The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 868 / Normalobjektiv är inget för mig, men det finns ändå ett undantag...
Jag gillar ju vidvinklar av olika anledningar, bla för att jag ofta är nära mina motiv, dels för att en vidvinkel lättare går att "köra hyperfokal", dels för att en vidvinkel ofta är ett litet objektiv, som gör att kameran blir liten och smidig!
Men det finns alltid undantag! Alltid!
Ett ständigt undantag är ett litet, kompakt, mycket kompetent objektiv som även har en spännande historia!
Ett Zeiss Sonnar 1,5/5 cm!
Här sitter ett sådant objektiv på en gängleica, kanske inte den bästa lösningen, då gängleican har en ganska kort mätsökarbas, men ibland skall man inte bry sig så mycket, utan bara fota!
Håller också på att ta några rullar med en Contax IIa och med Biometar 35 mm, men kunde inte hålla mig, så jag satte på ett ryskt objektiv, ett kompakt Kievobjektiv, ett Zorki 1,5/5 cm från 1949.
Зоркий = Zorki, betyder skarpsynt! :)
Och det blir en liten, kompakt och mycket kompetent fotoutrustning!
Men så är det något annat, det här Zorkiobjektivet döljer en hemlighet :)
Det ser en någorlunda invigt redan utanpå objektivet! ;)
Och det blir klart när man skruvar ur objektivhuvudet och hittar en liten nummerserie, och se'n kontrollerar man den här nummerserien i en gul bok för att även se så objektivet är tillverkat, och när, och ev till vad! :)
Objektivet är en Sonnar 1,5 / 5 cm. (serienummer) 845929
Objektivet ligger i en serie 2.845.301 - 2.847.300 Fertig 01-01-1946. T-Belag. (Ingen notering till vilken kamera objektivet var avsett för)
Små dolda saker kan göra helheten ännu mer spännande och kul att fota med! :)
/Bengan
Ps. En annan Sonnar 1,5/cm, också den i Rysk fattning, funkar mycket bra på en M Leica! :)
Denna serie tillverkades troligen i huvudsak under det sista krigsåret och låg färdig när ryssarna stormade in i Jena. Zeiss hade stora problem med att klara de enorma kraven på objektivleveranser till Sovjetunionen enligt krigsskadeståndsavtalet. Vid sidan av färdiga Zeissobjektiv, valde man att leverera färdiga objektivkroppar - där ryssarna alltså kunde stila till det och sätta sina egna namn på objektivringen. Du och jag som skruvar i saker och ting avslöjar genast fuskerierna.
Jag vet att svenska ledande kommunister efter kriget slog sig för bröstet och talade lyriskt om den fantastiska industriproduktionen i Sovjetunionen så snart efter kriget - hå, hå.
Du bara retas, Bengan. :-)