The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6425 // Influerare och det onödiga skrivandet om Leica M6! ;)

Det är en artikel i DN i dag om influerare! Ni vet dom där som skriver om nåt på nätet och så springer alla och köper det dom skriver om! Eller gillar det dom skriver om! Ofta e det kvinnor som skriver och kvinnor som köper! Rätta mig om jag fattat fel! Nu har det skrivits en del om Leica M6 den senaste tiden, och jag har suttit och letat på nätet efter något litet mer sansat skrivande om den här gamla kameran! För det är ju en ganska gammal konstruktion, och desutom analog!

Med icke, det e som ett enda stort hallelujamöte på nätet för den nya M6! Har dom också blivit lurade av skickliga Leicainfluerare! För ärligt talat, den här M Leicakonstruktionen den va ju sista nödropet från Leica innan SLR-kameran tog över! Och att som i den här gamla kameran överföra en avståndsmätarbild via en mekanisk arm och rulle, hur exakt blir det efter några års användande! Och fota via en ljusram i stället för genom objektivet, hur exakt blir det! ;)

Men du själv då, kanske någon frågar mig, varför använder du en gammal M6? Det kan vara för att det är en gammal vana sedan 1960-talet,
och numera så har jag kommit litet i mittfåran genom att ha en M6:a!  :)

Men för att få någon ordning på det här, och influerare, det är att inte läsa så mycket om vad som skrivs om Leica! Om man nu tycker det skrivs för mycket om kameran! Dra undan plattformen för influerarna alltså! Även för Leicabloggare! Man kan inte förbjuda nätet, men däremot kan man styra sitt tittande!
Så valet är ditt! :)

/Bengan

Ps. När det gäller reklam och påverkan så finns intressant läsning här!

Inlagt 2023-11-18 10:15 | Läst 618 ggr. | Permalink

"Tack Bengt! Jag häpnade när det tyska företaget återlanserade en modell som inte uppfyllde tidens krav 2003. Jag kunde också, åter till min häpenhet, åse en monetär uppvärdering av min gamla (1986) modell som åter blivit ny. Det förekommer annonser där ”gammkameran” betingar halva nypriset för dagens modell. Ja, allt med det tyska märket tycks ha dragits med. En alternativ förklaring till fenomenet är att många tycks betrakta dessa till på samma sätt som fastigheter. En sorts variant på guldmyntfoten som introducerades 1873. I kristider så klamrar vi oss fast vid livets nödvändigheter, boende och föråldrade men till synes pålitliga ting. De nutida varianterna på det tyska märket med elektroniskt ”film” har en framtid av pågående värdeminskning istället. Men de hjälper upp priserna på obsoleta gamla objektiv istället som kan laddas med proviniens och kontakt med en svunnen tid. Precis som en annan influenser som satt på ön Patmos och skådade ”Se, jag gör allting nytt”, om de yttersta tiderna 😊"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låt oss bli realister! Bästa sättet att få ett klick är att det står "Leica" nånstans i rubriken. Varför välja bort bästa sättet?

(För att få klick köpte jag en gång en putsduk hos Leicaaffären på Karlavägen i Stockholm. Funkade jättebra, klickbetet alltså, även putsduken var säkert OK. Den blev förstapriset i en "Utmaning" på Cityscapesbloggen.)
syntax 2023-11-18 11:45
Det är klart - världen vill bedragas. Lite surt är det ändå när det halkar rakt ner i filatelin. Kolla in min svarta Leica M3 med svart Summilux 1,4/50mm från det tidiga 1970-talet. Jag tyckte mycket om den kameran, och använde den som sådan. I dag skulle det paketet vara värt flera mille, tack vare filatelin. Absurdt!

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/ilford-kodachrome-5.htm
Influenser ja, ett otrevligt ord i min värld, ett lagligt sätt att bedra folk, i första hand unga.
HaD/Gunte..
Tack Bengt!
Jag häpnade när det tyska företaget återlanserade en modell som inte uppfyllde tidens krav 2003.

Jag kunde också, åter till min häpenhet, åse en monetär uppvärdering av min gamla (1986) modell som åter blivit ny. Det förekommer annonser där ”gammkameran” betingar halva nypriset för dagens modell. Ja, allt med det tyska märket tycks ha dragits med.

En alternativ förklaring till fenomenet är att många tycks betrakta dessa till på samma sätt som fastigheter. En sorts variant på guldmyntfoten som introducerades 1873. I kristider så klamrar vi oss fast vid livets nödvändigheter, boende och föråldrade men till synes pålitliga ting. De nutida varianterna på det tyska märket med elektroniskt ”film” har en framtid av pågående värdeminskning istället. Men de hjälper upp priserna på obsoleta gamla objektiv istället som kan laddas med proviniens och kontakt med en svunnen tid.

Precis som en annan influenser som satt på ön Patmos och skådade ”Se, jag gör allting nytt”, om de yttersta tiderna 😊