The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 971 / Vedspis, global uppvärmning, böcker, M Leica och en del annat.
Vedspisen brinner ganska mycket just nu, och det är ett trevligt sällskap, och ute härskar kylan. Vi hade -20 i morse uppe på Gnestahöjden, och nere vid sjön i sta'n så är det säkert -25.
Vad gäller väder och global uppvärmning, så ligger det här i linje med det hela vad jag förstår. Jag menar, att uppvärmningen består inte bara av en långsam och fin uppvärmning till ett sommarklimat, utan den består av oväntade ändringar i större vädersysten som vi tidigare har trott varit stabila.
http://www.yr.no/nyheter/1.7424209
http://www.yr.no/nyheter/1.7419598
Och det är inte så bra då vi ligger på samma breddgrad som södra Grönland.
Hur som helst, jag tror det går åt skogen!
Jag menar så här, vi hinner inte samordna något radikalt vad gäller vår livsföring här på planeten innan det är försent. De flesta i-länder verkar ju bara vänta på att någon annan skall börja agera! Och gemene man i världens I-länder väntar också på att något skall hända, eller att nå'n ny rabatt kommer på miljöbilar! ;)
Så lycka till alla barnbarn....
Under tiden vi väntar här på akterdäck, så kan jag ge tips på nå't läsbart! Läser en populärvetenskaplig bok. (Som ligger ganska nära en faktabok)
Och ett annat tips det är de årsböcker jag visade bilder ur i förra bloggen. Böcker man kan ofta kan hitta på loppis.
Och så kameror i kyla. Jag blir litet begränsad i fotandet när det är så här kallt. Kamerorna funkar, med det blir inte lika lätt att ta ett snaps!
Lät i alla fall en M Leica stå i garaget några timmar, det bör ha varit -15 där inne i garaget, och testade sedan tiderna. Dom lät som vanligt!
Och ett öltips! Hittade ett öl på systemet med en litet avvikande etikett.
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=11374&Butik=0&SokStrangar=%u00d6L%3aUSA%3aAlla+storlekar%3a%3a%3aBeska%3aFyllighet%3aS%u00f6tma%3a
Det hela såg väl inte så julöllikt ut precis, men efter en provsmakning ändrade jag mig! Bra beska, men fin fyllighet!
Annars så kör jag Porter som julöl! Eller Guinness! :)
http://www.systembolaget.se/Uppslagsbok/Ol/porterostout.htm
Ock vad gäller Porter!
"Efter några års lagring får ölet en angenäm torrhet och kan i vissa fall påminna om starkvin. Det är den höga maltigheten, fylligheten och alkoholen som gör att ölet vinner på lagring".
Vad händer för övrigt i Sverige-världen då? SJ har som vanligt ett löfte att vintertrafiken skall fungera.
Det är väl det här man kallar för mantra!?
Och kan ändå inte förstå varför inte regering/samhälle tar befälet över viktiga kommunikationer i ett samhälle? Det borde väl bli konstnadseffektivt på längre sikt? Och ordning och reda liksom!? ;)
I sammanhanget kan jag tala om att jag gynnar den lokala affärsverksamheten i Gnesta mera i år tack vara SL och SJ! :)
Det känns både säkrare och då trevligare att ha gångväg till stugvärmen och vedspisen efter att jag julhandlat, än att ge sig ut på okända äventyr via SL och SJ.
Slut för idag!
Måste nu också kolla så inte vedspisen slocknar! :)
/Bengan
För övrigt kommer allt bli bra, sålänge Guinnes finns kvar :-))
God jul! //Tommy
God Jul tillbaka!
/Bengan
Samtidigt spelar bandet "Närmare Gud till dig..."
/H
åkte litet åt sidan, väntade på att liften skulle stanna, tittade på utsikten under tiden, se'n när det va helt tyst i backen, började jag åka i stora svängar ned mot liftstitionen...
Nynnades Wagner... ;) :)
Stora båtar kan väl inte sjunka...!? ;)
http://www.youtube.com/watch?v=CjzP137fWj4
http://www.concatenation.org/futures/goliath_ferguson.pdf
Utförsåkning kan jag ägna mig åt på väg till bussen, det är opistat om man säger...
Ha det gott! /Thomas
Om du ska ta snaps i stark kyla kanske du borde ta en snaps först. Eller som Albert Engströms predikant framhöll: "Att alkoholen värmer är ett välkänt faktum, som dock inte överensstämmer med verkliga förhållanden." Men ett par snaps räcker nog en snaps till.
Min fars julrecept: 1 porter, 1 pilsner, 1 sockerdrica. Tillsätt Renat efter smak. Ett (stort) glas till julbordet frammanar instant julstämning och sätter matsmältningen i form. Men den är lite för söt för sillen, så lämpligen bör man öppna med en god akvavit till silltallriken. Min egen favorit är Ålborgs Taffelakvavit (med den röda etiketten).
Det här receptet, med porter å de, det låter som Mumma va?
(Mumma en gammal juldricka)
Ålborg e fin!
Linie Aquavit också! (Den har ju passerat ekvatorn och har båtens namn inskrivet på baksidan av etiketten!)
Men den bästa av alla drycker, det tycker jag är Bäska! :)
/B
Ps. Man kan blanda OP och Bäska, det blir också bra! :)
2/3 OP och 1/3 Bäska.
Annars brukar man få behålla Bäska själv! ;)
God Jul!
/B