Bilder & teknik från förra århundradet

Stockholms medeltid

I mitten av 1970-talet beslutade riksdagen att bygga sig ett nytt parkeringsgarage under marken framför riksdagshuset på Helgeandsholmen. Det tog inte många spadtag innan man stötte på intressanta arkeologiska lämningar, och enligt gällande lag måste nu en grundlig arkeologisk utgrävning genomföras.
Under sommaren 1978 kunde stockholmarna stå bakom en avspärrning och betrakta hur det medeltida Stockholm grävdes fram.

För mig som fotograf var förvisningen bakom avspärrningen obekväm, och den var avlägsen från händelsernas centrum. En storväxt vakt av modell sovjetisk politruk bevakade att ingen smet förbi. Jag hade inget speciellt fotografiskt uppdrag på platsen, men jag ville gärna ha lite bilder för mitt arkiv.
Sålunda behängde jag mig med lämplig mängd imponerande utrustning, såg bister och bestämd ut inför vakten (det är attityd som gäller här i livet), viftade med medlemskortet från Svenska Fotografernas Förbund - och hävdade att här skulle det nu fotograferas!!

Saken gick hem, och bilder blev det till arkivet.

En del medeltida källare var intakta efter alla år.  Självbärande valv är mycket motståndskraftiga. I bakgrunden ser man Kungl. Slottet och den avspärrning som publiken fick hålla tillgodo med

Detta är Verkgatan. Det är en speciell känsla att gå på en gata som folk inte har gått på sedan medeltiden. Tegelgolvet till vänster tillhör Kungliga Myntet, där våra medeltida kungar slog sina mynt

Helgeandshuset var ett medeltida kyrkligt socialcenter och en välgörenhetsinrättning. Där hade man även en egen kyrkogård. Från den tittar en medeltida stockholmare fram. Notera tandstatusen!

Sista färden - i en röd plasthink





Inlagt 2022-10-15 11:51 | Läst 1214 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant närbildsreportage!

Jag minns det hela fast på håll, bodde då på Gotland. Det var ett himla ståhej kring fynden. Riksantikvarien Margareta Biörnstad framhöll då att vi rev byggnader från den tiden, ta vara på dom minst lika bra som de här fynden,
Svar från syntax 2022-10-15 13:32
Tack Måns
Det man hittade var långt över vad man hade föreställt sig. Vad göra - man kunde ju inte neka riksdagen att bygga sitt parkeringsgarage. Man satt med skägget i brevlådan! De blev någon slags kompromiss.
Intressant reportage och iakttagelser. Hoppas de inte lägger mina ben i en röd plasthink.
Det är viktigt i livet med en övertygande attityd, det hade jag nytta av när jag arbetade.
Svar från syntax 2022-10-15 17:02
Kul att du fann det intressant Stefan.
Attityd kan vara helt avgörande i lägen som det beskrivna. Det var en stor och barsk drummel... :-)
Intressanta bilder med en intressant historie bakom sig. Kanske inte den allra värdigaste sista resan, men å andra sidan kanske en röd plasthink skulle ha stått högt i kurs på medeltiden…
Svar från syntax 2022-10-15 17:04
Man tackar för intresset!
Det var en kul aspekt! Jo, en röd plasthink hade nog stått betydligt högre i kurs på medeltiden. Rött var en sällsynthet för vanligt folk. Dom som hamnade i den gråa plasthinken drog alltså en nitlott... : -)
Mycket intressant, både bilder och text. Kanske finns det ngn rapport att leta fram som summerar vad man ändå hann upptäcka? Imponerande tandrad på det kranium du visar på. Säkert en unik känsla att gå på gator som inte sett människor på så länge. Många hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2022-10-15 23:34
Tack för det Björn!
Man upprättade ett litet museum med ingång från strömparterren på andra sidan Norrbro. Riksdagen hade modifierat sina ursprungliga planer så att detta fick plats. Jag var där strax efter invigningen och man har bland annat bevarat en del av den gamla stadsmuren från 1400-talet. Säkert har dom gett ut täckande skrifter i saken.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Medeltidsmuseet