Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Juristen svarar: Kunden får bilderna – men vad gäller sen?

Juristen svarar: Kunden får bilderna – men vad gäller sen?

 Foto: Colin Lloyd

Svenska Fotografers Förbunds juridiska rådgivare Astrid Nymansson svarar på en läsarfråga.

fråga:

Om en kund köper min tid för att fotografera till ­e­xempel ett event eller en planerad fotografering på plats, och vi är överens om att kunden ska få alla ­bilder men betala för min tid – vad gäller för de bilderna sedan? Skulle jag kunna sälja dem till någon annan? Är det jag som äger rätten till bilderna?

svar:

Rättigheterna till dina bilder tillfaller automatiskt dig som fotograf i och med att bilderna tas. ­Huvudregeln enligt upphovsrättslagen är att samtliga rättigheter till bilderna stannar hos dig om dessa inte uttryckligen avtalats bort, enligt den så kallade specifikationsprincipen.

Den ekonomiska upphovsrätten innebär att all användning av bilderna kräver ditt tillstånd. Kunden har bara rätt att använda bilderna på det sätt och i de sammanhang ni kommit överens om. Sker användning av bilderna utöver vad ni på förhand bestämt är det ett intrång i din upphovsrätt i strid med lag och ger dig rätt att kräva ytterligare ersättning.

Enligt den ideella upphovsrätten är kunden skyldig att namnge dig som fotograf. Skyldig­heten att namnge gäller i princip varje gång en bild används (om det inte är ”tekniskt eller praktiskt omöjligt”). Det följer av lag, det vill säga ni be­höver inte ha skrivit in det i ett avtal för att det ska gälla. Däremot är det en stark rekommendation att upplysa kunder om deras skyldighet eftersom man inte kan lita på att alla som licenserar bilder vet vad som gäller.

Det gäller även användningsrätten. Att en kund tror att han eller hon automatiskt äger alla rättigheter är tyvärr inte ovanligt. Det är därför viktigt att inför en fotografering tydligt kommunicera och specificera hur bilderna får användas. Skicka en tydlig offert för att undvika missförstånd. Som medlem i Svenska Fotografers Förbund (SFF) har man tillgång till en mall för hur en sådan offert kan se ut.

Om du inte har avtalat om att kunden får exklusiva rättigheter till bilderna är utgångs­punkten att du som upphovsperson även har rätt att sälja vidare bilderna. Tänk dock på att du kan behöva tillstånd om bilderna tagits i ett privat sammanhang, exempelvis av en fastighetsägare om bilderna tagits på privat mark. Detsamma kan gälla enligt regler om skydd av personuppgifter om personer syns på bilderna. Därför är det bra att i samband med fotograferingen inhämta alla samtycken du kan komma att behöva. SFF har även för detta mallar som man kan använda.



Publicerad 2024-12-09.

1 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2024-12-12 13:12  
Jag har alltid tyckt att detta är rätt märkligt både när det gäller exv. mäklar- eller porträttbilder av en familj eller enskild.

Sparar verkligen säg en porträtt- eller mäklarfotograf verkligen alla bilder man tagit? Av vilka skäl i så fall. Räknar man med att samma bilder av en fastighet eller BRF-lägenhet ska kunna användas fler gånger eller tror man på allvar på merförsäljning av kopior på porträtt eller ???

Frågan är ju också vilken verkshöjd den typen av bilder har.

Jag bara undrar? ... eller skolfoton. Vem vet vem som tagit dessa efter att fotografen levererat?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto