Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Projekt fota hundsport del 7 - invigning/vernisage och avslutande tankar

Så är projekt "fota hundsport till klubbstugan" slutfört. Eftersom jag aldrig tryckt upp foton så här förut så beställde jag först  alla bilder i storlek 15*21 för att se hur de såg ut innan jag vågade skicka iväg dem till tryck "på riktigt". Bilderna fick jag i onsdags förra veckan. Sen var jag på klubben och satte upp krokar och provhängde alla bilderna. (Något som tog längre tid än jag tänkt mig eftersom det inte tycks finnas några standardmått eller raka linjer i klubbstugan. Golvet lutar och bröstpanelen går olika långt upp på väggen på vardera sidan om samma fönster osv, så avsett varifrån man mätte; golv, överkant bröstpanel eller lampor så såg det snett ut, så det fick bli något mellanting som ändå såg anständigt ut. Och slutresultatet blev ändå väldigt prydligt, särskilt mot hur det såg ut innan.) Så, nu i onsdags, var det dags för vernisage, just det var inte min idé utan Emmas och Rebeccas och jag behövde inte heller ordna med någonting. De (och kanske mest deras respektive) hade ordnat med snittar, snacks och alkoholfritt bubbel. Kan tyckas lite kort om tid att ha vernisagen exakt en vecka efter att jag fått alla bilder, men det passade ju utmärkt med slopandet av restriktionerna. Och dessutom har vi, under normala förhållanden, öppen träning med gemensam fika efter på onsdagar. Så det blev en väldigt trevlig kväll med många klubbkompisar. 

Projektet började ju med att styrelsen frågade om jag inte hade några hundbilder vi kunde sätta upp i stugan. Det var ganska "plottrigt" på väggarna, med gamla planscher mm. Och visst hade jag en massa bilder, men det kändes inte riktigt rätt att använda dem. Så ganska snabbt bestämde vi oss för att jag skulle ta nya bilder. Bilderna skulle visa de olika sporterna och en blandning av raser. Så jag la ut en förfrågan i vår Facebook-grupp om det fanns medlemmar som ville ställa upp och hjälpa till med att vara modeller, men att jag också var tydlig med att vissa sporterna behövde jag också hjälp med hur man kan visa sporten. Gensvaret blev ganska stort, och efteråt har jag funderat på om det var så smart att "bjuda in" alla medlemmar på det viset. Alldeles för många ville vara med för att jag skulle möjlighet att fota alla inom en rimlig tid. Samtidigt som det kändes bra att inte bara använda mig av mina träningskompisar så kändes det ju mindre roligt att säga nej till en del. Nu fick tiden och variationen av raser avgöra. De flesta sporterna fotade jag vid två tillfällen, vilket nog var bra. Jag lärde mig väldigt mycket vid första fototillfället av en sport som jag sedan kunde använda vid nästa. Och för de flesta sporterna valde jag också att inte använda bilder från det första tillfället. Jag tyckte också att det var ganska svårt att välja ut vilka bilder jag skulle välja. Till slut hamnade jag ändå någonstans att "de här får duga/jag kan titta på bilderna hur länge som helst och ändå inte bestämma mig". 

De bilder jag till slut valde

Några tankar och slutsatser så här efteråt:

Jag ska inte visa bilder för hundägaren som jag inte själv kan tänka mig att använda. Nu ledde det enbart till roliga diskussioner runt bilderna och vad man tittar på, men med andra personer hade det kanske blivit jobbigare.

Projektet var kanske i största laget för mig. Eller, jag gjorde det alldeles för komplicerat med alldeles för många faktorer som jag ville ta hänsyn till. (Förutom variation på sporter och hundraser, att bilderna skulle illustrera sporterna på ett bra sätt, så fanns det en del mått i stugan som begränsade formaten på bilderna. Och sedan ville jag ju också att bilderna skulle vara fina att titta på och att de skulle ha "mitt bildspråk".) Sen hade jag nog en del tur med väder och personer som engagerade sig helhjärtat i mitt projekt. Jag hade väldigt roligt och jag har lärt mig mycket på vägen, men jag blir lätt "manisk" och det tog väldigt mycket tid. Jag behöver nog bli bättre på att hitta var min gräns går, vad jag mår bra av, och begränsa mig utifrån det.

Kanske att man inte ska lägga ut en allmän fråga på Facebook om vilka som vill bli fotograferade... 

Det är väldigt roligt att se sina bilder upptryckta i större format!

Jag har fortfarande kvar några bildidéer jag vill genomföra. Och några hundar som jag lova att fota. Sen är det dags att hitta på ett nytt fotoprojekt... 

Postat 2021-10-10 14:56 | Läst 1108 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Funäsdalen dag 5 - 70-200 mm med adapter :)

Sista vandringsdagen föll valet på Guldtur 154, gruvturen. Turen är väldigt vacker, jag tror jag gått den turen alla gånger jag varit i Funäsfjällen. Den utgår från Djupvallen uppe vid Mittåkläppen, samma plats som gårdagens sätertur, så hade vi ju en tanke att de som orkade skulle gå säterturen också, efter gruvturen, och försöka få syn på den tretåiga hackspetten igen. 

Utmed turen ser man många lämningar från förr - fångstgropar, gamla gravhögar, bosättningar och rester från tiden då man bröt koppar- och järnmalm. Det finns gott om skyltar som berättar om gruvdriften och levnadsvillkoren. Alla arbetare skulle vara vid gruvan kl 4 varje morgon för att be en timme, till klockan 5, då arbetet startade. Stugan de bodde i var liten och sannolikt fanns inte ens plats för alla att sova samtidigt utan man fick sova i skift. Inte är man direkt avundsjuk på livet de levde.

Emellanåt hade vi lite regn i luften, och regnbågen såg vi till och från under hela dagen.  På förmiddagen hade vi en hel del, vad vi tror var, sävsparvar i buskagen runt i kring oss. Men de var svåra att fånga på bild, så fort vi kom nära flög de iväg.  

Blev inte så många bilder på gruvorna i år. Den här, som vi tyckte såg ut som ett ansikte, blev den enda bilden

Tillbaka vid djupvallen (det är Djupvallen man ser till vänster i bild, det mörka partiet) åt vi vår matsäck. Sen for Yvonne hem till stugan medan vi andra tog säterturen. Nu var det dock väldigt tyst i skogen. Finns nog en anledning till att fågelskådare ofta är ute tidigt på morgonen. De enda fåglar vi såg var lite talltitor. (Antar jag i alla fall. Jag kan inte skilja talltita från entita, men om jag förstått det rätt så finns inte entitan så högt upp i Sverige. Så artbestämningen är gjord med uteslutningsmetoden.) Möjligen att vi såg den tretåig hackspetten flyga förbi vid något tillfälle, men vi var långt ifrån säkra. Lite trist, men absolut inte oväntat. Och inte blev det några särskilt bra bilder på titorna heller. Men en fin avslutande tur. 

Postat 2021-10-05 17:58 | Läst 1029 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Funäsdalen dag 4 - 24-70 mm och 70-200 mm utan adapter

Vår fjärde dag i fjällen visade prognosen på regn framåt eftermiddagen. Jenny och dottern beslöt sig ändå för att ta en längre tur uppe på kalfjället, en tur Jenny och jag gick förra året i kraftig blåst. Och även om det var en väldigt vacker tur hade jag ingen vidare lust att gå den turen igen i dåligt väder. Och Yvonne ville inte gå så långt, då skulle hon hellre stanna i stugan och läsa en bok. Så istället beslöt vi oss för att ta en kort tur så vi skulle hinna innan regnet. Valet föll på 158, Säterturen. Vi startade tidigt och natten hade varit kall så vi fick börja med att skrapa rutorna på bilarna. 

Vägen upp till startpunkten är väldigt vacker, väl värd en tur bara den. Vägen går ganska högt upp på fjället och det öppnar sig fantastiska vyer över fjällen. 

Där uppe finns också flera vackra tjärnar. Vi stannade ett par gånger på vägen och klev ur bilen för att fota och njuta av utsikten. Jag hade 24-70 monterad på kameran. Det var vid ett av dessa stopp som jag tänkte byta till 70-200 men upptäckte att adaptern låg kvar hemma i stugan. Lite surt, men samtidigt var jag ju glad att jag upptäckte det innan jag börjat vandra, nu kunde jag ju lämna det objektivet i bilen så slapp jag ju åtminstone att bära runt på den vikten.

Mittåkläppen

Mittåkläppen igen. Vissa motiv kan jag fota hur många gånger som helst på en och samma tur...

Nere i skogen flög det plötsligt förbi något gult och satte sig inte allt för långt från stigen. Tämligen orädd så det gick att smyga sig ganska nära trotts att jag hade en hund. Nu hade det ju varit trevligt med den där 70-200. Och adaptern. Och kanske till och med den där telekonvertern som också låg kvar i stugan... 

Djupdalsbäcken slingar sig fram.

Yvonne och jag han gott och väl tillbaka till stugan innan regnet kom. Dottern och Jenny gjorde det inte. Eller rättare sagt, de slapp regn men fick snö istället. De hade däremot turen att träffa på en nyfiken hökuggla som följde efter dem en bit. De uppfattade det som att ugglan var intresserad av dotterns hund, men att den nog konstaterade att hon var ett för stort byte. Så jag var väldigt avundsjuk på att de fick se en uggla, och de var väldigt avundsjuka på oss som sett en tretåig hackspett.

Postat 2021-10-03 18:23 | Läst 884 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Funäsfjällen dag 3 - mobilbilder

Dag 3 visade prognosen regn hela dagen så vi valde turen runt Tevsjön. Den går till största delen inne i skog och, även om jag tycker om att vara ute när det regnar, så är det ändå trevligare med regn i skogen än på kalfjället. Kameran fick stanna i stugan så det blev bara mobilbilder denna dag.

Turen började vid Tevsjön.

Hundarna fick på sig regnkläder, både för att de inte ska bli genomblöta så de börjar frysa när vi rastar, men främst för att de inte skulle bli så fruktansvärt smutsiga. Alldeles i början av turen fanns en liten raststuga. Spejja, som hatar regn, tyckte vi kunde stanna där inne.

Tevån. Utmed många av Guldturerna har man satt upp skyltar som berättar om vad man ser och om livet förr. Ofta slås man av hur hårt livet måste varit. Här i Tevån ska en förtvivlad kvinna dränkt sitt nyfödda barn en midsommarnatt. Sägnen säger att man än idag kan höra spädbarnsgråt om man befinner sig i närheten under midsommarnatten.

Kalkugn. Här, mitt ute i skogen, brände man kalk under 1800-talet. Den brända kalken var mycket lättare att frakta än kalksten.

Dôlôsåkern, en fd potatisåker mitt ute i skogen.

Tillbaka ner till Tevsjön. Nu hade det sluta regna och vi hittade en trevlig rastplats vid vattnet.

Postat 2021-10-02 17:34 | Läst 875 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera