Annons

Blåjusfotografer: Hur gör ni med Rakel

Produkter
(logga in för att koppla)
SOS-larmdata säljs bara till företag som har en ansvarig utgivare, dvs mestadels tidningar. Svindyrt är det också. Om sådan info kommer ut till blåljusfotograferna så har alltså en tidning läckt uppgifter och/eller utrustning till tredje part och kan (bör) nitas rätt hårt.

Minicall-larm skickas inte ens på hälften av alla larm i de flesta storstadsregioner. Såna går bara ut när man behöver assistans från andra rtj, specialistläkare etc. Knapphändig info också, man vet att man är avlyssnad. Rätt värdelöst om man satsar seriöst. Kräver dator, vettig antenn, scanner och programvara.

Mobitex-remsorna som går till ambulanser etc är svåravlyssnade rent tekniskt och det är ingen direkt rationell metod för nyhetsavlyssning.

Och nej, RAKEL går inte att avlyssna. Och om du mot förmodan hittar eller lyckas stjäla en RAKEL-kapabel maskin så lär du inte höra mycket mer än det som är avsett för just den maskinen, och inte speciellt länge heller. Den kopplas bort ur systemet så snart det uppdagas att den är på villovägar. Glöm allt snack om RAKEL och avlyssning. Det är inga pundhuven som byggt det systemet.
 
Senast ändrad:
Idag går det inte att avlyssna rakel. Det är förmodligen lättare att avlyssna sms:en som sänds till dagspressen från SOS. Krypteringen i sms ska tydligen inte vara någon större omöjlighet. Finns säkert någon här som kan det bättre.
 
SMS:et i sig sänds väl mer eller mindre i klartext, men GSM-nätet är ju krypterat och det sägs att det är rätt dyr utrustning för att lyssna av det.

Nästa problem är att du måste befinna dig på samma nod som telefonen som ska ta emot SMS:et eller den som sänder det.

Rakel går med största sannolikhet att avlyssna men inte med några medel som vi, med vi menar jag fotofolket, känner till idag. Min gissning är dock att i framtiden så kommer vi kunna lyssna av RAKEL också via nätkopplade datorer som knäcker krypteringen.

/Maverick
 
Lika bra att inse att yrket fotograf snart är lika dött som sadelmakare, perukmakare, hovslagare, ostindiefarare, trakteur, handskmakare....

Tror du var lite för snabb där med en del yrken. Eller har man slutat rida häst, sko hästarna, eller ersätta sitt förlorade naturliga hår med peruk?

ALLA har kamera med sig idag och det viktigaste är att någon är på plats när det händer - inte att någon med bättre utrustning kommer en halvtimme för sent och tar tekniskt bra bilder av en redan utagerad situation.

I andra trådar i det här forumet framgår att långt ifrån alla känner sig bekväma med att fotografera olyckor.

Jag måste faktist säga att det är skönt att polis, ambulans och brandkårs verksamhet i detalj kan avlyssnas av människor som profiterar på andra människors öden. Göttlemakaren var nog också bitter när evolutionen tog yrket ifrån honnom, men som senare Darwin påvisade så är detta en form av naturlag - yrken, arter evolverar eller dör ut...

Profiterar? Ja, det är en ganska stor krets av yrken som kommit till på grund av olyckor och andra tråkiga händelser. Eller hoppas du på att yrken som kirurger, narkosläkare, polis, räddningstjänst, larmoperatörer och bilbärgare också försvinner?
För att inte tala om alla inom tillverkningsindustrin som får sälja något nytt när det gamla gått sönder vid en olycka.
 
Profiterar? Ja, det är en ganska stor krets av yrken som kommit till på grund av olyckor och andra tråkiga händelser. Eller hoppas du på att yrken som kirurger, narkosläkare, polis, räddningstjänst, larmoperatörer och bilbärgare också försvinner?
För att inte tala om alla inom tillverkningsindustrin som får sälja något nytt när det gamla gått sönder vid en olycka.

Lite skevt att jämföra en fotograf med ovanstående yrken.

Förutom tillverkningsindustrin, så är de yrken du räknar upp till för att hjälpa, eller rent av rädda livet på människor.
Hur många fotografer räddar livet på människor vid olyckor med hjälp av sina bilder i tidningen?

Tycka vad man vill om samhällsnyttan av att rapportera om olyckor, men profiterar på olyckorna det gör de.
 
Det känns lite väl enkelt att kalla blåljusfotografer för profitörer. I så fall är vi alla profitörer på något. Ordet profitör är ensidigt negativt, men blåljusfotografer fyller en funktion.

Jag tror ytterst få tycker att gårdagens bilder på skolbranden i Södertälje känns fel. Bilderna ger oss en möjlighet att förstå omfattningen av branden. Och hur kul är det med nyheter utan bilder?

Samma sak kan gälla för trafikolyckor. Tidningarna är noga med att inte publicera bilder som är för makabra. Många nybörjare har fått lära sig att inte gå för nära när de försökt sälja sina bilder. Avstånd utan makabra detaljer är det som gäller.

Min kompis som är ambulansförare och hobbyfotograf i Stocklholm berättar att det var många som försökte sig på blåljusfoto när de digitala systemkamerorna blev var mans egendom, men de flesta försvann snabbt och de som blev kvar lärde sig snabbt att hålla rätt avstånd.
 
ALLA har kamera med sig idag och det viktigaste är att någon är på plats när det händer - inte att någon med bättre utrustning kommer en halvtimme för sent och tar tekniskt bra bilder av en redan utagerad situation.

ALLA har bevisligen inte med sig en kamera idag! Det finns faktiskt de som inte ens har en kamera eller ens en mobiltelefon med inbyggd kamera. Ja, det finns även de som inte ens kan tänka sig att ha dessa ting i sin ägo.
Det finns även de, som om de har någon form av kamera med sig, inte ens kan tänka sig stanna till för att ta en bild när det hänt en olycka. Och jag vet att det finns de som anser att detta med att fotografera olyckor och sedan publicera bilderna är stötande. Men det kanske något som man inte bör ta hänsyn till? Eller ....
 
Samma sak kan gälla för trafikolyckor. Tidningarna är noga med att inte publicera bilder som är för makabra. Många nybörjare har fått lära sig att inte gå för nära när de försökt sälja sina bilder. Avstånd utan makabra detaljer är det som gäller.
Jag tycker faktiskt att gränsen för vad som publiceras (läs: anses makabert) har ändrats ganska mycket de senaste åren. Det gäller inte bara bilder på trafikolyckor utan rent generellt. Många bilder som för några år sedan skulle ratats publiceras idag.
Jag klagade själv på en tidning som publicerat en i mitt tycke makaber bild efter ett mord för några år sedan (före digitalkamerans intåg). PO tog upp ärendet och gav mig rätt. Idag skulle jag förmodligen inte haft en chans eftersom gränserna har vidgats.

Om denna utvidgning av gränserna är bra eller dålig kan såklart diskuteras, själv är jag faktiskt lite kluven i den frågan. Jag tycker inte att det svaret är svart eller vitt.
//Arne
 
Arne, du kanske har rätt i att gränserna flyttas. Eller så rör det sig om enstaka misstag. Men gränserna rör sig ibland som vågor, fram och tillbaka.

På 40-talet belönades en närbild i Årets Bild på en knivmördad man där man ser hur de ångar från en stor blodpöl. En annan belönad bild föreställer en man som hoppar från en skorsten med en strypsnara runt halsen.
Den typen av bilder skulle aldrig hamna i tidningen idag.
 
Jo, så är det nog Magnus. Jag instämmer. Och det är nog naturligt eftersom etiken ju ständigt förändras.
Jag är ingen blåljusfotograf, men jag tror att det är viktigt att deras bilder finns i framtida press och att RAKEL inte hindrar detta. Däremot kan RAKEL kanske hjälpa till att filtrera bort alla oseriösa och nyfikna. Som tidigare nämnts finns det idag en fotomöjlighet hos i stort sett varje människa dygnet runt. Då tror jag att det är viktigt att etablerade fotografer med ett genomtänkt etiskt förhållingssätt, redan i fotoögonblicket, får chansen att ta bilder.
Jag har aldrig sett någon bild där den skjutne Palme ligger på Sveavägen, jag saknar det inte heller. Hade det skett idag hade den bilden förmodligen funnits (eller finns den?). Det finns en på Anna Lindh när hon bärs ut på bår.
 
Jag har aldrig sett någon bild där den skjutne Palme ligger på Sveavägen, jag saknar det inte heller. Hade det skett idag hade den bilden förmodligen funnits.

En sådan bild skulle nog inte komma med idag heller. Bilderna på Anna Lindh på bår kritiserades hårt. Expressen försvarade sig med att hon levde både när bilderna togs och publicerades. Och i sig var inte heller bilderna så dramatiska, inget blod.

Men jag håller med, som jag skrivit tidigare, att Rakel kan ha en positiv sanerande effekt. Då kan bara seriösa fotografer med bra tidningskontakter jobba.
 
Shit-tjena vilka diskussioner och vad mycket som inte hör till ämnet. Men som vi alla enkelt kan räkna ut så är inte blåljusfotograferna helt chanslösa när rakelsystemet är helt utbyggt. För att dra ett exempel som omfattar räddningstjänsten så är det många stationer som just nu, trots rakel, går över till analog textutlarmning ifrån talutlarmning via personsökare.

Alltså måste det betyda att dom ska behålla detta system in på rakel-tiden också. Annars vore det väll fruktansvärt onödigt att byta system nu. För att veta vad polisen gör finns det system som tidigare nämnts i tråden och de som inte får tillgång till det bör nog faktiskt inte ha det heller. Tänk att slippa alla som idag åker till en händelse för att se vad som händer på plats och mest bara stör.

Och visst går det att koda av ambulansens och räddningstjänstens mobitex-system. Så värst svårt är det inte heller.
 
Ja, hur löser ni detta? Sitter ni med kollegor och häckar utanför brandstationen?
Rakel är slår hårt mot yrkesfotograferna och media.

Fotnot.

Rakel är ett digitalt kommunikationssystem mellan blåljusmyndigheter, som inte går att avlyssna.

Naja, Rakel, eller TETRA, gar att avlyssna, men eftersom det ar krypterat och frekvenshoppande, sa blir det mycket svarare, plus att det ar olagligt.

Men, vad jag har horde i plannerings stadiet, sa var det tanken att det skulle finnas fria mottagare tillgangliga.
 
Kul läsning det här. =)

Ni som säger er kunna avlyssna trafik hit och dit, t.ex Alex här, som lyssnar på eller iaf verkar veta hur man avlyssnar Mobitextrafik, varför inte dela med er av kunskapen så här i kölvattnet av diskussionen om vad som man får och inte får dela med sig av på nätet.

Mobitex är för er som inte vet ett system för avancerad datatrafik och används bl.a i ambulanser för att skicka patientstatus direkt till väntande akutlag. Blodvärden, hjärtslag och sådant, men Mobitex används även för att skicka adressuppgifter och liknande.
Mobitex skickar alltid mot en specifierad sändare och använder sig av multipla transportvägar så om ena länken är bruten söker systemet själv en reservväg.
Lite spännande är det att läsa detta, då jag jobbar med det här systemet nästan dagligen.

Sen är jag ju nästan mer intresserad av att få veta hur Rakel skulle gå att avlyssna.
 
Vad skulle då vara tanken med ett nytt system om det på en gång ska finnas "fria" mottagare???

System ar det samma som anvands i resten av Norden, och pa vag att bli standard i EU, sa att du kan koordinera internationellt, forutom att det blir ett system over hela Sverige.

Om du tar Goteborg och kravellerna dar, problemen var bland annat att du hade polis fran olika delar av landet som inte kunde kommnunicera (forutom dialekter problem), eftersom system inte var kompatibla, och sa hade du problem med att en person kunde bara prata atgangen, vilket aktivisterna utnyttjade och storde systemet. Med TETRA, sa har du ett system, som ar frekvenshoppande, och det ar mojligt att ge ut krypteringsnycklar som bara kan mottaga och dekryptering, inte skicka, sa problemen i Goteborg hade inte varit nagra problem med TETRA.

Sen har du att TETRA ar lite som Skype, det hittar en vag till basstation, aven om den maste ga via en annan TETRA sandare, t.ex. en polis som ar i en kallare kan nu fortfarande ha radiokommunikation med hembasen aven om han inte direkt kan na basen, sa kan han fran kallaren na sin radiobil som vidarebefodrar signalen.

Vidare sa har du support for data i TETRA och det finns redan system pa plats i Finland dar du kan ta fingeravtryck i falt digitalt och fa svaret tillbaka nasta ommedelbart.

Sa, syftet med TETRA ar inte att stoppa Svenssons fran att lyssna pa blaljustrafik.
 
Ni som säger er kunna avlyssna trafik hit och dit, t.ex Alex här, som lyssnar på eller iaf verkar veta hur man avlyssnar Mobitextrafik, varför inte dela med er av kunskapen så här i kölvattnet av diskussionen om vad som man får och inte får dela med sig av på nätet.
Vad vill du att jag ska förklara? Du som nästan dagligen jobbar med mobitex-systemet måste väll veta hur man lyssnar av det?

Förklara det kan jag men förstår inte riktigt varför.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.