The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6789 // Måndag morgon! Och så fotofika på Tårtan nu på onsdag!

1960-tal!

Ett problem med att bli äldre är att man kan jämföra med hur det va förr! Ungdomar har ännu inte fattat det här för dom har inte blivit äldre, utan suckar bara när vi talar om hur det va förr eller hur allt egentligen hänger ihop! ;) Sven-Eric Liedman skriver om det här i DN idag och om regeringen, för vi har ju en ganska ung regering, eller vad nu okunskapen där kan bero på! ;)

Och så skriver Jonas Fröberg om den riktiga Väderrapporten på sista sidan på DN Kulturdelen! Nu finns ju Väderrapporten kvar, en kortversion, inte för att den behövs, utan för att vi äldre skall få ha något kvar! ;) Men dagens ungdomar, de som nu jobbar på radion och låter Väderrapporten få vara kvar, dom har ändå inte förstått! ;) I poesi ingår även en behaglig uppläsarröst något som inte alla på SMHI har! Mao. de som numera läser upp Väderrapporten för rättvisans skull! Alla skall ju få vara med och läsa! ;) Det är mycket rättvisa i dag och mindre poesiläsarkompetens!
Där kom det! Nu får man akta sig, det här kan bli hets mot folkgrupp! Mot alla ungdomar alltså!   ;)

Och så är dagens Väderrapport bara en kortrapport! En gång i tiden när man skulle ut på kalfjället så lyssnade man på tio minuters väder! :) Det va även snödjupet på  fjällstationer, med temperatur och vind! Och vad gäller sjörapporten, så va den hela vägen från England och upp i Bottenviken! Vilken information!

För övrigt skall jag försöka konkretisera mig och lägga alla mina 1960-talsbilder i samma mapp!
Och så hittade jag en rulle film i min Nikon FE! :)

Och som sagt, fotofika på Tårtan nu på onsdag den 23:e från 15.00! Väl mött!

/Bengan

Ps. Och det blev ingen fart på "trädgårdsfesten" förrän en av gästerna råkade välta bikupan! ;) :)

Inlagt 2024-10-21 08:03 | Läst 585 ggr. | Permalink

"Oj oj Bengt så du tar i. Hörbarhet i radio är en knepig fråga, det minns jag mycket väl sedan mina år på RiksRadion. Att språket alltid utvecklas är en självklarhet och att det därför låter annorlunda idag än för 50 år sedan är inte så konstigt. Störande för vissa, helt naturligt för andra. Talet speglar samtiden helt enkelt. Det jag kan tycka är störande är möjligen när man ”översätter” talspråk till skrift och i tid och otid använder utropstecken som skiljetecken. Det blir svårläst när varje mening skriker…. /per-erik"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ha, ha - du törs bli lite vassare efter hand som du blir äldre Bengan.
På Hasselvik på somrarna lyssnar jag mycket på radio. Där har "rättvisan" slagit över i selektering. Det verka vara så att för att få prata i P1 skall man helst ha en rejäl dialekt, eller mycket hörbar utländsk bakgrund. Kraftigt talfel kan även gå bra. Om man sluddrar och sväljer hela ord, så är framgången given.
Att vara kvinna eller rasifierad person räcker alltså inte längre på P1.
Svar från Benganbus 2024-10-21 09:27
När man sökte jobb på Radiotjänst förr, så ingick ett talprov! Inget konstigt med prov i ett sammanhang när tal skulle uppfattas tydligt! :)
/B
ericborgstrom 2024-10-21 09:36
Ett i mitt tycke obehagligt inlägg. /Eric Borgström
morgondotter 2024-10-21 10:27
mycket obehagliga tankar du har
Svar från Benganbus 2024-10-21 11:15
Är det texten min blogg du menar Inger? ;)
Svar från Benganbus 2024-10-21 12:04
Erik, kan du förklara eller utveckla din kommentar närmare om det gäller min blogg!
/B
ericborgstrom 2024-10-21 12:22
Det var Peter Hennings inlägg jag kommenterade. Det går över obehaglighetsgränsen enligt mig. Bengts har jag inte så svårt för. I radion bör man tala tydligt men det behöver inte innebära rikssvenska./Eric som pratar lundensisk
skånska.
syntax 2024-10-21 13:57
Hennig var namnet.
Oj oj Bengt så du tar i.
Hörbarhet i radio är en knepig fråga, det minns jag mycket väl sedan mina år på RiksRadion. Att språket alltid utvecklas är en självklarhet och att det därför låter annorlunda idag än för 50 år sedan är inte så konstigt.
Störande för vissa, helt naturligt för andra.
Talet speglar samtiden helt enkelt.
Det jag kan tycka är störande är möjligen när man ”översätter” talspråk till skrift och i tid och otid använder utropstecken som skiljetecken. Det blir svårläst när varje mening skriker….
/per-erik
syntax 2024-10-21 11:15
Jag tycker att det är bra när någon törs ta i och ge luft åt sådant som är inopportunt - men som väldigt många i alla fall tycker. Demokrati ni vet - det där med majoriteten...
Att ha ett gravt talfel, eller sluddra och svälja ord, kan aldrig döljas bakom "språkutveckling". Det är ingen mänsklig rättighet att tala i radio. Tillbaka med taltest vid anställning - så att man på ett rimligt sätt hör vad som sägs.
Svar från Benganbus 2024-10-21 12:31
Per-Erik, jag vet att vi lever i en tid då tydlighet och att ställa krav är ett fel! ;) Vi vågar inte säga ifrån, eller ställa krav, vare sig till våra barn eller i annat! (För att komma litet ifrån ämnet, så är det här sannolikt en stor orsak till SD kommit i ropet!)
Men att tycka att taltydligt är en fördel vid uppläsningar, tex i radio, det tycker jag inte är ett fel! (Och jag förutsätter att de som kommenterat här i bloggen läst de artiklar jag hänvisar till i DN)
Zingo var försvinnade god i min ungdom. Det är den fortfarande. (apropå bilden).
I min farfars sommarstuga (vid Vänern) lyssnade vi på den behagligt upplästa sjörapporten på somrarna och roades av alla konstiga namn på observationsplatserna. Trygghet! Det lät alltid likadant =)
Fin bild och tidsdokument, Bengan!
Själv skulle jag nog lagt den i gråskaleläge innan publicering, så att de rödaktiga färgsticken försvinner.
Svar från Benganbus 2024-10-21 11:59
Det hade jag ingen koll på! Tack!
/B