The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6742 // Om Fotografi och utmaningar! :)

Leksaksavdelningen på Åhlens 1964.

Under en intervju med Søren Kragh-Jacobsen, dansk filmregissör, svarade han: “In every musician’s life there comes a time and place where you want to go back to basics, where you want to play unplugged…”
Det här kan nog även gälla fotografer som en gång började med att fotografera analogt, men nu fotograferar digitalt, både yrkesmässigt och privat! Men känner en nyuppväckt nyfikenhet på att pröva på sitt urspungliga fotograferande igen! För i det analoga tillkommer även utmaningar och svårigheter som sällan ingår i digital fotografi! Den digitala fotografin skall inte vara för utmanande, eller för svår, det är själva grundtanken! ;)
Nog om detta, men man gör såklart som man själv vill! :)

/Bengan

Inlagt 2024-09-08 07:46 | Läst 504 ggr. | Permalink

"Tack för tänkvärda kommentarer! /Bengan"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag hör till dem som återvänt. Den digitala eran är förvisso inte slut men den är satt på undantag =)
Har kvar både analog kamera och framkallnings dosa. Min Yashica 635 plockas fram och laddas med 12 rutor 120 film, lite då och då. Det är ett helt annorlunda sätt att fotografera på. Mycket mer avslappnat och man komponerar och tänker efter på ett annat sätt, innan man låter avtryckarfingret agera!
MEN det är med mina två digitala kameror som jag tar 99% av alla bilder OCH så kommer det att förbli!
Utom när jag vill chilla 👍🏻😀
Det är kanske så att i den analoga bilden numera, finns den tekniska processen inräknad som en komponent när vi betraktar sådana bilder. En tanke bara.
/Gunnar S
Själv har jag sålt alla mina analoga kameror och ångrar det inte alls. Vill inte återvända till att blaska i mörkrum eller vänta på framkallad film.

För övrigt har mitt sätt att fotografera inte ändrats nämnvärt. Jag använder aldrig serietagning, tar bara enstaka bilder på samma motiv (kommer inte hem efter en dag med 4-500 bilder som ska sorteras..) och jag har en mätsökarkamera med objektiv som inte har autofokus, men som har bländarförval (som jag kan tycka vara viktigare). Att mäta ljuset manuellt tar i allmänhet mycket längre tid än att ställa in skärpan.

Jag har också kameror och objektiv med autofokus, men även där är mitt sätt att fotografera ungefär som förr även om jag inte behöver ställa in skärpan eller mäta ljuset.

Jag kan koncentrera mig på bilden i stället. Det är lika svårt nu som förr att ta en "bra" bild, möjligen lite lättare att få till en tekniskt bra bild med en digitalkamera.

/Tomas
Tack för tänkvärda kommentarer! /Bengan