min gamla kamera fortfarande? Tänk om den inte håller måttet? Jag gillar mina bilder, men tänk om kameran är dålig ändå? Säg att den duger!
- Mitt objektiv är inte skarpt i hörnen på full öppning! Visserligen fotar jag aldrig på full bländare, men blotta tanken är jobbig.
- Tänk om min kamera blir stulen? Den har visserligen aldrig blivit stulen, men tänk om...
- Det kommer ett litet ljud från mitt objektiv när jag fokuserar. Ljudet har alltid funnits där och objektivet funkar jättebra, men tänk om det ändå är trasigt?
- Jag läste om någon någonstans i världen som hade fått svamp inne i ett objektiv. Borde jag skaffa ett ventilerat förvaringsskåp?
- Min kamera har gått snart 100000 exponeringar. Tänk om den pajar snart? Ska jag sälja den medan tid är?
Är det inte bättre att gå ut och ha roligt med kameran? Att bara slappna av, fokusera på att ta bilder och strunta i inbillade tekniska problem? Är det inte bättre att ta tag i problemen först när de blir verkliga? Så tänker jag.
Min spaning är alltså att det finns ganska många fotografer som oroar sig över inbillade problem. Hobbyfotografer är måhända ett oroligt släkte. Rätt eller fel?
Kanske är detta bara en fråga om personlighet? Kanske är det tvärtom bra och nyttigt att oroa sig? Vad tycker ni?
Skönt att slippa den sk*ten med dagens kameror och optik. Tyvärr var oron riktigt befogad och ofta kunde fokuseringen vara helt åt skogen. Microjusteringen kom men korrigerade endast för mindre fel.
Det framkallar en del bittra minnen om hur illa behandlad och bemött jag blev av Canons service.
Sedan tog det lång tid att bli kvitt oron för felfokus som spökade länge men till slut blev obefogad.
Jag minns lättnaden när min första spegellösa systemkamera satte fokus perfekt även om AF var långsam. Det måste ha varit EOS M.
Sedan kan vi ju säga att mikrojusteringen trots allt var bättre än ingen mikrojustering alls för från börjar var det bara "one size fits all". Kalibrerades huset så var det bara mot ett enda objektiv.
Mikrojusteringen erbjöd i alla fall två inställningar, en i varje ände. Det räckte åtminstone för mig.Mikrojusteringen funkade faktiskt för primes men zoomarna klarade man inte med det utan att kalibrera dem på i upp till åtta punkter efter zoom-spannet.
Kul att du gillar min spaning! Det behövs sådana här filosofiska trådar i forumet. Ibland är det bra att bromsa det fotografiska ekorrhjulet, stanna upp och reflektera lite.Väldigt rolig spaning och kul att du lyfte det här! Detta handlar väl om personlighetsdrag, som kanske blommar ut extra mycket när det är något komplicerat eller något man är väldigt engagerad i. Det finns ju minst en trist konsekvens av detta och det är att folk håller på och köper och säljer fotoprylar, läser tester, uppgraderar utan att någonsin bli helt nöjda och över huvud taget pular med utrustningsfrågor mera än vad man är ute och fotograferar. Det blir dyrt, stressigt och föga kreativt, …
20 år räcker inte, men 30 gör det nog. För 20 år sen fanns Fotosidan, och 1997 startade Michal Reichmann The Luminous Landscape. Dpreview startade 1998.Om man ser hobbyfotografens ängslighet i ett längre perspektiv, då tror jag också att internet och sociala medier spelar en stor roll. Backa 20-30 år - då jämförde sig hobbyfotografen bara med fotovännerna på hemorten och kanske i den lokala fotoklubben.
Först och främst läste man väl radannonserna och annonsuppslagen från de stora återförsäljarna?Det räckte att platsa i de lokala fotogängen för att vara tillfreds med tillvaron. Man läste fototidningar på papper en gång i månaden för att hålla sig uppdaterad om den tekniska utvecklingen.
"Vi" har väl alltid jämfört oss med andra och ängslats över det, men sen internets genombrott för cirka 20 år sen har vi nu många miljoner människor att jämföra oss med istället för några dussin. Det är förstås mer ansträngande att hinna med.Idag är situationen helt annorlunda. Hobbyfotografen har hela världen som spelfält via sociala medier och nätfora, och översköljs dagligen av nyheter och reklam om ny fototeknik. De fotografiska intrycken har mångdubblats. Allt detta ökar stressen, ängsligheten och nojan. Man jämför sig med andra fotografer och oroar sig ständigt för att något är ”fel”, att man ”ligger efter”, att man inte har ”det senaste” i fotoprylar som utmålas som absolut nödvändiga.
Som sagt så har nog ängsligheten alltid funnits, men inte kunnat ta lika stor plats som nu.För mig verkar all denna ängslighet jobbig och onödig, men andra kanske gillar att oroa sig? Vad vet jag? Kan oro vara en drivkraft i livet?
Javisst. FOTO var en högklassig tidskrift, med god blandning av fotoämnen. Dessutom var den svenskproducerad med originalartiklar, istället för inköpta, översatta dito. Jag läste den också med stort nöje. Det är sorgligt att Aller Media valde att lägga ner FOTO 2015. Såvitt jag minns så var det (åtminstone delvis) av andra skäl än ekonomiska, även om otillräcklig lönsamhet framfördes som ett huvudargument. Krille som var teknisk redaktör på FOTO vet säkert mer…Först och främst läste man väl radannonserna och annonsuppslagen från de stora återförsäljarna?
Jag läste fototidningar inte bara för att hålla mig uppdaterad om den tekniska utvecklingen utan även för att hålla mig uppdaterad om den fotografiska utvecklingen.
FOTO hade en stor bredd och det fanns alltid mycket intressant att läsa, tyckte jag.
För mig verkar all denna ängslighet jobbig och onödig, men andra kanske gillar att oroa sig? Vad vet jag? Kan oro vara en drivkraft i livet?
Det är en myt.Killar tänker fortfarande med en helt annan kroppsdel än hjärnan. Tjejer tycker att de kan ha flera bollar i luften samtidigt, vilket är svårt att förstå när man ser dem fickparkera.