Lag och rätt
Svenska Fotografers Förbunds juridiska rådgivare Astrid Nymansson svarar på en läsarfråga.
fråga:
Får jag fotografera ett konstverk som jag tycker om på ett museum och lägga ut bilden på sociala medier? Och om jag tar en snygg bild av en offentlig skulptur, har jag rätt att sälja bilden som eget verk?
svar:
Trots att det är vanligt att personer delar bilder på konstverk på sina sociala medier är det korta svaret på första frågan i många fall ”nej”. Det vill säga inte utan att först ha frågat konstnären och fått ett ok på att dela hens bilder i det specifika mediet.
Det finns typiskt sett två undantag från huvudregeln om tillstånd. Det första och lättaste är om det är ett äldre konstverk där skyddstiden enligt upphovsrätten löpt ut, det vill säga om konstnären varit avliden i över 70 år.
Den andra typsituationen kallas för ”bild i bild-undantaget”, men det undantaget gäller bara om konstverket förekommer i bakgrunden eller ingår som en ”oväsentlig del av bilden”. Som frågan är ställd gäller inte det senare undantaget, eftersom själva avsikten är att dela det specifika konstverk du tycker om.
För konstverk som är ”stadigvarande placerat på allmän plats utomhus” finns ytterligare ett undantag från huvudregeln om tillstånd. Det gäller dock att konstverket är stadigvarande, det vill säga inte del av en tillfällig utställning, samt att det är placerat utomhus och inte på privat mark. Det måste också vara ett konstverk på allmän plats, medan konstverk inne i ett museum eller i en kyrka inte omfattas av undantaget.
Som undantaget ser ut i dag har du rätt att sälja fysiska exemplar som vykort och merchandise med stöd av undantaget, men däremot inte lägga upp bilden på dina sociala medier.
Med anledning av ett nytt lagförslag kan det motsatta komma att gälla från och med 1 januari 2025, det vill säga att det blir lagligt att sprida bilder på offentlig konst på sociala medier, men görs olagligt att sälja fysiska kopior av samma bild. Enligt förslaget ska det vara tillåtet att sprida bilder av offentliga konstverk så länge det inte sker i ”förvärvssyfte” av en bild där det offentliga verket utgör ett ”centralt motiv”.
Mer om förslaget och vad Svenska Fotografers Förbund tycker i frågan kan du läsa i vårt remissvar på www.sfoto.se.
3 Kommentarer
Logga in för att kommentera
När jag jobbade med att utveckla Stockholms Digitala Stadsmuseum hade jag en ide om att utnyttja den funktion som fanns i FotoWare DAM där bilder med GPS-koordinater kunde via positionen i Google maps. Jag tänkte använda den i ett särskilt projekt där exv. offentlig konst i form av stadens olika skulpturer "Stadens Konst" skulle dokumenteras men jag tror det föll just p.g.a. de bestämmelser som gällde avbildning av konstverk.
Synd tycker jag än för ett verkligt problem idag är ju att både hålla reda på, sköta och underhålla exv. alla stadens skulpturer och hålla reda på de underhållsinsatser som görs och gjorts. Har man dessutom koordinaterna till dess senaste placering så hade ju det varit jättebra.