The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6603 // AI i våra bildredigeringsprogram! :)

I Photoshop tex. har AI-tekniken blivit alltmer integrerad. Här är ett sätt av flera som AI används i Photoshop: "Generative Fill: Generative Fill är en funktion som låter dig lägga till, ta bort eller expandera innehåll i bilder med hjälp av enkla textbeskrivningar." 

Det finns många andra program, tex HitPaw Photo Enhancer, som är ett kraftfullt verktyg som använder artificiell intelligens (AI) för att förbättra och skärpa bilder. Här är några av dess funktioner:

Unblur-foton: Förvandla suddiga bilder till fantastisk HD-kvalitet.
Färgläggning av foton: Automatiskt färglägg grå, svartvita eller gamla foton.
Fotoåterställning: Återställ gamla foton online med AI-verktyg för bildåterställning.
Uppskalning med AI: Förbättra små, lågupplösta bilder till HD utan kvalitetsförlust.
Ansiktsretuschering med AI: Förbättra suddiga och pixliga ansikten.

Så för att sammanfatta det hela ganska kort, allt går att göra numera!
Och vad är då äkta i en bild?  :)

/Bengan

Inlagt 2024-04-11 07:38 | Läst 757 ggr. | Permalink

"Ligger mycket i Peters kommentar! Då det gäller förfalskning gick det ju även utan AI. Orwells 1984 innehöll ett Sanningsministerium där historien hela tiden skrevs om. Men bakgrunden var ju att stater redan hade folk som klippte och klistrade ihop "dokumentära" bilder där någon person som blivit förgriplig inte längre fanns med."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är väl att man kan visa upp ett negativ respektive dia på bilden ifråga? Det kan jag göra med alla mina bilder.
Håller i dag, men kanske inte i morgon - då kanske man kan förfalska även sådana enkelt och smidigt?
Det är väl en del av problematiken. Unga generationer törs inte längre leva i verkligheten, dom vill förfalska till sig en ny sådan.
Ligger mycket i Peters kommentar!

Då det gäller förfalskning gick det ju även utan AI. Orwells 1984 innehöll ett Sanningsministerium där historien hela tiden skrevs om. Men bakgrunden var ju att stater redan hade folk som klippte och klistrade ihop "dokumentära" bilder där någon person som blivit förgriplig inte längre fanns med.
syntax 2024-04-11 10:38
Det blev lite klumpigt ibland i gamla Sovjet. När man skulle klippa bort en person från en gruppbild där gruppen ifråga satt framför ett hus, blev det påfallande smala fönster här och där på huset i bakgrunden.
Det är nog min favorit i förfalskningsbranschen - den speciella Sovjetiska arkitekturen... :-)
Ja, vad är äkta i en bild? En bild i sig själv är ju, oftast, bara en avbildning av verkligheten. Eller så är den inte bara en avbildning av verkligheten utan något har tillkommit, tillagt av fotografen, bildbehandlaren, retuscheraren, eller vem det nu kan vara. Om något tillkommit (försvunnit) från verkligheten, frågan är då om det är stor skillnad på om detta som tillkommit är ett resultat av en kamera utan AI eller en kamera med AI? Verkligheten är det ju inte, inte ens en sanningsenlig bild av verkligheten. Varenda analog bild är ju också bildbehandlad, först i kameran sen vid kopiering/förstoring. Val av film - hastighet, kornighet, ortokromatisk eller pankromatisk eller kanske infraröd, tagen med el utan UV-filter eller polarisationsfilter el lämpligt färgfilter, kamerainställningar - tid, bländare, skärpa Så papperskvalitet, hårdhet, yta, belysning, skuggning, osv. Vad är äkta, dvs sant? "Truth is is not something outside to be discovered, it is something inside to be realized" (Osho).
Många hälsningar/ Björn
syntax 2024-04-11 22:10
Om man utgår från en total relativitet, att allting flyter, då finns det inget äkta av någonting - end of diskussion alltså.

Fotografi betyder ju att måla med ljus. Det grundläggande fotografiet ses alltså som den omanipulerade fasthållna projektionen av verkligheten som uppstår i kameran. Den definitionen ansluter jag, och väldigt många med mig, oss till.
Visst, det är en begränsad och vald bit av verkligheten - men verkligheten är det, och fotografi är det per definition. Det är också en sanningsenlig bild av verkligheten efter fotografins definition.
Om man håller sig till denna vida erkända grunddefinitionen av begreppet fotografi, så bortfaller merparten av de subjektiviteter du nämner.
Om man har ett negativ eller ett dia i sin hand, så har man det fysiska uttrycket för ett äkta fotografi, som jag hävdar här ovan. Man har (än så länge) själva beviset.