Allmäna tips vid filmning med DSLR
Jag är långt ifrån något videoproffs, men delar gärna med mig av mina erfarenheter av att filma med en 7D.
Slutartid
För att efterlikna en 180-gradersslutare på en vanlig filmkamera måste slutartiden sättas till dubbla värdet för frameraten. För 24p och 25p, sätt alltså slutaren till 1/50. För 30p — 1/60, för 50p — 1/100 och för 60p — 1/125. I vissa fall är, som du märker, inte det exakta dubbla värdet tillgänligt, utan man får ta det närmsta möjliga.
Exponering
Att justera slutartiden för att styra exponeringen är alltså uteslutet. Kvar har du ISO och bländaren. Auto-ISO är inte att rekommendera. Resultatet kan alltså bli att du tvingas blända upp och få ett längre skärpedjup, trots att du kanske önska motsatsen. Lösningen heter ND-filter och rekommenderas varmt:
http://www.kaffebrus.com/grafilter-fader-nd-nd2-nd400-1147.html
Fokusering
I ditt fall, med alla dessa kvicka japaner, kanske du ska sikta på att blända upp så mycket du kan för att få ett lite längre skärpedjup. Manuell fokusering är inte lätt och det blir givetvis svårare ju korta skärpedjup du har.
Optik
Ska du använda ett zoomobjektiv, använd gärna ett med fast bländare genom hela brännvidden. Detta för att undvika ändrad exponering vid zoomning. Fast håll dig helst från att zooma "in action" överhuvudtaget. Fasta objektiv snabba och väldigt trevliga för filmning. Canon 50 1.8 är ett billigt exempel på detta, om än med värdelös fokusring:
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=444
PictureStyles
Många använder en tillplattad PictureStyle, med noll kontrast och skärpa, för att fejka (?) ett högre dynamiskt omfång i bilden. Detta ger större möjlighet att efterbehandla materialet. Ska du klippa ihop allt efteråt och ändå tar omvägen via ett filmredigeringsprogram tycker jag att du ska testa på en tillplattad stil. Vill du att dina klipp ska vara good to go direkt ur kameran, sätt bildvärdena som du vill ha dem direkt i kameran.
http://www.cinema5d.com/videolog/?p=709
Vitbalans
Återigen, ska du klippa ihop materialet efteråt, med klipp från olika miljöer med olika ljus, undvik att använda automatisk vitbalans. Testa med någon av förinställningarna eller sätt värdet manuellt, om du känner att du har pejl. Håll koll på hudtonerna.
Stativ
Att få bra handhållna bilder är riktigt svårt utan skakningar, så stativ är oumbärligt. Har du råd, investera i ett videostativ med oljedämpat huvud. På så sätt kan du få riktigt mjuka och fina panoreringar — något du kan glömma med ett billigare kamerastativ. Clas Ohlson säljer ett Velbon C-600 för 699 kronor.
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=135131832
Om du är tvungen att vara mobil med handhållen kamera, försök att få kameran så tung och med så många kontaktpunkter med kroppen som möjligt. Har du ett stativ, vinkla huvudet (stativets) 90 grader och släng upp benen (stativets) på axeln. Eller fäll ihop benen och håll i det ihopfällda stativet istället för kameran.
Lycka till!