The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6572 // Varje kameramärke har sin mytoskamera! Här är Nikon SP!

Nikon startade i stort sett sin kameratillverkning efter andra världskriget med att göra en kopia av mätsökameran Zeiss Contax II! Men Nikon vågade inte kopiera riktigt fullt ut, utan man tog en enklare leicaliknande slutare, för även om Contaxslutaren va bättre, speciellt på kortare tider, så va den komplicerad!  Och detsamma gällde även avståndsmätaren! Det blev en enklare leicaliknande avståndsmätare! Men det blev en Contax objektivfattning, men med Leicas brännvid på objektiven, så det gick inte att sätta ett Nikonobjektiv på en Contax för skärpan låg då inte riktigt exakt! Litet rörigt va? (Och hoppas att jag förklarar/sammanfattar det hela rätt) Men Nikon gjorde objektiv även för Contax och Leica! Och sålde de här objektiven till en del pressfotografer som bevakade Korekriget och det var då man upptäckte Nikon och att Nikon gjorde bra objektiv! Nästan lika bra objektiv som  Zeiss! Bara nästan lika bra! Men billigare! ;)
Så till saken!
Efter några Nikonmodeller, så kom Nikon fram till sin proffskamera, Nikon SP! Nikon SP kom att ingå i "The Big Four" vad gäller mätsökarkameror, Canon, Contax, Leica och Nikon! Nikon SP blev en populär reportage/presskamera i USA! Och kameran är nu en Mytoskamera! Och Nikon nytillverkade en SP år 2005! Mer läsning här: https://cameraquest.com/nrfblsp2005.htm

Och var Nikon SP bra då? Mycket bra, trots att man inte hade en speciellt bra 35 mm sökare, för nu hade pressfotografer upptäckt 35 mm som ett "normalobjektiv",  men SP hade även en litet bökig avståndsinställning! Som Contax! ;) Men slutaren den hade nu Nikon under några år utvecklat, och va så bra och driftsäker, att man tog den och använde i stort sett rakt av i Nikon F!

Och det här lilla 35 mm objektivet på 1,8 är ett mycket skarpt objektiv! Ett sådant kulle jag vilja ha på min M6:a! :)

Så för att försöka sammnfatta, Nikon SP är en av Nikons mytoskameror!
Och den svarta Nikon SP med 1,8/35 mm det vore grejer att ha!
Att fota med alltså!  :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2024-03-16 07:33 | Läst 467 ggr. | Permalink

"Suck!! Det var min drömkamera en gång i tiden."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Suck!! Det var min drömkamera en gång i tiden.