The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6724 // Mycket snack och liten verkstad. Och om bla. Leica M6

Det kan bli så när en analogfotograf försöker följa med i det digitala flödet i en dagsblogg! Gäller såklart flödet i de flesta andra sociala media också, den nya samvaron är inte  gjord för analogt fotograferande! Att fotografera analogt det härstammar från en annan tid, en svunnen och långsammare tid! Så en analogfotograf i dag får försöka kompensera bildtorkan i sociala medier med mycket snack, eller att inte vara med i flödet lika ofta, eller försöka skriva en intressant text, och kanske använda äldre bilder, äldre bilder kan idag betyda en månads gamla bilder eller ännu mera, men bilder som ändå kan vara användbara i ett digitalt sammanhang!
Avdelning mycket snack och liten verkstad alltså!  :)

Vad gäller själva ämnet, analogt fotograferande idag, så kan vara så att vissa fotografer återupptäct fotograferandets glädje igen! De fotograferna kanske började med film en gång i världen och övergick sedan till det digitala men återvänder nu till sina rötter av olika orsaker!
Ett tag i alla fall, eller för alltid, eller tillsammans med det digitala fotograferandet!

Och det är säkert flera som har funderat på Leicas nytillverkning av den analoga kameran Leica M6! För ämnet är intressant, att nytillverka, eller att våga nytillverka en gammal kamerakonstruktion! Se'n kan man såklart säga att kameran är en ikon, men att bara nytillverka en icon räcker inte i en värld där pengar styr och är starkt drivande! Aktieägare borde ha starka synpunkter på att nytillverka en sk. ikonkamera! ;) Misstänker att Leica haft ett antal interna avdelningsmöten om den här nystarten innan man bestämde sig! Och att sedan plocka fram och sätta igång nästan fyrtio år gamla tillverkningsmaskiner och utbilda personal igen till dessa! Och sedan utbilda personal till montering av kameran och service av kameran!
En lyckad chansning?
Eller ett kemikazeuppdrag?  ;)

Hur som helst, jag har haft min Leica M6 sedan 1988 och den fungerar fortfarande mycket bra!

Som sagt, mycket snack och liten verkstad! :)

/Bengan

Inlagt 2024-08-23 08:13 | Läst 711 ggr. | Permalink

"Hur många olika Leica har du, vilken är bäst.... av modellerna tycker du. Själv tycker jag att ljusmätaren i Leica 6 är störande. Men att ladda en M6 är mycket lättare än i en M2 eller M3. Så det finns ju fördelar med allt. Leica är nästan lika vackra som Hasselblad... Men båda är mycket vackra."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
2024-08-23 10:44   Viktor
Det analoga är ju till och med så populärt att till och med sådana som jag, född på 90-talet och uppvuxen med digitalkameror börjar med analogt foto för första gången 👍

Svårt att säga vad det är men det finns ett lugn och eftertänksamhet i analogt foto till skillnad från digitalt. Nästan så att jag har ett starkt minne av varje bild jag fotat analogt. Det har jag inte med den digitala tekniken eftersom jag kan "spreja" hejvilt.
Svar från Benganbus 2024-08-23 13:45
Du sätter det på pricken, att "det finns ett lugn och eftertänksamhet i analogt foto till skillnad från digitala. Nästan så att jag har ett starkt minne av varje bild jag fotat analogt."
Känner igen det här! En bra känsla! :)
/Bengan

Ps. Man visst kan jag använda det digitala när det är bråttom av olika anledningar, men den fina känslan finns i det analoga! :)
Hur många olika Leica har du, vilken är bäst.... av modellerna tycker du. Själv tycker jag att ljusmätaren i Leica 6 är störande. Men att ladda en M6 är mycket lättare än i en M2 eller M3. Så det finns ju fördelar med allt. Leica är nästan lika vackra som Hasselblad... Men båda är mycket vackra.
Svar från Benganbus 2024-08-23 13:50
Litet för många tidigare, nu har jag en M4 och en M6 och en gängleica!
Jag skulle klara mig bra med bara M6, för den gillar jag bäst!
Det finns små olikheter på alla M Leicor, men jag tror att man skall köra in sig på en och hålla sig till den! :)
/B
alf109 2024-08-23 16:50
Om man stör sig på ljusmätaren är det bara att plocka ur batteriet så vips är den borta!
Har också en M6 (ttl) sedan länge och det är den kamera jag plåtat mest med, det enda jag skulle vilja "fixa" är att mätsökaren och ramarna kan vara svåra att se i en del ljussituationer beroende på att man ändrade konstruktionen på M6, känt problem som jag kan leva med. Det går att uppgradera sökaren om man tycker att det är värt det. Gillar M6 bättre än den MP jag hade trots att sökaren var bättre i MP:n.
/Affe
fotomojje 2024-08-23 17:47
Trodde faktiskt inte att man kunde ta bort batteriet på M6, har haft några stycken. Den bästa jag hade var nog Pandan som jag hade. Den var vacker. Hade en M7 också men fotade för lite med den innan jag bytte bort den. Den senaste M2 jag hade tyckte jag mycket om, frammatningsarmen gillade jag skarpt, gick snabbt på något sätt att dra fram filmen. Även om jag inte hade brådis.
ztenlund 2024-08-24 09:59
M7 kan du inte ta ur batteriet ur om du inte vill få enstaka "fall back"-tider, men på M6 går det som sagt utmärkt då den i grunden är helt mekanisk.