Om vi ser på vad som verkar vara en av de underliggande frågorna i den här tråden - "går det att se skillnad på bilder tagna med olika sensorformat" så är svaret, som så ofta, ja och nej. Ibland gå det och ibland går det inte.
Att olika sensoryta ger upphov till tekniska skillnader tror jag att vi kan fastslå utan att någon protesterar. Frågan blir då mer "spelar de tekniska skillnaderna någon roll?" och det är då svaret både blir ja och nej, beroende på bild och sammanhang.
För några år sedan var det någon på Luminous Landscape som jämförde två bilder av samma motiv, den ena tagen med en mobilkamera och den andra med en mellanformatskamera. På webben, i form av en jpeg-bild på typ 1200x1200 pixlar var det oerhört svårt att se någon som helst skillnad. När artikelförfattaren skrev ut bilderna hemma i formatet 1x1 meter var var skillnaderna fortfarande såpass små att de inte på något avgörande sätt påverkade upplevelsen av att titta på bilden. Men nu var ändå skillnaderna ändå ganska lätta att upptäcka utan att närgranska allt för intensivt. Och, som författaren påpekade: han hade tagit bilderna i ett ljus och av ett motiv som var väldigt lämpligt för mobilkameran.
Jämförelsen ovan är förstås lite extrem, men den fångar ändå det viktiga: Ofta kan man ta bilder med olika sensorformat utan att få någon meningsfull skillnad i teknisk kvalitet - man får bilder som rent upplevelsemässigt är likvärdiga, de förmedlar samma budskap, känsla eller intryck. Skall man hitta skillnader får man detaljgranska oerhört noga på ett sätt som inte längre handlar om att se bilden som helhet.
Men sedan finns det motiv- och ljussituationer där sensorformat verkligen spelar en uppenbar roll och rent av kan vara avgörande för att uppnå den bildupplevelse man är ute efter. Eller i alla fall för att kraftigt öka oddsen för att få de bilder man är ute efter. Att såpass många proffs och entusiaster ändå gör sig besväret att maximera ljusinsamlingen eller maximera upplösningen handlar ju om att man vill maximera möjligheterna att få exakt den bild man är ute efter - till priset av större, tyngre och ofta dyrare utrustning.
Jämför vi - som trådskaparen gör - två så närliggande sensorformat som APS-C och småbild (fullformat) så är det ganska lätt att åstadkomma ekvivalenta bildsituationer, alltså sådana där de tekniska skillnaderna inte längre är speciellt meningsfulla. De kvarvarande skillnader vi då ändå kan upptäcka med noggrann granskning handlar om små skillnader i optiska prestanda, om olika kameraoptimeringar (olika AA-filter, olika hög-/lågiso-prioritering osv).