The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6842 // Fokusshift via en digital M Leica!

Bilden har mycket litet med innehållet i bloggen att göra!

.

En liten essä om fokusshift via en digital M Leica! Fokusshiftet "förvinner" när man fotar nedbländat, som de flesta gör, man uppfattar det inte då! Och det uppstår inte via live view! Och det märks mycket, mycket sällan när man fotar analogt, då filmen är mer förlåtande än en sensor!  Jag har sett det då jag fotar på full öppning med en digital M Leica via mätsökaren,  men bländar man ned, som de flesta gör och tex. bara fotar dagtid, så märks inte det här, så då e det bara att fota på! :)
Nördigt och nästan överkurs alltså! Och det gäller inte alla objektiv!

Här är en del läsning där fokusshift nämns!
https://www.47-degree.com/focus-shift/leica-m-50mm-lens-comparison-part-1

/Bengan

Inlagt 2024-12-03 07:55 | Läst 444 ggr. | Permalink

"Fokusskift är ju ett optiskt fenomen som innebär att skärpeplanet förskjuts när randstrålarna skärmas av (alltså när man bländar ned). På en ljusstark glugg där inte detta lilla skifte i fokus äts upp av skärpedjupet så kommer detta problem att finnas för alla objektiv oavsett vem som tillverkat det. Man kan då välja att kompensera för detta när man justerar objektiven så att man till exempel inte låter skärpeplanet vara riktigt exakt på full öppning i mätsökarfallet. Som sagt alla gluggar har detta och det är märkbart på alla kameror om man inte som med de spegellösa ställer skärpan nedbäddat direkt på sensorn. En missuppfattning är och har ofta varit inte minst på fotosidan att detta skulle vara något "fel" som vissa objektiv lider av. Men det är alltså så optik beter sig. Jag tror inte att digitala Leica beter sig annorlunda än vilken spegelreflex som helst egentligen. Med en spegelreflex ställer man ju som regel skärpan vid full öppning, om man då fotograferar endast med ett eller två stegs nedbländning på en ljusstark glugg kommer skärpeplanet i vissa fall flytta sig mer än vad skärpedjupet "äter upp". De skrev en bra artikel om detta i LFI för en massa år sedan. /Affe"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
hur det än förhåller sig

är din bild mycket bra
Svar från Benganbus 2024-12-03 12:39
Tack för det Inger!
/Bengan
Fokusskift är ju ett optiskt fenomen som innebär att skärpeplanet förskjuts när randstrålarna skärmas av (alltså när man bländar ned). På en ljusstark glugg där inte detta lilla skifte i fokus äts upp av skärpedjupet så kommer detta problem att finnas för alla objektiv oavsett vem som tillverkat det. Man kan då välja att kompensera för detta när man justerar objektiven så att man till exempel inte låter skärpeplanet vara riktigt exakt på full öppning i mätsökarfallet. Som sagt alla gluggar har detta och det är märkbart på alla kameror om man inte som med de spegellösa ställer skärpan nedbäddat direkt på sensorn. En missuppfattning är och har ofta varit inte minst på fotosidan att detta skulle vara något "fel" som vissa objektiv lider av. Men det är alltså så optik beter sig. Jag tror inte att digitala Leica beter sig annorlunda än vilken spegelreflex som helst egentligen. Med en spegelreflex ställer man ju som regel skärpan vid full öppning, om man då fotograferar endast med ett eller två stegs nedbländning på en ljusstark glugg kommer skärpeplanet i vissa fall flytta sig mer än vad skärpedjupet "äter upp". De skrev en bra artikel om detta i LFI för en massa år sedan.
/Affe
Jag håller helt med Affe här.
På en mätsökarkamera måste man säkerställa att dubbelbildens sammanfallande verkligen överensstämmer med skärpeplanet på full glugg, gärna i början av det lilla skärpedjup som ändå finns, om man nu har en avståndsmätare som medger sådan noggrannhet. Det är tveksamt för en M-Leica.
Kanske det växande särpedjupet när man bländar ner, då täcker in fokusskiftet. Om inte - kan man pröva mer att ställa avståndsmetaren i början av skärpedjupet vid två stegs nedbländning. Man får lite pröva sig fram.

Om man har en enögd spegelreflexkamera, kan man vid bra ljus ställa skärpan vid nedbländat objektiv.
Jag har tre av dessa testade gluggar och två av dem är Sonnarer. Dessa nästan hundraåriga objektiv-konstruktioner har en "flyende" skärpepunkt vid några bländarstegs nedbländning som inte täcks av skärpedjupet på mindre än fyra fots avstånd. Med mina Jupiter-gluggar är det lika likadant. (om det nu är så nödvändigt att plåta något nedbländat, "to darn close" överhuvud taget :)

Det är bara att att anpassa sig som the Dude säger i filmen Big Lebowski; https://youtu.be/sYsw0KVRjCM?si=S92iqQs7uGtb3VHY
Svar från Benganbus 2024-12-04 10:18
Några måste göra motstånd!
Vägra elbil och elkamera! ;)
B)