The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 971 / Vedspis, global uppvärmning, böcker, M Leica och en del annat.

 

Vedspisen brinner ganska mycket just nu, och det är ett trevligt sällskap, och ute härskar kylan. Vi hade -20 i morse uppe på Gnestahöjden, och nere vid sjön i sta'n så är det säkert -25.

Vad gäller väder och global uppvärmning, så ligger det här i linje med det hela vad jag förstår. Jag menar, att uppvärmningen består inte bara av en långsam och fin uppvärmning till ett sommarklimat, utan den består av oväntade ändringar i större vädersysten som vi tidigare har trott varit stabila.
http://www.yr.no/nyheter/1.7424209

http://www.yr.no/nyheter/1.7419598

Och det är inte så bra då vi ligger på samma breddgrad som södra Grönland.

Hur som helst, jag tror det går åt skogen!
Jag menar så här, vi hinner inte samordna något radikalt vad gäller vår livsföring här på planeten innan det är försent. De flesta i-länder verkar ju bara vänta på att någon annan skall börja agera! Och gemene man i världens I-länder väntar också på att något skall hända, eller att nå'n ny rabatt kommer på miljöbilar!  ;)
Så lycka till alla barnbarn....

 

Under tiden vi väntar här på akterdäck, så kan jag ge tips på nå't läsbart!  Läser en populärvetenskaplig bok. (Som ligger ganska nära en faktabok)

 

 

 

 

 

 

 

Och ett annat tips det är de årsböcker jag visade bilder ur i förra bloggen. Böcker man kan ofta kan hitta på loppis.

 

Och så kameror i kyla. Jag blir litet begränsad i fotandet när det är så här kallt. Kamerorna funkar, med det blir inte lika lätt att ta ett snaps!

 



Lät i alla fall en M Leica stå i garaget några timmar, det bör ha varit -15 där inne i garaget,  och testade sedan tiderna. Dom lät som vanligt!

 

Och ett öltips! Hittade ett öl på systemet med en litet avvikande etikett.

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=11374&Butik=0&SokStrangar=%u00d6L%3aUSA%3aAlla+storlekar%3a%3a%3aBeska%3aFyllighet%3aS%u00f6tma%3a

Det hela såg väl inte så julöllikt ut precis, men efter en provsmakning ändrade jag mig!  Bra beska, men fin fyllighet!

Annars så kör jag Porter som julöl!  Eller Guinness! :)
http://www.systembolaget.se/Uppslagsbok/Ol/porterostout.htm

Ock vad gäller Porter!
"Efter några års lagring får ölet en angenäm torrhet och kan i vissa fall påminna om starkvin. Det är den höga maltigheten, fylligheten och alkoholen som gör att ölet vinner på lagring".

 

Vad händer för övrigt i Sverige-världen då?  SJ har som vanligt ett löfte att vintertrafiken skall fungera.
Det är väl det här man kallar för mantra!?

Och kan ändå inte förstå varför inte regering/samhälle tar befälet över viktiga kommunikationer i ett samhälle?  Det borde väl bli konstnadseffektivt på längre sikt? Och ordning och reda liksom!? ;)

I sammanhanget kan jag tala om att jag gynnar den lokala affärsverksamheten i Gnesta mera i år tack vara SL och SJ!  :)

Det känns både säkrare och då trevligare att ha gångväg till stugvärmen och vedspisen efter att jag julhandlat, än att ge sig ut på okända äventyr via SL och SJ.

Slut för idag! 
Måste nu också kolla så inte vedspisen slocknar!  :)

/Bengan

 

Classic Telemark

 

 

 

 

Inlagt 2010-12-22 08:17 | Läst 4830 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sista bilden där är så jäkla läcker; fart, lutning, nostalgi och vinter.
För övrigt kommer allt bli bra, sålänge Guinnes finns kvar :-))

God jul! //Tommy
Svar från Benganbus 2010-12-22 09:13
Guinness är livskvalitet! :)
God Jul tillbaka!
/Bengan
Det finns goda skäl att öva utförsåkning. Dokumentationen är utmärkt.
Samtidigt spelar bandet "Närmare Gud till dig..."
/H
Svar från Benganbus 2010-12-22 12:31
När jag jobbade som skidlärare brukade jag ta sista liften upp,
åkte litet åt sidan, väntade på att liften skulle stanna, tittade på utsikten under tiden, se'n när det va helt tyst i backen, började jag åka i stora svängar ned mot liftstitionen...
Nynnades Wagner... ;) :)

Stora båtar kan väl inte sjunka...!? ;)
http://www.youtube.com/watch?v=CjzP137fWj4
En global samordning är väl ingen konst, eller så är det. Jag hittade den här som jag tycker är underhållande:
http://www.concatenation.org/futures/goliath_ferguson.pdf

Utförsåkning kan jag ägna mig åt på väg till bussen, det är opistat om man säger...

Ha det gott! /Thomas
En kortfattad historik över nästan allting -- det kommer mig att tänka Falstaff Fakirs berömda bok "Envar sin egen professor eller Allt mänskligt vetande i sammandrag". Fast i den boken kan man inte lära sig någonting alls.

Om du ska ta snaps i stark kyla kanske du borde ta en snaps först. Eller som Albert Engströms predikant framhöll: "Att alkoholen värmer är ett välkänt faktum, som dock inte överensstämmer med verkliga förhållanden." Men ett par snaps räcker nog en snaps till.

Min fars julrecept: 1 porter, 1 pilsner, 1 sockerdrica. Tillsätt Renat efter smak. Ett (stort) glas till julbordet frammanar instant julstämning och sätter matsmältningen i form. Men den är lite för söt för sillen, så lämpligen bör man öppna med en god akvavit till silltallriken. Min egen favorit är Ålborgs Taffelakvavit (med den röda etiketten).
Svar från Benganbus 2010-12-22 23:12
Den här boken om allting lockar till fördjupningar! :)
Det här receptet, med porter å de, det låter som Mumma va?
(Mumma en gammal juldricka)
Ålborg e fin!
Linie Aquavit också! (Den har ju passerat ekvatorn och har båtens namn inskrivet på baksidan av etiketten!)
Men den bästa av alla drycker, det tycker jag är Bäska! :)
/B
Ps. Man kan blanda OP och Bäska, det blir också bra! :)
Jo, det är mumma. När det gäller akvavit, så är utbudet här ytterligt begränsat. De enda sorter jag sett är Alborg och Bornholm. Svenska böcker är det också väldigt svårt att få hit, men Bryson skriver ju på Engelska. Så originalet har de nog på bibliset här, jag ska kolla. Annars får de skaffa den.
Svar från Benganbus 2010-12-23 23:06
Det här med OP och Bäska är värt att pröva.
2/3 OP och 1/3 Bäska.
Annars brukar man få behålla Bäska själv! ;)
God Jul!
/B
OP och Bäska -- som jag nämnt är dessa oumbärliga drycker omöjliga att komma över här. Men vad som finns är riktig absint. Jag gissar att det är något i samma väg som den blandning du föreslår. Vad man får göra är att blanda ut den med hälften vatten, den är helvetesstark.