Bilder & teknik från förra århundradet

Smällkalla vinterdagar

                                    

Här är vi i centrala Stockholm i februari 1979. Det syns i bild att det är väldigt kallt. Bilarna åstadkommer knappast någon modd på vägbanan.

En vanlig Stockholmsvinter dåförtiden innebar att det kom ett antal köldknäppar och ett antal rejäla snöfall. Ingen kallade det för extremväder för den sakens skull, det snöade och var kallt på vintern helt enkelt. Det var normalt. Den nu innevarande vintern har vi haft sådana omständigheter flera gånger redan. Man känner lätt igen sig i de 45 år gamla bilderna.

Efter en kylslagen sommar (sedan ingången av juli) har det varit av en sval höst och en kall vinter. I Stockholm har vi haft ett sammanhängande snötäcke sedan före jul. Prognoserna pekar mot fortsatt vinterväder. Det betyder att rådande temperaturomständigheter så här långt och för denna del av världen avviker flagrant från de värmerekord som rapporteras på annat håll. Den omskrivna globala uppvärmningen kan därför per definition inte vara global.

Det finns ju en hel del funderingar man kan ha om den saken. Jag kanske är optimist, men jag kommer lätt in på att klimatet kanske inte har ändrats så mycket som det påstås.

Det vore ju en mycket bra sak (faktiskt).

En annan tanke kan vara funderingar om golfströmmens energi. Om den skulle avta lite mer än vad som är lämpligt - då får vi efter hand ryskt inlandsklimat här i Skandinavien. Vi får varma somrar och kalla vintrar. Det är vad vissa är inne på - andra tycker annat.

Utrymme för allehanda gissningslekar...

                               

                                  ____________________________________

                                                      

Nu, ett halvt sekel senare när jag stiger upp på morgonen och tittar ut genom mina fönster så kan jag beskåda en fin vinter,  ja det ser rent av ut  precis som en bra Stockholmsvinter från förr - lite åt det kalla hållet kanske

           Januari 2024 - bilen skall skottas fram.

                                   

Inlagt 2024-01-19 08:51 | Läst 703 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Peter H.
Det var ett trevligt sätt att dra en parallell till en liknande snösituation. Och med bra bilder som illustration. Och helt utan användning av AI eller andra knep :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från syntax 2024-01-19 15:22
Tack Erik!
Nej - AI är nog portad i mitt bildskapande!
Det forskas om detta i hela världen och 95% av forskarna är överens om att vi har sedan industrialiseringen en accelererande uppvärmning av jorden. Eftersom jag inte är forskare, kan jag inte bevisa något annat. Vi ser bevisligen en kraftig avsmältning av isen på Grönland och Antarktis samt ovanlig hetta i södra Europa, USA och övriga världen kombinerad med stora översvämningar, stormar och ovanliga skogsbränder. Det är skrämmande, tycker jag, att den här klimatförändringen har skett under industrialism alltså bara senaste 150 åren, vilket är en otrolig kort tid i jordens historia. Och så får man inte förväxla klimat med väder.
Förresten, tack för Ditt påpekande att mitt förra blogginlägg inte funkade. Att svara Dig funkade inte heller, så jag raderade det och gjorde ett nytt med den nya layouten. Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2024-01-19 15:43
Det har skett en uppvärmning av någon grad under 150 år, det är riktigt. När man anger ett visst års temperatur, anges det som en medeltemperatur över hela jorden, men ett medeltal är inte samma sak som temperaturen i ett visst område - där gäller den temperatur som du ser på din termometer utanför fönstret. Det finns områden på jorden där temperaturen har stigit obetydligt eller inte alls under industrialismen, därför är begreppet "Global uppvärmning" olämpligt. Bättre att tala om klimatförändringar.
Själv är jag fil. mag. med foskningsbehörighet just i ämnet geografi - så jag tycker att jag kan uttala mig, vilket jag gör i denna blogg:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/ur-led-var-tiden.htm

Här visar jag i bild att det var tvärare kast på 1980-talet. Sedan följs det av en text som visar att det där med översvämningar, stormar och skogsbränder - det vill säga för människan dramatiska och förödande växlingar, var mycket, mycket värre under historisk tid - långt före industrialismen.

Man skall naturligtvis vara försiktig med att blandas klimat och väder. Ändå är det ju så att klimatet leder till vädret på det stora hela.
En trevlig bildserie av gammalt och nytt. Det är alltså nytagna analoga bilder på slutet. Framkallar du dem själv? Även om jag inte levt så länge som du har så minns jag vintrar som var både kalla och hade betydligt mer snö (som låg kvar länge). Men jag växte upp i Gävle och där var det sannolikt mer vinter än i Uppsala. Det är dock länge sedan jag upplevde så långvarig period med snö som i år, i Uppsalatrakten alltså, och rejält kallt gång på gång. Så ordentlig vinter var det länge sedan vi hade.
Hälsningar Lena
Svar från syntax 2024-01-19 15:50
Tack Lena!
Det går någon slags gräns i trakterna. Stockholmsvintern har många gånger varit blaskig och grå, och då brukade man säga att; man borde vara uppe i Gävletrakten.
Jo - jag soppar mina svartvita filmer själv hemma i badrum och kök. Mycket hobbybetonat!

Jag uppskattar den innevarande vintern mycket. I dag tog jag en lång promenad på Mälarens is i strålande sol.
Jättekul att ta del av!
Svar från syntax 2024-01-19 17:56
Jättekul med den reaktionen - Tack!
Jag är ingen vän av vinter men jag föredrar när det är kallt och lagom snö hellre än snöslask och plusgrader. Snöfria vintrar tycker jag nog är bäst, trots mörkret.
Svar från syntax 2024-01-19 21:08
Ja du - jag vet inte hur många gånger jag har fått skotta fram bilen denna vinter! Å andra sidan kom jag nyss hem från en briljant promenad på Mälarens isar. Att ännu få sådana upplevelser förlåter mycket.
Fina och beskrivande bilder från förr och nu. Denna vinter ser ju just nu likadan ut som den 1979! Skeppsbrobilderna väcker särskilt många minnen.

Minns att det kunde vara mycket snö. Renhållningsverket hade tidigare bara dumpat tvärs över kajkanten, t ex bredvid Stadshuset. Men miljöhänsynen började skärpas. Snön i sig var ju ren men det gömdes mycket i den!

(Ytterligare några år tidigare åsåg jag ett experiment att skyffla snön till en jättestor tratt, smälta snön med oljevärme och leda vätskan till en gatubrunn. Det vart för dyrt fast oljan då var väldigt billig.)
Svar från syntax 2024-01-19 22:02
Tack Måns!
Man tippade massivt från Norr Mälarstrand. För att det inte skulle bli en stor isklump, körde en liten bogserbåt vid namn Örjan runt, runt. Den fick naturligtvis heta: "Sörjan".
Kan beses i en gammal blogg:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/stockholmsvinter.htm
Måns H 2024-01-19 23:51
Minns den bloggen. Fina bilder även i den, fast "Örjan" i sörjan såg inte kul ut.
Nog har vintrarna blivit kortare och oftare är de mildare också, det tycker jag att jag kan se i min livstid.
Just nu är det -20 här i Uppsala och så kallt tror jag inte vi har haft sedan vi flyttade hit från Hälsingland 2011. Fast minnet är ju kort.
Fina svv snöbilder både från 1979 och 2024
Svar från syntax 2024-01-20 09:32
Tack Sten.
Det är även mitt intryck. Just därför är det så upplyftande med en vinter som denna. Som jag nämner, är jag optimist - och hoppas att allt inte är ristat i sten.

Annars var ju min fråga om det nuvarande läget kan definieras som en global uppvärmning?
bildsten 2024-01-20 12:04
Just nu är det säkert varmare än normalt i någon annan region på klotet. Instrålningen från solen är ju konstant.
Svar från syntax 2024-01-20 13:22
Jo - gissa kan man ju alltid. Det är därför det finns en liten spågumma i bloggen.
Värdet för solinstrålningen är ju rimligen konstant (fast upptaget kan variera), men det finns ju andra saker. Förra årets rekordvärme avseende medel(luft)temperaturen är till exempel inte alls representativt just på grund av en sådan faktor. En osedvanligt kraftfull El Ninjo över större områden än vanligt.
Det landar väl i intrikata frågor om hur mycket värme som binds i olika förhållanden, och hur mycket som släpps fri i atmosfären
De svartvita bilderna från 1979 är väldigt fina.
Svar från syntax 2024-01-20 09:35
Tack Sten!
På den tiden nötte jag mycket sulor längs stadens kajer.
Utmärkt fina svartvita bilder från förr! Gillar också dom nytagna bilderna, både bilden där du står i pyjamas och tittar ut genom fönstret och den sista där man ser dom översnöade bilarna genom gluggen i träden framför. Visst har det varit kallt förr, riktigt kallt, inte minst krigsvintrarna i början på 40-talet. Dom kommer jag inte ihåg eftersom jag var liten men en del bilder har jag ju sett. Generellt skulle jag säga att man var mkt tåligare förr, åtminstone vad avser vädret. Det vi nu genast kallar extremväder åt ena eller andra håller tog man inte så gruvligt då. Att det då och då blev väldigt kallt och ibland massvis med snö var normalt, inte så att det var vanligt varenda vinter men det var naturligt att vädret växlade rejält, samma sak gällde andra årstider också. Man visste att vädret i Skandinavien kan man inte lita på. Tv fanns inte och radion var rätt knapphändig med exremväderrapporter. Däremot fanns det dom som mindes, "du vet vintern -91 och den varma sommaren -59". Åldern på personerna fick avgöra vilket århundrade dom talade om.....Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2024-01-20 16:22
Tack för bildberömmet Björn, och den fina genomgången av sakförhållanden - där jag håller med dig tillfullo.
Jag kommer ihåg den heta sommaren 1959. Mest på att om man hade en söt dryck framför sig, så var där strax fullt av getingar. Skogarna var brunskiftande och luktade hö.

Visst är det konstigt när folk börjar skrika i högan sky för att det kommer värmeböljor eller rejäla köldknäppar - se min länk till Wolfgang här ovan.