The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight XXXX // Dogma 07

"Den fotografiska bilden är inte död, men den är svårt sjuk. I en tid då allting är möjligt, inte minst med datorns hjälp, så har den klassiska fotografin allt mer kommit att påverkas av den digitala illustrationen. Och detta så till den milda grad att det idag är omöjligt att veta hur en bild kommit till. För den kommersielle fotografen som levererar beställningsbilder för reklam mm. så har det alltid varit så, fotografiet tar illustrationens plats. För många fotografer så är detta inte bara en självklarhet utan ett helt acceptabelt sakernas tillstånd. Men gränserna mot bildjournalistik och övrig dokumentär fotografi suddas ut med allt vad det innebär av förlorad trovärdighet och ifrågasättande av fotografens arbetsmetoder. Det tidiga 2000-talets bildskatt riskerar att förlora sig ett träsk av bildmanipulation och piktoralistiska strävanden."
.
Det va så här vi formulerade Dogma år 2007!  Tiden går och utvecklingen också! Eller förändringen i alla fall! ;)
.
/Bengan
.
Ps. Å vad f-n e Pictorialismen? ;)

Inlagt 2021-11-11 21:24 | Läst 1225 ggr. | Permalink

"Intressant! Ja var passeras gränsen till piktorialismens domäner? /Gunnar S (Finfin bild fö.)"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant! Ja var passeras gränsen till piktorialismens domäner?
/Gunnar S
(Finfin bild fö.)
Svar från Benganbus 2021-11-12 10:09
Vissa tycker att det redan är en masspassage! ;)
B)
Dogma påverkade mig starkt och fick mig att gå tillbaka till ursprunget, bilden skulle göras i kameran utan en massa pyssel med rekvisita och ljussättning, de tankarna påverkar mig fortfarande. När jag skall ta en bild så vill jag att den skall vara klar direkt från kameran. Nu är det ju inte riktigt så enkelt, en viss efterbehandling krävs alltid, särskilt när man arbetar i svartvitt och vill göra konverteringen själv.
Jag arbetar så långt som möjligt med naturligt ljus och det skulle aldrig falla mig in att fuska med bilder.
En annan effekt med Dogma-tänket är att jag sällan tar mer än en eller två bilder på varje motiv, fast det kan ibland ta lite tid innan jag bestämmer mig för hur jag vill ta en bild.
Å andra sidan om man vill tänka mer konstnärligt på bilder så ser man väl på negativet eller Raw-filen som en skiss från vilken man skall ta fram en tolkning av det som man ser eller vill visa.
Om det ena eller andra sättet är bättre har jag ingen åsikt om, jag uppskattar båda sätten att göra bilder, både de enkla nakna och direkta bilderna som de konstnärligt tolkade och till viss del efterbehandlade bilderna.
Men som med allt annat så är extra allt mest populärt.
Att man fortfarande föredrar att fotografera i svart-vitt ses av vissa som lite märkligt när man kan fotografera i färg, andra kanske till och med tycker att det är lite pretentiöst, jag skyller på åldern, till och med tv-bilden var svart-vit när jag var barn.
Dogma är en bra tanke, släpp den inte.
Ha en fin kväll
Stefan
Svar från Benganbus 2021-11-12 10:06
Tack för intressanta funderingar Stefan!
Ha det bra du med!
/Bengan
En spännande bild tycker jag. Vet inte varför. Får man kalla den ett ryggskott?
Svar från Benganbus 2021-11-12 10:07
Ryggskott låter bra tycker jag! :)
/B