Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

För färgrikt, för färglöst, för skarpt, för suddigt...

Det är mycket åsikter om hur bilder ska framställas och vad som ger "rätt" resultat. Digitala bilder har tydligen för mycket skärpa och detaljer i, har jag nyss fått läsa. Färg är inte heller bra, har jag tidigare läst, för det tar fokus från det väsentliga.

Nu har jag i svensk ordning kompromissat fram ovanstående bastardbild. Digitalt tagen, konverterad till svartvitt, mindre skärpa och mjukare lokal kontrast och lite korn pålagt i full storlek.Vad är det för fel på den? För lite färg kanske? ;)

Eventuella felskrivningar och andra konstigheter skyller jag på att det här blir en telefonblogg. Jag förberedde bilden från datorn och "sänder direkt" i övrigt från en SJ-dubbeldäckare. Det går, men är inte jättepraktiskt, att skriva på telefonen...

Inlagt 2013-10-10 14:25 | Läst 2225 ggr. | Permalink

"Det blev bra Martin men färgen då? Skojade bara den var fin som den va fast jag gillar nog skarpa bilder bäst bara för det! Ha det gott!"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det finns inte en enda bild som är rätt!
Det har jag lärt mig.
Sen finns det heller inte ett enda fel på någon bild!
Det har jag också lärt mig!
Jag tycker och kommer alltid att tycka att det är fotografen själv
som bestämmer om bilden är rätt eller fel!
Förövrigt skulle jag vara nöjd om jag tagit bilden ovan!!
:-)
Med ett glatt leende
Lola
Svar från ztenlund 2013-10-11 13:53
Tack Lola! :)
Om jag ska vara lite allvarlig så beror det förstås på för vems skull man fotograferar, vilket kanske är en fråga som behöver ställas lite oftare. Det du skriver gäller ju bara till del den som försöker leva på det eller har som mål att på något sätt tillfredställa andra. Vill man att en viss grupp på något sätt definierade personer ska gilla det man gör, så kan det ibland vara mer effektivt om man anpassar sig till deras smak. Risken är dock att det bara blir en slags blek oengagerad kopia av något annat. Sedan kan man också göra något som de inte visste att de gillade än, och det är nog någonstans där nyskapande fotografer, och konstnärer, som lyckas i någon vidare mening rör sig.
Den kanske hade blivit bättre med en analog kamera och gammal hederlig film? Färg hade varit trevligt och den hade nog kunnat skärpas upp en aning, kontrastreglaget hade du också kunnat dra en aning i. Ställ in kameran på lägre ISO så slipper du brus/korn.

Några enkla råd i all välmening :)

/Frode
Svar från ztenlund 2013-10-11 13:55
De ska jag komma ihåg till nästa gång Frode! Men du kommer väl inte med motsatta råd då, eller?! Kan det vara så att ändalykten i någon mening alltid sitter bak, oavsett hur man vänder kranen? ;)
frwe 2013-10-11 13:59
Så är det, näsan fram och ändalykten bak och aldrig möts de två ;o) Förhoppningsvis... /Frode
Gillar din bild, den är både lite nostalgisk och full med kvalité.

Men det är farligt att retas med de gamla som vet vad som är rätt och som har svårt att komma över datoriseringströskeln. Eftersom film betecknas som hederligt så är nog digitalt rätt skumt. Det finns till och med figurer som tror att det är digitalkamerans fel att de tar fler bilder plötsligt, och möjligheten att ladda kameran med kort som har både färg/svartvitt och varierande känslighet måste ju vara kreativitetsstörande.

Personligen ser jag fram emot fler bilder med liknande stil. Fortfarande tycker jag att nattvandringsbilderna som Alf med stor/mellan-format tar fram är suveräna och tror att det mer beror på personlig förmåga än bara utrustning, eller också är det hunden som inspirerar.
Svar från ztenlund 2013-10-11 14:19
Tack, det blev ju ganska passande att Monica Z-filmen annonserades också, tyckte jag.
Ibland finns det en poäng med att tryckta på rätt knappar, för att få fram en poäng. ;) Att en del gillar film har jag inget problem med, felet kommer när såväl film som digitalt tillskrivs egenskaper som de inte har. Visst finns det skillnader och fördelar med båda varianterna, men mycket av det som tas upp brukar sitta någon annanstans än i själva tekniken som sådan.

Visst handlar Affes bilder om mer än tekniken, samtidigt som tekniken i sig också kräver något. Skulle jag släpa med mig en motsvarande storformatare så skulle det nog ta ett tag innan jag fått fram ett vettigt slutresultat...
Det blev bra Martin men färgen då? Skojade bara den var fin som den va fast jag gillar nog skarpa bilder bäst bara för det! Ha det gott!
Svar från ztenlund 2013-10-11 14:04
Tack Dan! Jo, den där färgen saknas visst... :)
Nu ska man ju komma ihåg att bilden ovan varken är skarp från början, jag har bara mjukat upp den lite genom att ändra om i råkonverteraren. Lite är det poängen också, man måste inte ta ut en vrålskärpt bild med vilda färger bara för att man använt en (bra) digitalkamera. Någonstans här tycker jag att debatten som underförstått refereras blir rejält skev, även om jag också gillar uttrycket som film kan ge.
Just den här typen av kvällsbilder tycker jag funkar lika bra eller till och med ibland bättre i färg, det brukar bli rätt stämningsfullt med neonljusen som färgar ljuset. Lustigt att denna analog vs digital-debatt aldrig tar slut, apropå min senaste blogg. Min tanke med den var ingen jämförelse över huvud taget utan snarare bara att visa två ganska olika bilder av samma motiv. Man kör ju sitt race för att man gillar det, själv försöker jag vara noga med att inte predika mina "sanningar", jag vet inte om jag lyckas något vidare dock. :)
-affe
Ps. ibland blir det bäst med både digitalt och färg ;)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/2986815.htm?set=mp
Svar från ztenlund 2013-10-11 18:39
Jo, det tycker jag också, men bilden kändes ändå som bra grundmaterial till min konvertering.

Jag förstod att du inte tänkte ditt senaste inlägg på det viset, som en del av kommentarerna gav sken av. Det var också bland annat just dessa kommentarer, som fick mig att konvertera bilden enligt ovan och skriva inlägget. Graden av sanningspredikan i ett inlägg beror nog både på inläggets innehåll och läsaren, så det är inte helt lätt.

En bild där en del av poängen är hur färgen är fördelad i bilden blir lite knepigare att ta i svartvitt onekligen. :)
På tal om neon så är ju Rios baldakin inte dålig...
Förstår inte riktigt ditt inlägg, vill du veta om bilden är bra! Eller om den skulle varit i färg, eller om du skulle plåtat analogt. Gör det du känner blir bäst, jag visar nästan bara sv.v bilder. För att jag själv vill.
Jag tycker din bild är bra, men jag hade tagit den annorlunda, och säkert bildbehandlat den annorlunda. Man får försöka hitta sitt uttryck helt enkelt. Keep on your good work! Mvh, LO
Svar från ztenlund 2013-10-11 19:14
Det är förstås välkommet att tala om vad man tycker om bilden, men det var inte huvudpoängen med texten. Förståelsen underlättas förstås om man har följt det som inlägget utgör en kommentar till, annars blir det förstås svårt. Om du läser kommentarerna ovan så framgår det nog lite mer vad det handlar om, både genom kommentarerna och mina svar, i de fall de har en mer seriös ton.

Hur bilden är konverterad från råformat är lite av en antites till de påståenden som en del kommer med om hur digitala bilder är beskaffade. I själva verket handlar mycket om vad man gör med bilden efter att den är tagen, inte hur den är tagen. Jag har ställt ner några reglage i råkonverteraren långt under standardvärdena för att få fram bilden ovan. Kör jag bara rakt på så blir resultatet annorlunda, men det är inte digitalteknikens fel. Därmed inte sagt att film och digitalt har precis samma egenskaper, för visst finns det skillnader. Ofta är det dock snarare det som finns bakom sökaren/skärmen eller mellan skärmen och ryggstödet det hänger på.

Tack och jag ska försöka LO.