Livet, konsten och tekniken

Forskning i tyngdlöshet, vad skall det vara bra för?

De senaste två åren har vi hållit på och jobbat med ett vetenskapligt experiment som skall flyga på raketen MAXUS 9. Vi gör det åt en tysk forskare som skall göra försök med smälta metaller i tyngdlöshet. Beställare är den europeiska rymdorganisationen, ESA.

Syftet är att hitta alla faktorer som påverkar resultatet när man gör legeringar av två eller flera metaller. Ju mer man vet desto bättre kan processen styras, och slutresultatet blir mer förutsägbart. Tex så kan man välja att få materialet att bli starkt, hårt eller mer elastiskt. Då kan man avpassa gjutningsprocesserna och göra tunnare detaljer som är lika starka och bra som en kraftigare är nu. Då går det åt mindre mängd metall, och man får mindre spill. Och kan man använda mindre mängd metall i en motor så blir den mer bränslesnål.

Finessen med försök i tyngdlöshet är att eftersom det inte "finns något upp och ned" så försvinner en del effekter, tex termisk konvektion. Om det inte finns något upp kan ju inte värmen stiga... lägger man dessutom till vacuum så finns det inte heller någon gas som leder värme. Man får alltså ett slags referensmätning utan en del fenomen som är väldigt dominanta på jordytan, och kan se inverkan av andra, svagare, fenomen mycket tydligare.

Nu börjar det dra ihop sig till att köra sluttester och sen sända upp det i rymden. Spännande värre! Skall försöka lägga upp några bilder om tiden tillåter.

Att spela in mätdata och titta på kurvor har varit en stor del av vårt arbete den senaste tiden. Än är det mest praktiskt att plotta data på papper. Det blir lättare att jämföra och man kan skriva direkt på. Det är en bit kvar till det papperslösa kontoret.

Inlagt 2017-03-18 21:49 | Läst 943 ggr. | Permalink
Spännande och intressant jobb du har Ylva!
Och visa gärna hemliga bilder också! ;)
Papper e bra,
man får en bättre överblick i tänkandet, de e därför jag läser pappers-DN! ;)
/B
Svar från ylva_h 2017-03-20 22:42
Alla bilder är lite hemliga ;)
Att skriva på papper känns bra för mig, jag minns och tänker bättre då. Men den "yngre generationen" vill ha det på annat sätt. Och om det funkar för dem så gärna det. Men jag fortsätter med mitt.
/Ylva
Intressant det här.
Att kunna göra tunnare, smidigare och starkare material.
Det papperslösa samhället får vi vänta på.
Svar från ylva_h 2017-03-20 22:43
Det är bra med forskning som försöker göra mer av de resurser som finns.
Att skriva på papper känns tryggt, det försvinner inte bara som faktiskt kan hända i datorn.
Ditt arbete ser väldigt spännande och intressant ut.
Hopoas du hittar tiden till att visa lite av det i bloggen också.
Svar från ylva_h 2017-03-20 22:44
Hoppas få tid att skriva mer.
Kraschande datorer är hemskt, vill helst slippa vara med om det igen.
Det var intressant läsa även om jag inte förstår allt.
Jag hopppas du kommer fortsätta blogga om ditt ovanliga yrke.
Papperslöst blir det aldrig vilket jag märkt av ibland.
Ha en bra vecka.
Gun-Inger
Svar från ylva_h 2017-03-20 22:47
Det har en tendens att bygga upp pappershögar på skrivbordet därhemma. Men företagen vill helst slippa skicka saker per brev nuförtiden. Det skulle ju vara skönt att ha allt digitalt, men blir det något strul med dator eller nätverk bilr det svårt att hantera tror jag.
Gun-Inger Arvidsson 2017-03-21 22:15
Det är sårbart på sitt sätt digitalt.
Gia