The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6850 // Julen, Jesus och Jesusrörelsen!

Om Jesusrörelsen! Funderingar i juletid! En liten återblick!

Som jag ser det så verkar det som att de tidiga värderingarna av jämställdhet som fanns i den tidiga Jesusrörelsen gradvis försvann när kristendomen blev mer institutionaliserad! När den kristna kyrkan började etableras och växa, blev den alltmer påverkat av de patriarkala strukturer och kulturella normer som var dominerande i de samhällen där kristendomen spreds!

Kyrkofäderna och teologerna under de första århundradena efter Kristus tog ofta intryck av samtidens filosofiska och juridiska tänkande, vilket ledde till en gradvis minskning av kvinnors roller inom kyrkan! Som ett resultat blev kvinnor ofta uteslutna från ledarskapspositioner och deras roller begränsades till mer traditionellt ”kvinnliga” sfärer!

Så till en viss del kan man säga att de patriarkala strukturer och normer som har format samhället genom historien också har bidragit till de utmaningar som kvinnor fortsatt möter i dag, vilket ledde till bla. #MeToo-rörelsen! Trots många framsteg i kampen för jämställdhet, kvarstår många av dessa strukturer och normer, vilket innebär att kvinnor fortfarande ofta utsätts för diskriminering, trakasserier och våld!


Och" vintern" går vidare! Så håll ut! Framtiden är Vår!
/Bengan

Inlagt 2024-12-09 06:50 | Läst 606 ggr. | Permalink

"Ett citat som ofta felaktigt tillskrivs Oscar Wilde säger det mesta tycker jag: "Religion is like a blind man looking in a black room for a black cat that isn't there, and finding it." Alla dogmatiska ideologier där det finns ett "vi" som har rätt mot ett "dem" skapar ofta förödande konsekvenser. Det är bara att se sig omkring i världen för att inse detta. Då kommer det finnas de som säger att "de missbrukar religionen i sina egna syften" osv.. Men det visar sig tyvärr att även många av de som brukar säga så slirar in på den banan när de upplever att detta "vi" är hotat eller att ett folkmord ligger i linje med profetior man vill se förverkligade som exempel. Personligen tror jag att människan uppfann Gud för att kunna leva med sitt dåliga samvete över hur hon behandlar andra människor och varelser. Ytterligare ett stort problem: Man skall respektera religion! Vilket lägger sordin på en öppen debatt på humanistiska grunder. För mig borde religion behandlas som vilken ideologi som helst och ses med "liberala" ögon, alltså jag respekterar var och ens rätt att tro vad som helst, däremot respekterar jag inte nödvändigtvis tron i sig. /Affe"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Rubriken borde väl vara:
Kvinnodagen, kvinnor, och kvinnorörelsen?
Även om vår tro skiljer sig något åt, håller jag med dig om att kvinnors roll i kyrkan förändrades över tid, ofta till det sämre. Under kristendomens tidiga dagar hade kvinnor ofta framträdande roller som diakoner och profeter, men när kyrkan blev en del av den romerska statsapparaten förlorade de mycket av sitt inflytande. Denna utveckling förstärktes efter kyrkomötet i Nicaea år 325, som lade grunden för en mer hierarkisk och institutionaliserad kyrka präglad av romerska värderingar. Romersk lag och kultur, där män hade dominerande makt i familj och samhälle, påverkade också kyrkan och gjorde det allt svårare för kvinnor att inneha ledarroller, med undantag för det klosterväsende som växte fram under 300-talet.
/Mikael
Det fanns en Jesusrörelse på 1970-talet också. Jag var själv en del av den. Efter ett tiotal år verkade den försvinna men i själva verket assimilerades den av de traditionella kyrkorna och förnyade dem. I den rörelsen hade kvinnorna sin givna plats. Och det var inte vid spisen =)
Ett citat som ofta felaktigt tillskrivs Oscar Wilde säger det mesta tycker jag:
"Religion is like a blind man looking in a black room for a black cat that isn't there, and finding it."

Alla dogmatiska ideologier där det finns ett "vi" som har rätt mot ett "dem" skapar ofta förödande konsekvenser. Det är bara att se sig omkring i världen för att inse detta.

Då kommer det finnas de som säger att "de missbrukar religionen i sina egna syften" osv.. Men det visar sig tyvärr att även många av de som brukar säga så slirar in på den banan när de upplever att detta "vi" är hotat eller att ett folkmord ligger i linje med profetior man vill se förverkligade som exempel.

Personligen tror jag att människan uppfann Gud för att kunna leva med sitt dåliga samvete över hur hon behandlar andra människor och varelser.

Ytterligare ett stort problem: Man skall respektera religion! Vilket lägger sordin på en öppen debatt på humanistiska grunder. För mig borde religion behandlas som vilken ideologi som helst och ses med "liberala" ögon, alltså jag respekterar var och ens rätt att tro vad som helst, däremot respekterar jag inte nödvändigtvis tron i sig.
/Affe
syntax 2024-12-09 16:16
Jag för min del tror att människan i alla kulturer uppfinner Gud att ha som tröstnapp. Vi vet exempelvis att vi skall dö - djuren har inte en aning (Evigt liv - det låter som mumma).
Gud som överlastare av dåligt samvete? Ånej - det tror jag inte. Något samvete av den digniteten har vi aldrig haft. Kolla historieboken.

Sedan håller jag med, och det med acklamation, att det kan vara knalt att hitta saker av lite tyngre slag att respektera i de stora världsreligionerna.
Det är nu inte regelstyrt att springa omkring och respektera så där i största allmänhet. Respektera, det gör man efter starka intryck av gedigna grejer!
utmaningar som kvinnor möter
i
den patriarkala praktiken


vill jag bla nämna den franska kvinna som sövdes ned och våldtogs minst 79 ggr
av femtio män från trakten
inbjudna av hennes man, filmade och ändå förnekande
#MeToo sa några fast detta övergår min tankeförmåga
läste vi inte om kvinnan som pappan låst in i ett källarutrymme och våldtagit, fått barn med under lång, lång tid

läs om vackra flickors, kvinnors utsatthet inom konstvärlden, skönhetsprivilegium
via
Sonia Hedstrands artikel i KRO's tidning

Skönhetsprivilegiet
TEXT: SONIA HEDSTRAND
BILD: SONIA HEDSTRAND. BILD PRIVAT.
Sonia Hedstrand skriver om det kanske mest tabubelagda ämnet i en konstnärlig arbetsrelation – yttre skönhet i den femte delen i Konstnärens artikelserie om de mjuka arbetsmiljöfrågorna.

https://www.kro.se/konstn%C3%A4ren/konstnaren-4-2024/skonhetsprivilegiet/

tack för att du lyfte ämnet
som är stort

/inger
Tror Inger att fotosidan är hennes privata propagandakanal??
Det här är en fotosida där vi som är intresserade av foto skall kunna titta på bilder och diskutera olika aspekter av fotografin - Inte läsa långa könsmonologer av Inger! Läs reglerna för Fotosidan Inger.

Sedan är det ju så att Bengan får skylla sig själv, när han i sin blogg torgför helt andra saker än fotografi. Han triggar då på sig den här sortens missbruk.
Glempis 2024-12-09 21:25
Jag vet inte hur många medlemmar Fotosidan har men något tusental, kanske...? 313 av dem läste din senaste blogg ( om din familj ), alltså ganska många som hoppar över att läsa sånt som inte intresserar dem....Det går ju att göra det valet också. Sen tycker jag nog att om inte Fotosidans administratörer reagerar så är väl inläggen okej? Eller ?
syntax 2024-12-09 21:31
Du var uppenbarligen bland dom 313, och valde alltså inte bort - eller... :-)
Vi vet ju inte ännu om fotosidan reagera på detta - det är ju ganska flagrant.
I övrigt hänvisat jag till mitt svar till Tomas här nedanför.
Det är väldigt ofta bloggarna här på Fotosidan handlar om annat än foto. Så Ingers inslag är väl inte så konstigt med svar på Bengans inlägg. Men desto mer tänkvärt.
/Tomas
syntax 2024-12-09 21:11
Jovars - visst skrivs det om annat än foto, men det har många gånger en anknytning, eller är av oförarglig natur.

Någonstans går det en gräns till fotosidans regler som inte tillåter att bloggarna används som ett politiskt verktyg. Politiskt pamflettskrivande och propaganda är alltså inte tillåtet på FS.
Många stör sig på att fotosidan kan gå samma öde till mötes som många sidor på nätet - ständig upprörande politiskt käbbel.
Fotosidans redaktion har valt att stryka ca 95% av Ingers kommentar här ovan. Därför blir mina kommentarer nedanför lite svårbegripliga, om man inte öppnar länken.
David Elmfeldt 2024-12-11 11:51
För att inte riskera upphovsättsproblem så har vi tagit bort text och ersatt det med en länk till artikeln (så man ändå förstår tankarna).